PELIKAPSELI - retropelitaivas
Pääsivullejutut.htmlPelitLinkitKoneet

        = Rampage =

 

Joillakin on ihmisillä tuntuu olevan outo taipumus saada tyydytystä tavaroiden rikkomisesta. Tämä karu tosiseikka iski itseäni vastikään päin naamaa kun löysin pyöräni kadulta solmulle potkittuna. Samaan johtopäätökseen tulee todennäköisesti myös, jos avaa jonkin tiedotusvälineen ja katsoo mitä maailmalla, kuten kirjoitushetkellä esimerkiksi Kosovossa tapahtuu.

     En tiedä, olisiko Bally Midwayn Rampagella ollut ennalta ehkäisevää vaikutusta kummassakaan tapauksessa, mutta aika hyvän korvikkeen se tuhovimmaisille tarjoaa. Pelissä saa nimittäin hajottaa kokonaisia kerrostaloja, eikä syntynyttä sotkuakaan tarvitse siivota, vankilaan joutumisesta puhumattakaan.

     Ennen pelin alkua on tapahtunut kummia. Kolme ihmistä on saanut myrkytyksen ja he ovat muuttuneet valkokankaalta tutuiksi hirviöiksi, jättiläismäiseksi gorillaksi, sudeksi ja liskoksi. Ja ilmeisesti perinteiden ja olomuotonsa pakottamina he päättävät lähteä tuhoamaan kaupunkeja.

     Rampage on sukua Atarin klassikoille Gauntlet ja Super Sprint siinä mielessä, että tässäkin kolmen pelaajan samanaikainen pelaaminen on mahdollista, kukin omaa hirviötään ohjaten. Pelissä kiipeillään pitkin talojen seiniä niitä hakaten, kunnes rakennukset sortuvat. Armeija puolestaan yrittää nitistää ruudussa mellastavat hirviöt helikoptereiden, tankkien ja sotilaiden avulla. Ja aina kun pelaaja on menettänyt kaiken energiansa, hän muuttuu takaisin ihmishahmoonsa ja samalla toisten potentiaaliseksi välipalaksi.

     Suuhunsa voi pistää toisten pelaajien lisäksi myös sotilaita ja erilaisia talojen ikkunoihin ja ympäri ruutua ilmestyviä ihmisiä ja esineitä. Kaikki, kuten televisiot ja kaktukset, eivät kuitenkaan syötäväksi kelpaa eikä niitä pitäisi oikeastaan suuhunsa laittaa. Käytännössä näin kuitenkin yleensä tekee ihan vain siksi että näkisi hirviönsä syöksevän tulta suustaan tai jotain muuta vastaavaa. Joskus ikkunaan ilmestyy punapukuinen nainen, jota muistini mukaan pystyi heiluttelemaan King Kong -tyyliin katolla, mutta nyt en onnistunut temppua tekemään. Saattaa olla tietenkin kiinni siitä, millä koneella peliä pelaa, kolikkopelissä ei tunnu tapahtuvan muuta kuin että armeija lopettaa ampumisen. Höh.

     Rampage on kieltämättä pidemmän päälle hyvin monotoninen peli. Jaksot eivät juurikaan toisistaan poikkea ja niitä on paljon. Mutta ei peliä todennäköisesti olekaan tarkoitettu kuin korkeintaan 10-20 minuutin pituiseksi, ja sellaisena se on aivan mukavaa viihdettä, varsinkin kolmella pelaajalla. Ideoita ei ehkä ole ollut kovin paljon, mutta ei niitä aina tarvitsekaan olla.

Janne Kauppila© 2000 Pelikapseli
Tuotenimet ja logot voivat olla valmistajiensa rekisteröimiä tuote- tai tavaramerkkejä.

 Bally Midway (1986)
 Kolikkopeli (+ monet muut)
 Toiminta
 1-3 pelaajaa