PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= Wanha Wirsi =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Riku Neuvonen

Retropeleistä kirjoittaminen on sangen mielenkiintoista. Tässä numerossa on mukana Wanhojen Pelin Yhdistyksen eli WPY:n perintöä ja suurin niistä on kirjoitettu arvostelujen muotoon. Pelikapselin lähtökohta on kuitenkin peleistä kertominen, tarinointi ennemminkin kuin kritiikki. Tässä törmäämme ensimmäiseen "ongelmaan" eli suurin osa näistä peleistä on arvosteltu ja ainakin minä olen jo lähemmäs 15 vuotta lueskellut tietokonelehdistä peliarvosteluja. Itseasiassa käytän niitä vieläkin lähdemateriaalina. Edelliseen numeroon lueskelin vanhoja Pelikirjoja katsoakseni onko kunnollisia Commando-klooneja olemassa vai voiko jutun rajata pääasiassa Eliten peleihin. Tähän numeroon selasin taas Pelikirjoja etsien erilaisia urheilupelejä.

Lähdemateriaalin käyttäminen on hyvin viisasta ja suotavaa mutta samalla voi sortua jäljittelemään aikaisemman arvostelijan tyyliä. Toinen ääripää on välttää edelliden arvostelijan käyttämiä sanontoja ja ehkä sitä kautta pilata arvostelu. Nytkin huomautin Summer Games ykkösen seiväshypyn katkeavan seipään bugista ja siitä mainittiin myös Pelikirjassa. Bugi on sen verran näkyvä, että kaikki sen huomaavat mutta olisiko se pitänyt jättää mainitsematta? Entä sitten mahdollisuus tehdä Summer Games kakkosen keihäänheitossa huipputuloksia autofiren kanssa? Olenko käyttänyt omia silmiäni vai olenko halveksuttava plagioija?

Urheilua ruudulla

Tässä numerossa on laaja esittely kesäurheilupeleistä. Kuten lukijat havaitsevat edelleen Epyxin 15 vuotta sitten julkaisemat Summer Gamesit ovat tällä saralla ylivoimaisia. Yleisurheilu on jostain syystä jäänyt urheilupelien kehityksessä jälkeen. Revs+ ei ole enää formulasimujen ykkönen, Kick Off ei hallitse jalkapallopelejä eikä Wayne Gretzkyn nimellä myydä parasta jääkiekkopeliä. Kaikissa näissä urheilupelityypeissä on tapahtunut valtavaa kehitystä. Yleisurheilupeleissä suurin uudistus taisi olla grafiikan paraneminen vuonna 1989.

Yleisurheilua on tietysti hankala simuloida koska joystickin vatkaaminen on auttamattoman vanhanaikaista ja muut kontrollit vaatisivat melkoisesti suunnittelua. Kuitenkin Summer Gamesit ovat tässä onnistuneet ja nykyään on sentään padeja sekä muita erikoisempia ohjausvälineitä. Lisäksi nykyaikainen tallennuskapasiteetti mahdollistaisi koko olympialaisten saamisen kuvaruudulle. Saatan olla helpostikin väärässä mutta minä en muista Barcelonan 1992 tai Atlantan 1996 kunniaksi tehtyjä yleisurheilupelejä. Sen sijaan piakkoin kaupassa pitäisi olla Eidoksen Sydney 2000-peli, joka käsittääkseni on ensimmäinen kunnollinen yritys yleisurheilupeliksi noin 10 vuoteen. Saa nähdä miten sen kanssa käy.

© Pelikapseli 2000