PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= Retroilta @ 45 Special, Oulu 22.3.2005 =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Juttu on julkaistu alunperin Blankki-lehden numerossa 2/2005

Oululaisessa rokkibaarissa, 45 Specialissa koettiin 22.3.2005 jotain aivan erityistä - nimittäin retropeli-ilta, järjestäjänään Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden yhdistys, tuttavallisemmin Blanko. Tapahtuman vetonaulana soitti Axes Denied –yhtye retropelirokkia. Mukana oli myös DJ-poppoo Large Computer People. Lisäksi paikalle oli raahattu NES ja C64, joilla kävijät pääsivät mittelemään Super Mario 3:n ja Zaxxonin parissa. Osallistua saattoi myös retropeliaiheiseen tietovisaan.

Fiilis

Jo aika aikaisin illasta oli 45:n keskikerroksessa lupaava määrä tiedonkäsittelijöiden näköisiä, lähinnä miespuolisia ihmisiä. Illan aikana kävijämäärä paisui yli 150:n ja keikan aikana lavan edustakin vaikutti mukavasti kansoitetulta. Keskikerroksen tietovisa/pelikisapiste ei arcadehallia mieleen tuonut, mutta sopi tilaisuuden pienimuotoiseen (lämmin) henkeen. Olisihan noita vempeleitä saanut enemmänkin ilman kilpailuja olla, tiedä sitten olisivatko humalaiset nörtit iltaa myöten pistäneet paskaksi arvokkaat vintagelaitteet, joita järkkärit eivät olisi silmä kivikovana ehtineet valvoa. Pari aitoa wanhaa kolikkopeliä nurkissa olisi kyllä luonut Tunnelmaa, jos semmoinen olisi joltain keräilijältä lainaksi herunut. Unelmointia, unelmointia..

Isometrinen Zaxxon-räiskintä oli kyllä kiva ylläri, itse en ollut aikaisemmin edes nähnyt sitä "livenä". Hienoltahan ja varsin kekseliäältä peliltähän se näytti lentokorkeuden säätämisineen. Pelaamaan en Zaxxonia ehtinyt, mutta SMB3:a piti koettaa. Tehtävänä oli läpäistä ensimmäinen kenttä mahdollisimman nopeasti kolmella yrityksellä. Joku oli yritykseni tehdessä kellottanut jo pohja-ajaksi 284 (siis aikaa jäljellä), mikä tuntui jo melkoisen hyvältä saavutukselta. Ensimmäinen yritys oli mukavan rento, mutta en tietenkään muistanut kenttää kunnolla ja putkimies hyppäsi tyhjyyteen puolivälissä. Toinen otto meni täysin pipariksi panikoidessa, joten kolmannen otin varman päälle, ja kelloon jäi lukema 276. No joo.

Pelivisa oli ehkä turhan helppo, jopa minä tiesin kaikki vastaukset. Ei ihan HC-naavaparroille suunnattua materiaalia. Toisaalta, kyllä monet vastaajat näyttivät vastauksiaan kovasti pähkäilevän, joten ehkäpä helppo vaikeustaso oli onnistunut valinta. Tiedä sitten voitinko mitään, ei tullut tarkistettua, juomista olisi kuulemma ollut tarjolla.

Yläkerta

Musiikista päästiin nauttimaan 45:n yläkertaan. Nokkelalla Large Computer People -nimellä varustettu DJ-ryhmä soitteli biisejä ennen ja jälkeen AD:n esiintymisen. LCP:n musiikki sai olon tuntumaan kotoisalta. Tässäpä viimein baaritapahtuma, jossa allekirjoittanutkin kunnolla viihtyi. Mistähän näitä saisi lisää? Juuri tätähän sitä kaivattiin, ja hienoa, että ihmisiä oli löytänyt paikalle paljon.

Yksi kaveri kyllä kysyi LCP:n setistä että "Mitä retroa? Mitä pelejä?" Oli setissä ainakin kuusnelosen Boulderdashia, Amiga-modeja ja "tavallisenkin" teknon (loistan genretietoisuudellani!) sekaan oli lorahtanut C64-soundeja. Itse en biisejä tunnistanut ennen Press Play on Tapen versiota Magical Sound Showerista. Aika kivasti jopa modienkin bassot murisivat!


Rondo

Hölisin sekavia Axes Deniedin kosketinsoittajan, Rondon, kanssa ennen keikkaa. Kuten esimerkiksi:

Haastattelija: Jännittääkö?

Haastateltava: Aika lievästi. Neljä uutta biisiä on tällä kertaa setissä. On jo sen verran kappaleita hallussa, että niitä voi jättää poiskin.

Haastattelija: Juliste lupaa C64-klassikkoja, onko setti sen mukainen?

Haastateltava: Joo, esimerkiksi demobiisit jätettiin tällä kertaa pois.

Haastattelija: Video-shou on edelleen mukana?

Haastateltava: Kyllä vain. Huomannette tuon lakan.. valkokankaan DJ-pöytien takana. Uusien biisien lisäksi myös pariin vanhaan löytyy uutta videomateriaalia, jota Miikka pyrki synkkaamaan soittoomme treeninauhan avulla. Valitettavasti Star Control 2:een ei ole vielä uutta videokuvaa. Jaakko kyllä yritti metsästää netistä tallennustiedostoja, jotta materiaalia saisi muualtakin kuin pelin alusta ja Supermeleestä.

