PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= Commodore 65 =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Uskoisin että useimmat lukijamme sentään tuntevat Commodore 64:n ja sellaiset eksoottisemmatkin aparaatit kuin Vic-20, C-128, C-16 ja jopa Commodore PET ovat ainakin nimeltä tuttuja, mutta tarunhohtoinen Commodore 65 - tai C-64DX, kuten laite myös tunnetaan - on varsin tuntematon tuttavuus. Eikä ihme, ison C=:n viimeinen yritys iskeä 8-bittisten kotitietokoneiden markkinoille ei valitettavasti koskaan päätynyt sarjatuotantoon asti, projekti lopetettiin vain viikkoja ennen kuin ensimmäisten koesarjojen piti alkaa.

C-65:tta ympäröi mystiikan pilvi. Kone päätyi ulkomaailman tietoisuuteen vasta Commodoren konkurssin jälkeen 1994. Ilmeni ettei kukaan oikeastaan tiedä paljonko näitä laitteita tehtiin, montako on edelleen olemassa ja miten täydellisiä ne ovat. Yhtiön omat arviot heittelehtivät niinkin suuressa haarukassa kuin 50:sta 10 000:een kappaleeseen. Realistisemmat arviot ovat 200:n kappaleen luokkaa, alan harrastajat ovat paikallistaneet 20 jotakuinkin toimivaa kappaletta keräilijöiden hallusta.

Huolimatta siitä että laitteen kehitystyö jäi kesken teknisten tietojen luettelo saa mielen täyttymään tietyllä kaiholla siitä, että nämä kaikki ominaisuudet olisi saanut omalle pöydälleen vuonna 1990 kun koneen kehitystyö alkoi, vieläpä kohtuullisella hinnalla.

CSG65CE02-prosessori pyöri 3.54 MHz nopeudella (vrt. C64 1MHz) ja muistia oli peräti 256 kt, josta puolet ROMia sisältäen käyttöjärjestelmän ja Basicin. Uskomattominta on että erillisillä piireillä muistia olisi voinut laajentaa aina 8 megatavuun saakka. Grafiikkapiiri kykeni paitsi samoihin tiloihin kuin C64, sellaisiin tuttuihin resoluutioihin kuin 320x200x256, 640x400x16 ja 80x25-tekstitila. Äänistä vastasi vanha tuttu SID, mutta mm. stereoääntä ajatellen niitäkin oli kaksin kappalein. Kaiken kruunasi sisäänrakennettu 800 kb korppuasema.

Mikä C65:n oikeastaan tappoi? Ehkä pelko siitä että kuluttajat vieroksuisivat konetta joka ei kuitenkaan ollut kuin osittain C64-yhteensopiva. Ehkä niin ikään pelko siitä että se kilpailisi samoista ostajista Amiga 500:n kanssa. Tai sitten kyseessä oli vain Commodore, jonkä vähäjärkinen johto myöhemmin onnistui tappamaan maailman viimeisen kotitietokoneen, Amigan.

Secret Weapons of Commodore sisältää lisätietoja ja kuvia tästä laitteesta, kuten myös muistakin Commodoren vähemmän tunnetuista projekteista (suora linkki C65:een).

Mikko Järvinen

© Pelikapseli 2000