PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= Retrohistorian 8-bittisten siipien havinaa =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Vuosituhannen vaihteessa internetin ihmemaailmassa oli sivusto, jonka ylläpitäjiksi mainittiin WPY eli Wanhojen Pelien Yhdistys (alun perin VPY). Yhdistyksen sivuilla oli kasa arvosteluja ja kirjoituksia vanhoista peleistä sekä kohtalaisen aktiivinen postituslista.

Jossain vaiheessa postituslistalla ryhdyttiin keskustelemaan aktiivisesta vanhoista peleistä kirjoittelusta ja heitettiin ilmoille idea nettilehtiformaatista. Toisaalla netissä oli pitkään ollut samanlaisia juttuja ja freewareksi päästettyjä pelejä sisältävä Pelikapseli-sivusto, jonka ylläpitäjä Janne Kauppila tarjosi sivustoa sekä nimeä lehtiprojektin käyttöön.

Postituslistalla syntynyt keskustelu ei ollut kovin kaunista katseltavaa. Osa WPY:n jäsenistä piti lehti-ideaa koko järjestön kilpailijana ja lähes henkilökohtaisuuksin mennen vastusti ideaa. Suurin osa vähäisestä jäsenmäärästä vain tyytyi epäilemään ideaa ja lupasipa silloinen WPY-vetäjä Jari Eskelinen tarjota kahvit, jos Pelikapseli kestää yhden vuoden. Ei ole kahveja näkynyt, mutta toisaalta eipä ole enää myöskään koko WPY:tä. Myöskin keskustelussa meitä Pelikapselin puolesta puhuneita haukkuneet tuntuvat kadonneen.

Kuten kaikilla vapaaehtoisprojekteilla, oli Pelikapselin alku hieman hankala. Itse huomasin päätyneeni päätoimittajaksi ja Järvisen Mikko lupasi hoitaa tekstit nettiin. Tällä organisaatiolla saatiin vuoden 2000 aikana nettiin peräti kolme numeroa, joissa yritettiin olla ajankohtaisia sekä tiettyä teemaa noudattavia. Kolumnien suhteen ainakin omat kirjoitukseni ovat siinä mielessä mielenkiintoisia, että ovat puolillaan pilkku- ja kirjoitusvirheitä. Tekemällä kuitenkin oppi.

Teemasysteemi toimi mukavasti ja esimerkiksi urheilupeleistä saatiin Sydneyn olympialaisten kunniaksi kelvollinen yhteisjuttu. Kirjoittajia alkoi tulla lisää ja muutenkin homma toimi hyvin omalla painollaan eikä vuoden jälkeen ollut muuta valittamista kuin, että niitä luvattuja kahveja ei tosiaan saatu. Vuonna 2001 saatiin julki kolme numeroa ja vuoden näkyvin tempaus oli ehdottomasti osallistuminen Finnconiin järjestäjäpuolella, jossa Risto Saarelma ja Vesa Saarinen pitivät esitelmän sekä Pelikapseli esitteli vanhoja pelejä sekä koneita. Tapahtuman yhteydessä tehtiin yhteistyötä myös Pelit-lehden kanssa. Itse en valitettavasti tuonne päässyt ja muutenkin elämä sekä peleihin liittyen Pelit-lehden avustajan asema ja lyhytaikainen työskentely myös Hesarin NYT-verkkoliitteelle hidastivat omaa kirjoittelua. Loppuaikana aloinkin olla enemmän kieliasun tarkastaja ja muuten vain taustapiru.

Jossain vaiheessa päätoimittajan pesti siirtyi Keskitalon Einolle ja hyvin Pelikapseli on hengissä sitkutellut sekä kirjoittajamääränsä lisännytkin. Edelleenkin tiettyä teemoja esiintyy ja itseä lähinnä harmittaa, että varsinaisia lukujuttuja on varsin vähän. Sellaista luovaa hulluuttakin kuten aikanaan paljon keskustelua herättänyt ”Star Control 2 on paska” -kirjoitus kaivattaisiin vain lisää. Nämä ovat kuitenkin tällaisia vanhan pierun höpinöitä ja itse Pelikapseli vaikuttaa varsin vakaasti suuntavan edelleen sinne, missä monet pelimiehet ovat käyneet viimeksi vuosia sitten. Onnittelut viisivuotiaalle!

Riku Neuvonen

© Pelikapseli 2000-2005