PELIKAPSELI - retropelitaivas
Pääsivullejutut.htmlPelitLinkitKoneet
Atari-logo  

Ensimmäinen ST-malli, Atari 520ST, esiteltiin ensimmäistä kertaa vuoden 1985 tammikuussa. Se oli ensimmäisiä 16-bittisiä kotitietokoneita ja ennen Amigan markkinoille tuloa myös teknisesti paras pelikone. Ainoat kilpailijat olivat oikeastaan vain Commodore 64 ja Spectrum, joista ST erosi edukseen selvästi.

    512 värin paletilla grafiikka oli aivan toista luokkaa 8-bittisiin koneisiin verrattuna, värejä ei tosin edelleenkään saanut ruudulle enempää kuin 16 kerrallaan konetehon kärsimättä, mutta taitavalla ohjelmoinnilla tämäkin rajoitus oli kierrettävissä.

    Yamahan äänipiiri sen sijaan oli korkeintaan Commodore 64:n tasoa, jollei huonompikin. ST:n 8-kertainen muistimäärä antoi kuitenkin paremmat mahdollisuudet digitoidun äänen käyttöön. Vaatimattomasta äänipiiristä huolimatta ST:stä tuli erittäin suosittu musiikintekijöiden keskuudessa, koska koneessa oli sisäänrakennettu midi-liitäntä vakiona.

    Commodoren Amiga mahdollisti ST:tä paremmat grafiikat ja ennen kaikkea korkeatasoisemmat äänet. ST on kuitenkin puhtaalla koneteholla mitattuna Amigaa nopeampi, ja eron huomasi yleensä etenkin 3D-grafiikkaa käyttävissä peleissä.

    90-luvun alkupuoliskolla Atari julkisti STE-mallin, mutta se ei ollut kaikilta osin edes Amiga 500:n tasoa eikä suosio ollutkaan kovin suurta -- paitsi ehkä joidenkin "die hard" -ataristien keskuudessa. Atari TT oli puolestaan vastine Amigan 3000-mallille. Viimeisen kerran Atari kokeili siipiään kotikonemarkkinoilla Falcon-mallilla, joka oli teknisesti jotakuinkin Amiga 1200:n tasoa, osittain jopa parempi. Falconin suosio oli kuitenkin vielä sitäkin vaatimattomampaa.

    ST:lle ehdittiin joka tapauksessa julkaista aikamoinen määrä todellisia klassikkoja. Ensimmäisinä vuosina sille käännettiin 8-bittisten koneiden pelejä hieman paranneltuina, mutta vähitellen pelit siirryttiin kehittämään ST:llä ja kääntämään siltä muille koneille, joiden joukossa oli pitkään myös Amiga. Tämä tarkoitti sitä, että pelit tulivat ensimmäisenä ST:lle. Osa peleistä jäi myös kokonaan kääntämättä Amigalle.

    Mutta kun Amigasta tuli yhä suositumpi -- ehkä jossain määrin kuusnelosen vanavedessä -- pelivirta Atarille alkoi hitaasti tyrehtyä. Pelitarjontaa pitivät hyvin pitkälti hengissä englantilaiset pelitalot, jotka tekivät ja käänsivät koneelle pelejä johtuen Brittein saarten suuresta ST-kannasta.Janne Kauppila


 Emulaattoreiden ja apuohjelmien kotisivuja
 PaCifiST    WinSTon    Steem© 2000 Pelikapseli
Tuotenimet ja logot voivat olla valmistajiensa rekisteröimiä tuote- tai tavaramerkkejä.

Atari 520 STfm
Atari TT
 Tekniset tiedot

Atari ST 520/1040/MegaST

Motorola MC68000 8 MHz
RAM 512-4096kt
ROM 192-320kt

512:n värin paletti
320x200 16 väriä
640x200 4 väriä
640x400 2 väriä

äänipiiri Yamaha YM-2149
3-kanavaa + kohina

Käyttöjärjestelmä:
TOS (=GEM+BIOS+XBIOS)

Atari STE

4096 värin paletti
8-bit PCM stereo

Atari Falcon

Motorola 68030 16 Mhz
True Color, maksim. 768x480
16-bit DSP