PELIKAPSELI - retropelitaivas
Pääsivullejutut.htmlPelitLinkitKoneet

= Samurai Warrior =      
The Battles of Usagi Yojimbo      

 

Samurai Warriorin pääosan esittäjä, maailman vääryyksiä vastaan taisteleva samurai-jänis Usagi Yojimbo on ehkä hieman tunnetumpi jonkinmoista kulttimainetta saavuttaneista sarjakuvista, joissa hän seikkailee. Melbourne House ilmeisesti äkkäsi tämän pienen markkinaraon ja väänsi Usagista pelin. Mutta hieman yllättäen tuloksena ei ollutkaan aivan suoraviivaista mäiskintää; miekan heiluttelu on kyllä hyvin oleellinen osa peliä, mutta muutamat jännät yksityiskohdat tekevät Samurai Warriorista aika mielenkiintoisen yhteen suuntaan vieriväksi peliksi.

     Juoneen ei kuitenkaan ole turhan paljon panostettu, sillä tarkoituksena on taas pelastaa jokin prinsessa tai vastaava. Varsinainen tarkoitus onkin kulkea oikealle niin pitkään kunnes loppudemo alkaa näkyä.

     Poiketen suurimmasta osasta taistelupelejä jotka saan mieleeni, Samurai Warriorissa miekan esillä pitämistä on harkittava. Tämä johtuu siitä, että Usagilla on ns. karma-pisteitä, jotka laskevat aina jänön syyllistyttyä kunniattomiin tekoihin. Näitä ei tosin ole kuin muutama: miekan paljastaminen syyttömille ihmisille, sekä näiden kimppuun hyökkääminen ja tappaminen. Karmaa saa nostettua antamalla almuja talonpojille ja munkeille, tappamalla kimppuun hyökkääviä ninjoja sun muita, mutta kaikkein mielenkiintoisin tapa on nyökkäämällä tervehtiä ohikulkijoita -- ja nehän tervehtivät myös! Kaikki keinot ovat tarpeen, sillä karman laskiessa nollaan Usagi tuntee olevansa pakotettu tekemään harakirin häpeältä säästyäkseen.

     Usagilla on pelin alkaessa muutama sikäläinen rahayksikkö, ryo, ja matkan varrella niitä kertyy lisää. Rahaa voi sitten käyttää kylissä syömiseen ja yksinkertaiseen uhkapeliin sekä almuihin. Mutta mitäpä sitä kunnollinen samurai muuta tarvitseekaan.

     Samurai Warriorista olisi saanut melko vähällä vaivalla paljon hienomman pelin. Tällaisenaan se jää kaikista pikkuhienouksistaan huolimatta turhan yksinkertaiseksi ja suoraviivaiseksi. Lisäksi peli on vielä lyhytkin, mitä on ilmeisesti yritetty peittää laittamalla loppuun röykkiöittäin kimppuun hyökkääviä ninjoja, jotka muuten estivät aika tehokkaasti läpipelaamisen, kun tätä suunnilleen kymmenenvuotiaana viimeksi pelasin. Tunnelma on kyllä aika hieno, mutta vähän jää ikävä maku suuhun siitä, ettei hyvien ideoiden ympärille jaksettu rakentaa parempaa peliä.

     Samurai Warriorin tekijöiden ajatus siitä, että pelihahmon ruumista voisi hallita jalkojen ja liipaisinsormen lisäksi myös muilta osin -- tässä tapauksessa siis lähinnä niskalihaksia -- on kuitenkin mielenkiintoinen. Siinäpä jälleen yksi keino himmentää rajaa todellisuuden ja tietokonepelien välillä, jos sellaista vielä tarvitaan.


Usagi-linkkejä:

Usagi Yojimbo Dojo
Viralliset sivut. Tietoa sarjakuvista, sekä Samurai Warrior pelin kannet ja ohjeet skannattuina.

Janne Kauppila© 2000 Pelikapseli
Tuotenimet ja logot voivat olla valmistajiensa rekisteröimiä tuote- tai tavaramerkkejä.

 Melbourne House (198?)
 C64 (Spectrum)
 Taistelu / seikkailu
 1 pelaaja
Vapaassa levityksessä

C64-versio pelistä:
sw64disc.zip (42,9kt)


Usagi (vasemmalla) on siitä hieno pelihahmo, että hän osaa nyökätä.
Katsokaa, samurai-jänis keskustelee...
...nyt hän syö...
...ja joskus jopa pahoja olioita lyö.