PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= BlueMSX =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Testattu: Windows XP, 2.6Ghz celeron

Kun Windows XP yleistyi ja vanhat DOSsiili-emulaattorit lakkasivat toimimasta XP:n muistisuojauksen vuoksi niin muutenkin huono MSX-emulaattoritilanne muuttui vieläkin huonommaksi. RuMSX oli ensimmäisiä Windows-emuja, mutta siitä puuttui tärkeä scanline-omaisuus ja se oli myös melko hidas ainakin vanhemmalla penakannalla. NLMSX puolestaan oli nopea ja siinä oli scanline-tuki, mutta jostain syystä emulaattorissa ei ollut pelitilanteen tallennusta. Jotenkin toivoi aina, että joku yhdistäisi kaikki hyvät ominaisuudet yhteen emulaattoriin. Enää ei tarvitse rukoilla, sillä messias on saapunut.

Suuri Sininen

BlueMSX tekee kaiken niinkuin pitääkin. Siinä on helppo käyttöliittymä ja paljon säätöjä, joihin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse koskea. Ilmeisesti emulaattorissa on myös bios-tiedostojen emulointi, koska kokeilupeli pärähti käyntiin kylmiltään eikä vaadittuja MSX:n rom-tiedostoja tarvinnut ladata mistään. Viimeksi ladatut pelitiedostot säilyvät suosikkilistalla, joka on MSX-emulaattoreissa melko harvinainen ominaisuus.

2,6Ghz:n celeronilla emulaattori ei nikottele, vaan pyörii sulavasti, joskin ohjelman ikkunan siirtäminen aiheuttaa joskus pienen mietintätauon. Teemoja on kaksi, toinen on karumpi ja toisessa on enemmän nappuloita ja tilastotietoa ikkunan ympärillä. Mukana on lisäksi monia pieniä ominaisuuksia, jotka parantavat käyttömukavuutta. Yksi sellainen on pelitilanteen esinäyttö kun valitsee ladattavan tilannetallennuksen tiedoston.

Radio/Video

Video-ominaisuudet ovat loistavat. Scanline on efekti, jossa joka toinen viiva piirretään tummana. Ominaisuus jäljittelee tv:n vaakaraitoja melko hyvin ja BlueMSX:ssä scanlinen vahvuuden säätö on kaiken lisäksi portaaton. Toinen ominaisuus, joka toimii yhdessä scanlinen kanssa on RF-modulaattori. Se levittää värejä samalla tavalla kuin vanhat tv:t. Emulaattori osaa venyttää kuvaa ongelmitta ja koko kuvaruudulla pelaaminen on RF-modulaattorin ansiosta hyvin lähellä tv:tä.

Kuvankaappauksen lisäksi BlueMSX osaa kaapata ääntä wav-tiedostoksi. Ominaisuus ei liene kovin tärkeä, mutta jos haluaa tallentaa suosikkipelinsä musiikit niin sekin onnistuu nyt kätevästi.

Vasemmalla kuva ilman scanlineä ja RF-modulaattoria. Mukana on pieni anti-aliasing, joka pehmentää kuvaa hieman. Keskimmäiseen kuvaan on lisätty 30% scanline-efekti, joka vähentää pikselien legopalikontia ja emuloi vanhanaikaisen tv-kuvan vaakaraitaisuutta. Oikealla mukaan on lisätty vielä RF-modulaattori, joka vuotaa väriä viereisiin pikseleihin. Esimerkiksi keltaisissa kukkahirviöissä näkyy vihreää vuotoa ja vastaavasti pylvään vihreässä päässä punaisia pikseleitä. Kuvan peli on Salamander.

Sininen on taivas

Totaalinen yllätys oli se, että ohjelma on automaattisesti suomenkielinen. Kaikkia termejä ja esimerkillisen selkeitä avustetekstejä ei ole käännetty, mutta ei voi kuin ihailla sitä miten perusteellinen ohjelma on kyseessä. Perusteellisuudesta kertoo myös se, että emulaattori ei tue pelkästään kaikkia MSX-versioita, vaan myös sitä edeltäneitä SVI 318/328 -malleja, sekä samaan tekniikkaan perustuneita Sega SG-1000 -konsolia ja ColecoVisionia.

BlueMSX:n kotisivut ovat osoitteessa www.bluemsx.com

Paul Pekkarinen

© Pelikapseli 2000-2006