PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Frodo for S60

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Referenssit

EMULAATTORIT:

Frodo:
maksuton Commodore 64 -emulaattori.

Frodo for S60:
Frodon kännykkäversio.

PELIT:

Activision:
Decathlonin tekijä.

First Star Software:
Boulder Dashin tekijä.

LucasArts:
Zak McKrackenin tekijä.

Mikä on Frodo for S60?

Frodo for S60: alkutilanne.

Frodo on alun perin Amigalle luotu C64-emulaattori, joka tukee T64- ja D64-muotoon siirrettyjä pelejä. Frodon lisenssi perustuu avoimeen lähdekoodiin, joten Harri Viitala ja Alfred E. Heggestad väänsivät siitä Symbian Crystal -version. Se toimii Nokian 9210- ja S60-puhelimilla. Nokian S60-puhelimia ovat mm. mallit 3650, 7610 ja 7650. Tämä artikkeli pohjautuu Nokia 7610 -puhelimella ja Frodo for S60:n versiolla 0.51 saatuihin kokemuksiin.

Frodo for S60 muuntaa kännykän kuusneloseksi. Ehkä suurin haaste on siinä, kuinka C64:n normaalinäppäimistö, funktionäppäimet ja joystickit saadaan hallittua kännykän näppäimistöllä. Frodossa tämä on ratkaistu kohtalaisen toimivalla tavalla. Puhelimen ristiohjainta voidaan käyttää joystickina ja valintapainiketta tulitusnappulana. Editointinappula plus numeronäppäin vastaavat funktionäppäintä. Tekstiä pääsee syöttämään #-näppäimellä. Kun risuaitaa näpäyttää, peli kytkeytyy taukotilaan ja ruudulle avautuu tekstinsyöttöikkuna. Tähän voidaan kirjoittaa tekstiä samoilla menetelmillä kuin tekstiviesteihin. Kun näppäily on valmiina, painetaan OK-valintaa. Emulaattori syöttää annetun merkkijonon pelille.

Emulaattorissa voi valita, käyttääkö myös 1541-levyaseman emulointia. Jos käyttää, pelit on ladattava itse käyttäen LOAD-komentoja. Jos ei käytä, emulaattori sisältää toiminnon "Launch game". Tässä tapauksessa valitaan pelitiedoston nimi (esim. boulderdash.d64) ja Frodo lataa ensimmäisen siltä löytyvän pelin.


Asetuksia ja säätöjä

Frodo sisältää monia säätömahdollisuuksia. Tässä muutama:

Kuvaruutu. Näkymän voi antaa olla joko pystyasennossa (portrait) tai kääntää 90° vaakatasoon (landscape). Ainakin 7610-mallilla kuvasuhde on lähempänä alkuperäistä näyttöä, kun kuvan kääntää kyljelleen. Käännös vaikuttaa myös ohjaukseen; esim. nuoli oikealle -painike korvaa nuoli ylös -painikkeen.

Pelitilanteen tallentaminen. Minkä tahansa pelitilanteen voi tallentaa ja avata myöhemmin uudelleen. Tämä toimii, vaikka alkuperäinen peli ei sisältäisikään tallennusmahdollisuutta. Lisäksi pelitilanne tallentuu automaattisesti, jos tulee puhelu tai jos poistuu puhelimen normaalitilaan.

Ääni. Frodossa voi säätää äänenvoimakkuutta tai kytkeä kaiuttimen kokonaan pois käytöstä. Emulaattorin ääniasetukset eivät vaikuta mitenkään puhelimen hälytysääneen eivätkä ole muullakaan tavoin sidoksissa puhelimen käyttöprofiileihin.

Joystick. Frodo osaa emuloida peliohjaimia. Asetuksista voi valita, onko joystick portissa 1 vai 2. Jos valitsee molemmat, ykköstikkuna on puhelimen ristiohjain ja kakkostikkuna numerot 2, 4, 6 ja 8. Jos tarvitsee vain yhtä joystickia, voi valita, kumpaa ohjaustapaa käyttää.


