PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= Finncon 2001 =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Pelikapseli sai - ehkä hieman yllättävän - kutsun saapua Jyväskylän yliopistolla 14.-15.7.2001 pidettyyn Finncon 2001 -tapahtumaan. Kyseessähän on Suomen suurin fantasia- ja science fiction-aiheinen tapahtuma. Meidän piti järjestää retropelikonenäyttely sekä jonkinlainen esitys, jonka otsikkona oli "Die, Mutant Alien Scum".

Linkkejä

Perjantai

12.00 Yritimme viime hetkessä saada Gamehousesta padeja ja pelejä Supernintendoon. Ei onnistunut, joten rakkine jäi lapsipuolen asemaan.

15.00 Saavuimme paikalle, purimme varukset, söimme ja pystytimme hienon ständin. Järjestäjien puolesta meillä oli käytössä kaksi pc-konetta ja kuusi televisiota.

Pelit-lehti oli muistanut meitä järkyttävän suurilla mainostauluilla ja kasalla irtonumeroita. Järjestäjät assosioivat meidät konemiehiksi, Vesa sai numeron 1, minä olin #2, Eliina #3, Risto #4 ja Matti #5.

Viriteltyämme koneet toimimaan, kirjoitettuamme joukon opastauluja ja Vesan käytettyä kaksipuolista teippiä kovin yksipuolisesti, pääsimme viimein kiertelemään kaupunkia ja ostamaan mm. lisää jatkojohtoja.

22.00 Prinsessa Mononoke - 31337. Joidenkin tietojen mukaan maailman paras anime-elokuva. Itse kokemuksen puutteessa voi muuta kuin antaa täydet viisi tähteä, vaikka liian lähellä kangasta istuminen ja nopeassa liikkeessä tapahtuva tekniikan sumeneminen vähän haittasikin elämystä. Muuta en kerro, jottette spoilaantuisi, katsokaa jossain jos kykenette. Versiossa oli vieläpä japaninkieliset äänetkin.

Myöhemmin selvisi että se tuntematon kaveri, joka osti liput kanssamme ja istui vieressämme esityksen ajan, olikin M.G. Soikkeli - joskin Vesa luuli että kyseessä olisi Grant Morrison.

0:30 "Oh baby, oh baby, I love you, Sieg Heil", jyväskyläläiset natsit huutelivat ikkunamme alla yrittäen epätoivoisesti suorittaa jonkinlaista pariutumista joidenkin naisihmisten kanssa. Emme tiedä, onnistuivatko aikeessaan. Aika heikolta vaikutti.

Lauantai

10.00 Ovet aukesivat.. Pelikapseli on tietysti ollut jo jonkin aikaa paikalla boottailemassa koneita. Toisen kuusnelosen kanssa olikin jotain omituisia vaikeuksia.

13.00-14.00 Tero soitti C64-musiikkiaan ja vastaili kysymyksiin siinä ohella. Hilpeä patteri oli sedällä, leipälaatikkokuusnelonen, 1541, jokin mikserin sukuinen laite(?) ja sitten semmoinen ihan pieni mustavalkoinen matkatelkkari.

14.00-16.00 "Stallman-setä asuu Uu-Äs-Aassaa, on sieltä piitkä matka tänne Finnconiin" - Oikein mainio palopuhe vapaiden ohjelmistojen puolesta.

17.30 Ovet sulkeutuivat.

Loppuillan vietimme hotellissa miettien Vesan ja Riston tulevaa esitystä ja väittelimme siitä voiko GPL:ää soveltaa esimerkiksi Mona Lisaan.

Sunnuntai

10.30 Ovet aukesivat.

11.00-12.00 Vesa ja Risto pitivät esityksensä, johon tuli yllättävän paljon populaatiota ottaen huomioon että samaan aikaan toisaalla oli esitys "Anime ja Manga, silkkaa pornoa vai taidetaikinaa?". Yllätysvieraana puhujapöntön taakse ilmestyi Jukka O. Kauppinen aka Grendel / Byterapers

12.00-14.00 Missasin sekä "definitiivisen haikalapaneelin" että Stallmanin toisen puheen, sääli, mutta jonkunhan oli vahdittava etteivät laitteet olisi "kävelleet" tiehensä.

17.00 Con loppui, pakkasimme tavarat ja suuntasimme kotiin varsin hyvillä mielin.

Mukana oli

Vesa Saarinen, Risto Saarelma, Eliina Hakuli, Matti Kuokkanen ja minä.

Laitteet ja pelit:

  • 2xC64C, 2xkasettiasema, 2xTac-2, 1xAction Replay, 1x1541 - Commando, 1942, Super Pipeline, Delta, H.E.R.O, allekirjoittaneen "hieno", Pelikapselia mainostanut Basic-efekti.
  • 2x486 PC - Laser Squad, Auts, Rampart
  • 2xNES - RC Pro Am, Probotector, Mega Man 2&3, Super Mario Bros 3.
  • 1xSega Megadrive - Zero Wing
  • 1xSega Master System - Time Soldiers, Sonic The Hedgehog

Yleisiä tunnelmia

Zero Wing luonnollisesti herätti "ansaittua" huomiota legenda-arvollaan, mutta havaittiinpa ilmiötä tuntemattomiakin ihmisiä kummastelemassa onnistunutta käännöstyötä. Kuusnelosella Commando oli "yllättäen" koko kansan suosikki ja Hubbardin klassinen melodia ravisuttikin koko yliopiston aulaa. Jonkun mielestä oli myöskin hupaisaa nähdä 1541-levyasemassa AMD Athlon -tarra, eikä Vesan kirjoittamien esittelytaulujenkaan viihdearvoa sovi unohtaa.

Muutenkin huomio oli sangen positiivista, vanhat pelit herättivät ihmisissä muistoja ja nähtiinpä paikalla siinä määrin nuoriakin pelaajia, että on varsin selvää etteivät he ollaan edes vielä syntyneet ko. pelien ollessa uusia.

Kiitämme paitsi järjestäjiä ongelmitta toimineesta yhteistyöstä, myös Asko "Humppa-Ake" Soukkaa, joka raahasi paikalle mm. Autsin.

Mikko Järvinen

© Pelikapseli 2000