PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= N-Gage retrokoneena =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

N-Gage pyörittää Frodoa (c) Panu Koponen Nokian paljon parjatusta N-Gagesta on paljon iloa ainakin retroharrastajalle, sillä Series60-alustalle on väkerretty liuta emulaattoreita. Tällä hetkellä matkittavien listalta löytyy ainakin 8-bittiset Commodore 64-, MSX- ja Spectrum -emulaattorit sekä konsoleista Nintendo NES, sekä 16-bittiset konsolit Nintendo SNES ja Sega MegaDrive, ynnä taskukonsolit GameBoy/GameBoy-color sekä Neo Geo Pocket Color. Lisäksi vielä MAME on portattu myöskin Series60-puhelimille.


Miltä se tuntuu?

Muotoilultaan "gage" sopii pelaajan näppiin erinomaisesti joten vakavampikin emulaattoripelailu onnistuu sillä mallikkaasti. Puhelimen ristiohjain ja numeronäppäimet on sijoiteltu hyvin ja etäisesti laite tuokin mieleen konsolien laattaohjaimen. Näyttö laitteessa on emulaattoreille riittävän suuri. Alkujaan television ruudulle tarkoitetut pelit näyttävät suht kivalta.

Miltä se maistuu?

Vanha Commodore 64 -fani on elementissään saadessaan taskukokoisen kuusnepan käyttöönsä. Frodo for Series60 on loistava taidonnäyte siitä kuinka suhteellisen pieneen tilaan saadaan ympättyä toimiva emulaattori. Pelaaminen N-Gage + Frodo-yhdistelmällä on parhaimmillaan jouhevaa ja nautittavaa. Usein huomaa uppoutuneensa useaksi tunniksi pelailemaan jotain kuusnepan klassikkopeliä. On toki myönnettävä että aivan kaikki pelit eivät sovellu puhelimella pelattavaksi, mutta moninaiset hypi, pompi, koiki & loiki -pelit toimivat erinomaisesti myös "gagen" näytöllä.

Hetkellisesti uinahtanut kiinnostukseni Commodorella pelailuun heräsi jälleen henkiin hankittuani N-Gagen itselleni ja asennettuani siihen Frodon. Aina kun ei viitsi alkaa virittelemään aitoa kuusnelosta pelaamista varten eikä PC:n ääressäkään tule entiseen malliin istuttua, on juuri "taskukuusnepa" oivallinen väline fiilistelyyn klassikkopelien parissa. Ikisuosikkini Stunt Car Racer ja The Great Giana Sisters ovat ehkäpä parhaimmat esimerkit siitä minkä tyyppisten pelien pyörittämiseen Frodo S60 ja N-Gage ovat omiaan. Pelit joissa vaaditaan laajempaa näppäimistön käyttöä voi unohtaa suosiolla.

Mitäs muuta sitten on tarjolla?

Kuten aiemmin jo mainitsin, löytyy Series60-puhelimille varsin runsaasti emulaattoreita. Osa on vapaasti levityksessä ja osa puolestaan kaupallisia tuotteita. Ilmaisten listalta löytyy Frodon lisäksi ainakin

  • MSX-emulaattori fMSX
  • Neo Geo Pocket Color-emulaattori N-POP
  • GameBoy/GameBoy Color-emulaattori GoBoy (tosin vasta kaupallisella lisäpalikalla saa äänet kuuluviin)
  • MegaDrive-emulaattori Picodrive60

sekä MAME. Kaupallisia tuotteita edustavat

Janne Heinikangas
N-Gage -kuva Panu Koponen

© Pelikapseli 2000-2005