PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= Kloonisota =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Paul Pekkarinen

Muinaisina jo historian sumuun kadonneina mystisinä aikakausina kasibittipelien tekeminen oli vielä aika kotikutoista. Silloin ei tarvittu miljoonien budjettia ja kymmeniä ohjelmoijia sekä graafikkoja. Ei tarvittu myöskään pukumiesten komiteaa miettimään minkälainen peli kannattaa tehdä tietylle markkinasektorille.

Peli saattoi olla yhden miehen suunnittelema ja joskus myös toteutus lepäsi saman henkilön harteilla. Tuloksena oli persoonallisia pelejä, joissa oli usein jokin omaperäinen kantava idea. Mitään markkinapakon sanelemia pullamössökompromisseja ei ollut, vaan luova voima innoitti pelintekijöitä.

Vähitellen kuitenkin pelinteosta tuli bisnestä ja mukaan tulivat pukumiehet, nuo joviaalit markkinasepot. Nykyisin pelit ovat suuria produktioita ja aiheet sekä toteutustapa kloonataan peleistä, joita ostetaan eniten. Tuntuu siltä, että ajan myötä pelaajatkin ovat muuttuneet. Tietokone ei ole enää älykkään kostajanörtin lelu, vaan nykyisin pelit ovat arkipäiväinen ja yleinen trendi skeittauksen ohella. Jopa tyttöihmiset ovat alkaneet kiinnostua pelaamisesta sellaisten sosiaalisia taitoja harjoittavien pelien kuin The Simsin ansiosta.

Mitä tekevät sitten Kapinalliset, ne nörtit jotka kaupallisten pelitalojen mahtava Imperiumi on ajanut ahtaalle? Elokuvassa nörtit tekisivät yksin tai pienissä iskuryhmissä älykkäitä ja omaperäisiä pelejä, mutta se on vain elokuvaa. Oikeassa elämässä indie-pelintekijät seuraavat Imperiumin esimerkkiä ja kloonaavat joko toisiltaan tai sitten kaupallisia pelejä apinoimalla.

Tuloksena on samantekeviä pelejä, jotka tehtiin jo 80-luvulla paremmin. Poikkeuksiakin esiintyy, mutta liian harvoin jos otetaan huomioon indie-pelien valtaisa lukumäärä. Pimeän puolen houkutus on suuri ja monet tuntuvat olevan pääasiassa kiinnostuneita nopeasta maineesta sen verran kuin tietokonepelejä tekemällä on mahdollista saada. Jos pelinteko ei luonnistu niin tehdään edes hienoilta kalskahtavat kotisivut peliprojektille, joka on olemassa vain tekijöidensä päiväunissa.

Indie-pelintekijöillä olisi rajattomat mahdollisuudet luoda uudenlaisia tai edes hyviä pelejä, mutta Imperiumin valta on liian suuri. Missä ovat pelimaailman jediritarit?

© Pelikapseli 2000