Pelikokeilu 1: Boulder Dash

Frodo for S60: Boulder Dash.

Kaikkihan tuntevat Boulder Dashin. Tarkoituksena on kerätä timantteja ja päästä poistumisovelle ennen kuin aika loppuu. Kiusana on kiviä, perhosia, liejua ja vaikka mitä. Tämä oli aidolla kuusnelosella riippuvuutta aiheuttava peli ja sitä se tuntuu olevan kännykälläkin.

Boulder Dashin käynnistyksen yhteydessä tarvitsee painaa kerran F1-näppäintä, mutta muuten peliä pelataan vain joystickilla. Peli sujuu ilman nopeita edestakaisia liikkeitä, joten se toimii erinomaisesti myös kännykkäversiona.

Boulder Dash © Peter Liepa, First Star Software 1984


Pelikokeilu 2: Decathlon

Frodo for S60: Decathlon.

Decathlon on 1-4 pelaajan kymmenottelu. Yksinpelissä vastustajana on tietokone. Lajeina ovat 100 metrin juoksu, pituushyppy, kuulantyöntö, korkeushyppy, 400 metrin juoksu, 110 metrin aitajuoksu, kiekonheitto, seiväshyppy, keihäänheitto ja 1500 metrin juoksu. Alussa saa valita, pelaako yksittäistä lajia vai osallistuuko kymmenen lajin turnauksen.

Decathlonissa lähes kaikki lajit ovat käytännössä joystickin hakkaamista edestakaisin. Puhelimen ristiohjaimella se oli erittäin hankalaa. Jos joystickiksi määritteli numeronäppäimistön eli naputteli vuorotellen numeroita 4 ja 6, peli sujui siedettävästi. Kaksinpelistä ei kannata haaveillakaan.

Decathlon © Activision 1984


Pelikokeilu 3: Zak McKracken

Zak McKracken and the Alien Mindbenders on seikkailupeli, jossa pelaaja ohjaa Zak-nimistä reportteria. Kaikki ei ole kohdallaan Seattlessa, joten Zak laitetaan laatimaan siitä artikkelia. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan kuten pitäisi. Todella hauska peli.

Frodolla Zak McKracken ei käynnistynyt lainkaan. Pelissä on käynnistyslevyke ja kaksi varsinaista pelilevyä - siis yhteensä kolme D64-tiedostoa. Jos Frodossa käytti Launch Game -toimintoa, peli jämähti jo käynnistyslevyn kohdalla. Jos kytki 1541-aseman emuloinnin päälle, pelissä pääsi vaihtamaan jo ensimmäisen pelilevyn asemaan ja näki alkuintron. Kun piti toinen pelilevy vaihtaa asemaan, peli sekosi täysin.

Zak McKracken © Lucasfilm Games 1988


Pelikokeilu 4: The Dallas Quest

Frodo for S60: The Dallas Quest.

The Dallas Quest on samannimiseen TV-sarjaan pohjautuva seikkailupeli. Pelissä näkyy aina tilanteeseen liittyvä kuva. Ruudun alaosaan tulevat puheenvuorot ja muut kommentit. Komennot annetaan näppäimistöllä (esim. GO NORTH tai GET RING). Pelaaja ohjaa yksityisetsivää ja yrittää selvittää pelin alussa saamansa tehtävän. Dallas Quest on viihdyttävä, mutta melko helppo ja lyhyt.

Dallas Questin pelaaminen onnistuu kännykällä hyvin. Kiinnostavuus kärsii hieman, koska Frodon kännykkäversiossa teksti syötetään erillisessä ruudussa. Pelitilanne katoaa siksi aikaa näkyvistä.

The Dallas Quest © DataSoft 1984


Mikko Aaltonen

© Pelikapseli 2000-2005