PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Alien Soldier

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Treasure on lahjakas pelitiimi, joka niitti aikoinaan mainetta MegaDriven erinomaisella Gunstar Heroes -räiskinnällä. Gunstar Heroes jäikin parin muun räiskinnän ohella ainakin Valloissa Treasuren ainoaksi hyväksi peliksi, sillä surkeahkon Light Crusaderin aikoihin tehty Alien Soldier löytyi pelikauppojen hyllyistä vain Euroopassa ja käsittääkseni Japanissa. Tämä on sääli, sillä Alien Soldier on vähintäänkin yhtä hyvä kuin Gunstar Heroes.

Alien Soldier alkaa varsin lupaavasti. Jo ensimmäisen kentän alkumetreillä toiminta on erittäin nopeatempoista ja sulavaa. Peli vyöryttää pelaajan silmille efektejä, jotka saavat jopa Super Nintendonkin kalpenemaan. Treasure on tehnyt erinomaista työtä graafisessa annissa; Mega Drivellä vain Vectorman pistää paremmaksi. Pahaa XI-Tigeria metsästetään parinkymmenen kentän verran, ja jokaisen päässä odottaa tietty suuri ja ilkeä loppupahis.

Loppupahiksista puheen ollen Alien Soldier muistuttaa lähinnä tavallista kaksintaistelupeliä aseilla maustettuna. Varsin lyhyissä, noin kymmenen sekuntia(!) kestävissä tasoissa keräillään energiaa ja mahdollisia Power-uppeja vihollisia mestaten. Sitten sankarin kimppuun hyppää tason pomo. Räiskintäpelien pahin ongelmahan on yleensä se, että loppuvastukset ovat täysin mielikuvituksettomia limaprötöjä. Onneksi Alien Soldierissa näin ei ole. Jokainen loppupahis on suunniteltu erinomaisesti, ja jokaisen voittamiseen on erilainen strategia. Pahikset ovat myös varsin haastavia, eivätkä muutkaan viholliset huonosta suunnittelusta kärsi.

Toimintapeli kusee pahasti, jos ohjaus ei toimi. Alien Soldierissa tämä(kin) osa-alue on silti toteutettu erinomaisesti. Ohjaus onnistuu vaivatta, eikä opetteluun mene kuin mikrosekunti. Hahmo voi juoksemisen ja kyykkimisen lisäksi hyppiä, ampua kuudella erilaisella aseella, "teleportata" itsensä ruudun toiseen päähän, jäädä ilmaan leijumaan, juosta katossa sekä muuttaa vihollisten ammuksia energiaksi. Tälle tuleekin käyttöä, sillä energiavarat hupenevat varsin nopeasti. Energiaa toki saa myös kuolleilta vihollisilta. Kaikki hoituu näppärästi Mega Driven padilla. Ohjauksessa on vain yksi moka: hahmo ei voi liikkua ampuessaan. Eipä tuo silti paljoa haittaa.

Ase-arsenaali on mainio. On liekinheitintä, laaserpyssyä, sekä tietenkin pakollinen sarjatuliase plus muuta mukavaa. Ammukset loppuvat aikansa laulettuaan, mutta latautuvat silti varsin nopeasti uudelleen. Jos energiapalkki on täynnä, voi pelaaja lasauttaa äärimmäisen tuhoisan megateleporttauksen, joka tuhoaa loppupahiksia lukuunottamatta kaikki viholliset pelaajan tieltä. Aseita voi pelaajalla olla kerralla neljä, mutta pitkin kenttiä löytyvien laatikoiden avulla voi pelaaja uusia aseistustaan.

Laatikoiden avulla voi myös boostata vanhaa tykkiänsä, mikä kannattaa pitää mielessä. Aseet valitaan näppärästä valikosta juuri ennen pelin alkua, tai sitten Passwordin kirjoituksen jälkeen.

Alien Soldier on loistava räiskintä, jota jaksaa pelata yhä uudelleen ja uudelleen. Peli on juuri sopivan haastava, eikä varsin tiukka aikarajakaan paljoa häiritse. Jos pelaaja sattuu kuolemaan, voi entistä kenttää jatkaa rajoitetuilla continueilla. Pelissä on myös Passwordit, mikä on huomaavaista.

Kenttä- ja pahissuunnittelu ovat molemmat erinomaisia, ja graafinen- sekä audiovisuaalinen anti on A-luokkaa. Tässä pistääkin mietityttämään, että miksi helvetissä tätä ei julkastu Jenkeissä!? Emulaattoreilla peli ei muuten toimi kunnolla, joten jos omistaa Mega Driven, ei muutaman kympin sijoitus tähän loistopeliin ole pahitteeksi. Täytyypä melkein sanoa, että Alien Soldier on paras toimintapeli, jota olen ikinä pelannut.

Lassi Hietala

Treasure (1995)
MegaDrive
Räiskintä
1 pelaaja

© Pelikapseli 2000