PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= MAME =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Kotisivut:

MAME
Mame32

Pelihallista tietokoneen ruudulle

Multiple Arcade Machine Emulator (MAME) on emulaattoriprojekti, jonka tavoitteena on isoilla kolikkoimureilla toimivien pelien kääntäminen tietokoneille. Miten tämä siis tapahtuu? Koodataan emulaattoriohjelma, joka simuloi kolikkopelilaitteen toimintoja kovotasolla (hardware). Tämän päällä ajetaan varsinaisia pelejä (software). Tavalla tai toisella hakkeri hankkii itselleen pelin piirilevyt (esim. eBaysta). Piirilevyiltä irrotetaan ROM-piirit. ROM-piiri asetetaan ROM-lukijaan, joka lukee piirin tiedot ja tallentaa ne tietokoneen kiintolevylle.

BattlezoneJotta peli saataisiin toimimaan emulaattorissa, on itse emulaattoriohjelmaan koodattava tiedot kolikkopelin laitteiston yksityiskohdista. Kolikkopelit voivat käyttää samoja komponentteja, joten jokaista peliä kohden ei tarvitse tehdä koodia koko laitteiston emulointia varten. Kun piirien toiminta saadaan onnistuneesti emuloitua, voidaan emuloitavan pelin piirilevyt rakentaa koodatuista komponenteista. Toisin sanoen rakennetaan virtuaalisia piirilevyjä eli pelikoneiden laitteistoa. Usein jokaista emuloitavaa peliä kohden tarvitaan oma koodinsa ohjelmaan (virtuaalinen piirilevy). Toisinaan kestää aikansa ennen kuin kaikki tarvittavat muutokset ovat voimassa ja näinollen esimerkiksi äänet voivat toimia puutteellisesti. Itse pelien emulointi ja pelaaminen tapahtuu samaan tapaan kuin konsoliemulaattoreilla. Peli kopioidaan emulaattoriohjelman alihakemistoon ja emulaattoriohjelmalla ajetaan sieltä käsin.

mame32MAME-emulaattorit on tehty open source -periaatteella. Emulaattoriohjelmia piisaa kaikille yleisimmille ja joillekin vähemmän yleisille tietokoneille ja käyttöjärjestelmille. Jopa matkapuhelimiin. Lisäksi DOS-versiosta on (tai ainakin oli) esimerkiksi erikseen K6-prosessorille (Athlonin edeltäjä) valmistettu versio. Käytetyimmät emulaattorit lienee PC:n DOS- ja Windows-versiot. DOS-versiota komennetaan luonnollisesti DOS:ssa tai Windowsin alaisuudessa. Haluttu peli käynnistetään kirjoittamalla pelin nimi parametrina ohjelman käynnistystiedoston perään. Mame32-nimisessä Windows-versiossa on selvä käyttöliittymä, jossa mm. listataan kaikki tuetut pelit.

Pelien toimivuus vaihtelee pelin ominaisuuksien mukaan. Valtavan kolikkopelimasiinan emulointi pienellä PC-koneella ei ole ihan yhtä helppo juttu kuin esimerkiksi PlayStationin. Tämän vuosituhannen kolikkopelit lyövät kyykkyyn minkä tahansa saatavissa olevan PC:n ja pahimmillaan päivitysnopeus saattaa olla sekunteja ruutua kohden. MAMEn pääasiallinen tarkoitus ei olekaan pelien sujuva toimivuus vaan niiden toimiminen oikein. Lisäksi emulaattoriohjelmien koodi pitää sisällään kolikkopelien loogisen rakenteen, mikä on joidenkin mielestä erittäin tärkeää.

Marble MadnessHarva kolikkopeli on vapautunut tekijänoikeuslaista, joten ROM-tiedostojen kopiointi Internetistä on laitonta. Käytännössä Internetissä leviävät ROM-tiedostot ovat niin vanhoja, että niiden takia ei ole toistaiseksi vaivauduttu nostamaan oikeusjuttuja. Katsoi asiaa miten tahansa, MAME on digitaalisen pelihistorian merkkipaalu. Digitietoa on sanottu katoavaksi, mutta Internetissä sadoille ja tuhansille tietokoneille kopioidut MAME-emulaattorit ja niillä toimivat pelit pysyvät varmasti tallessa kymmeniä, mahdollisesti jopa satoja vuosia tuleville sukupolville.

Matti Kuokkanen

© Pelikapseli 2000-2003