PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= ScummVM =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

ScummVM
LucasArts Museum

ScummVM on konsoliemulaattorien tai DosBOX:in kaltainen "virtuaalikone", joka tietyn laitteiston emuloimisen sijaan pyörittää erinäisiä seikkailupelejä riippumatta sen koneen raudasta, millä ScummVM pyörii.

Vakavastiotettavasti takaisin Apinasaarelle

Kuten nimestäkin voi päätellä, ScummVM:llä voi pyörittää lähinnä LucasArtsin klassisella SCUMM-pelimoottorilla luotuja pelejä. Ohjelma tukee myös muiden firmojen, mm. Adventuresoftin pelejä. Sierran pelejä ScummVM ei kuitenkaan emuloi. (Niille onkin oma vastaava projektinsa, FreeSCI.) Itse ScummVM on vapaata lähdekoodia, ja valmiiksi käännetty useille eri käyttöjärjestelmä- ja laitealustoille Windowsista MacOS:iin sekä eri Unixeille. Mielenkiintoisimpia käännöksiä ovat Dreamcast- ja kämmenmikroversiot.

ScummVM toimii aika hyvin. Ainakin Windows-versiossa on kätevähkö, nostalgisen tutulla graafisella ilmeellä toteutettu käynnistysvalikko, johon pelit etsitään kiintolevyltä näppäräksi listaksi käynnistymään klikkauksella. Emuloinnissa pikaisesti testaamani muutaman pelin kohdalla en kohdannut ongelmia, tosin Loomin Adlib-äänet särkivät välillä hieman. Pelit emuloituvat vaihtelevasti (pääosin hyvin ja ilmeisen pelattavasti). Ohjelma kuitenkin on kuitenkin aktiivisen kehitystyön alaisuudessa ja kotisivuilta voi seurata missä kunkin pelin kohdalla mennään.


Kumarrus takaperoispioneerityölle

ScummVM pohjaa hakkereiden ankaraan työhön eri pelien toiminnan selvittämiseksi. Kerrassan mainio projektin piirre onkin, että tuki Flight of the Amazon Queenille sekä Revolutionin Broken Sword 1 ja 2 ja Beneath a Steel Sky - peleille saatiin ScummVM:ään nimenomaan pelien tekijöiden annettua lähdekoodin ScummVM:n kehittäjien käyttöön. Vanhat BASS ja FotAQ on myös julkaistu freeware- levitykseen ja niistä voi imaista ScummVM:n imurointisivulta kopion niin puhutuista CD-versioista kuin vain tekstin sisältävistä korppuversioista.

Sivuilta löytyy myöskin David Givenin ihan mielenkiintoinen opas SCUMM:in syövereihin. SCUMM onkin sikäli otollinen "emuloitava", että kyseessähän on LucasArtsin pelistä toiseen kehittynyt pelimoottori, jolla on omat selkeät datarakenteensa, joten kokonaisuuden hakkeroiminen on ollut helpompaa kuin jos joka peliä varten olisi aikoinaan koodattu oma moottorinsa.

ScummVM tukee pelien eri versioita. Esimerkiksi Loomista ja ensimmäisestä Monkey Islandista on sekä 16-väriset EGA- että 256-väriset VGA-versiot. Lisäksi ihan uutena tietona minulle tuli ScummVM:hän tutustuessa, että monista LucasArtsin seikkailuista on tehty versiot japanilaiselle Fujitsu FM Towns - tietokoneelle, ja Zak MacKrackenista FM Towns-versio on ainoa 256-värinen. Pelin laatikko ja manuaali on myös tietenkin kuvitettu manga-tyyliin.

Eino Keskitalo

© Pelikapseli 2000-2004