Haastattelija: Joko jännittää enemmän?

Haastateltava: Jo.


Keikka

Settilista:

 • intro
 • Magical Sound Shower
 • Delta
 • Super Mario Bros
 • Ocean Loader
 • International Karate
 • Leisure Suit Larry
 • Star Control 2
 • MacGyver
 • Bubble Bobble
Encore:
 • Commando
 • The Great Gian(n)a Sisters

Bändin intro suhisee soimaan ja soittajat valuvat instrumenttiensa pariin lavalle. Saumattomasti intron loppuun Axes Denied kajauttaa Magical Sound Showerin ensiriffin ilmoille. Kertakaikkisen tehokasta, niskakarvat nousevat pystyyn. Tiukka meininki jatkuu hyvän luennan jälkeen, setin ensimmäinen uusi biisi, Delta, lähtee sen kummempia miettimättä käyntiin. Nappikappale, tykittää loistavasti mahtavalla bassoriffillä.

Super Mario Brosin kitaristi Anaboli Stereo esittelee helmellä: "Kuka tunnistaa?" Kuka ei?! Meininki on tietenkin ratkiriemukas. Ja soitto on tiukkaa! Pienestä mokailusta huolimatta kokonaisuus pysyy loistavasti kasassa ja tunnelma katossa. Erityisesti vaikutun pääteeman lisäksi soitetusta maanalaismusiikista. Kyseessähän on, joskin nerokas, myös vain yhden kierron toistuva kuvio. Mutta Axes Denied soittaakin teeman jälkeen jumitusgroovahtavan variaation! Näin sitä pitää, kajota klassikoihin.

Ocean Loaderin osuva alkuspiikki nostalgioi kasettiasemien latausaikojen kanssa, että "tätä tuli kuunneltua". Eikä toki syyttä. Intron jälkeinen rauhallisempi ja uljaampi/kauniimpi melodia ei ehkä pääse aivan oikeuksiinsa, mutta vieressä sedät ujeltavat mukana falsetissa. Mitäpä valittamaan. IK rauhallisempine alkupuolineen sen sijaan toimii loistavasti AD:llä. Pitkäänhän tätä ovat soittaneetkin, siinä missä Ocean Loader on ensi kertaa setissä.

Hilpeä Larryn teema on yhtä rasvainen kuin pelin pääosan esittäjäkin. Tätä ei kovin kauaa jaksaisi kuunnella ennen kuin hermot leviäisivät, joten hyvänä oivalluksena biisi pidetään lyhyenä. Toimivaa dynamiikkaa settiin. Seuraava Star Control 2:n hieno medley ei ehkä aivan pääse lentoon tällä kertaa. Tai ehkä Caiossa koettu epifania intron rutatessa tämän maapallon asukin tuntemaan itsensä hyvin pieneksi on kokemus, jota on vaikea toistaa tai ylittää samoin neuvoin? Tämän biisin videolisukkeet kieltämättä kaipaavat uusimista – upea siirtymä introsta hyperspaceen lässähtää koomisesti (visuaalipuolella) Precurson-aluksen lähtiessä etenemään puolitahtimopon nopeudella.

Muuten onnistuneen medleyn heikko lenkki on Yehat-osuus. Teemassa ei ole sitä kunniasta ja sen menettämisestä onnistuneesti viestivän alkuperäisversion kohtalonomaista kauneutta, karuutta ja katkeruutta. Syke ei rauhoitu tarpeeksi näiden syvällisten kysymysten äärellä eivätkä soundivalinnat esitä vaihtoehtoistakaan näkemystä. Rokkaava Syreen toki kääntää taas suupielet hymyyn. Ja kokonaisuutena kyseessä on kulttuuriteko!

Seuraavaksi soiva MacGyverin tunnari saa tähän mennessä parhaat aplodit, mikä on minusta kyllä vähän väärin. Vikaan menevää yleisönkosiskelua, sanon minä. Varsinaisen setin päättää Bubble Bobble, jonka rauhallisemmassa osassa nähdään yleisön etuosassa heiluva sytkäri. Rock! Soft Rock! Encore irtoaa niin bändiltä kuin innostuneelta yleisöltä helpohkosti. Anaboli huudattaa yleisöä ja hienon intron jälkeen Commando pärähtää pääteemaansa. Synaleadsoundi vain ei ole munakkain mahdollinen - tähän kaivattaisiin ehdottomasti enemmän RÄKÄÄ (sekä SÄRÖÄ ja HUUTOA)! Mutta baretti on bonusta! Videopuolella Windows Media Playerkin kaatuu meiningin innoittamana..

Vihoviimeisenä biisinä on eeppinen The Great Gian(n)a Sisters. Massiivisuudessaan ja pituudessaan se on illan päälle hieman väsyttävä biisi, mutta soi uljaasti yhtä kaikki. Ja sitten Axes Denied kiittää ja kuittaa. Turricania (kannatetaan!) ehdotellut yleisö toteaa vielä "soittakaa Paradroid!" Ja toden totta, oli niitä hyviä biisejä jättää pois - omista suosikeistani tymäkkä Megablast ja hieno Bruce Lee jäivät kuulematta. Eipä tullut varsinainen ikävä. Hieno ilta!

Seuraava retroilta 45 Specialissa 8.11.

Don't be a tuna head eli löydä itsesi sieltä!


Eino Keskitalo

Kuvat Anna Keskitalo

© Pelikapseli 2000-2005