PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Rampart

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Usein tulee vastaan pelejä, joita ei kyetä sijoittamaan mihinkään jo olemassa olevaan luokkaan. Toisinaan tällaisten pelien sanotaan jopa "esittelevän uuden pelityypin". Rampartkin kuuluu näihin, mutta valitettavasti missään ei ole näkynyt modernimpaa versiota tästä klassikosta.

Pelin idea pohjimmiltaan yksinkertainen. Yhden ruudun käsittävällä pelialueella sijaitsee kaksi tai kolme jokien toisistaan erottamaa aluetta, joihin pelaajat sijoittavat linnansa. Sitten sijoitellaan linnaan tykistöä ja aloitetaan herkeämätön ja häikäilemätön tulitus. Tämän jälkeen sitten yritetään koota linnan muuri ehjäksi vähän tetris-henkisistä palikoista. Ja voi sitä onnetonta joka ei siinä onnistu. Pari kertaa saa onneksi aloittaa alusta mutta sitten on Game Over.

Tämän jälkeen kierros alkaa taas alusta, uusien tykkien lukumäärän määrää sen hetkinen linnan koko - eli alue jonka onnistunut sulkemaan muurien sisään. Muunmoassa linnan koon mukaan jaetaan myös pisteitä, mutta niillä ei liiemmin ole merkitystä jollei pelata useita pelejä peräkkäin tai olla laitettu peliä katkolle tietystä kierrosmäärästä. Normaalitilanteessa viimeinen linna pystyssä kuitenkin voittaa.

Tämä pätee siis moninpeliin. Yksinpelissä yksinäisen linnanherran pitäisi moikia moisioon joukoittain lapsellisia merirosvolaivoja, mutta se on niin kerta kaikkisen tylsää, ettei sita kyllä kukaan harrasta kuin kokeeksi.

Ohjaimiksi peliin sopii mainiosti lähinnä näppäimistö - ikävää vain ettei sitä voi käyttää kuin kaksi pelaajaa kerrallaan, mikä nykyajan onnettomilla näppäimistöillä kieltämättä on ihan tarpeeksi. Hiirellä on ainakin minusta todella hankala ruveta sohimaan palikoita paikalleen, vaikka tähtäimen liikkuttaminen onnistuu sillä luonnollisesti hyvin. Analogisella joystickillakin on hieman epätarkkaa, mutta digitaalinen padi toimii hyvin. Alkuperäistä kolikkopeliä en koskaan ole nähnyt, mutta kuuleman mukaan siinä on trackball.

Erityisesti pelistä muistetaan sen kaksi erikoisasetta. Ensimmäinen on supertykki, joka ampuu ikäviä palavia ammuksia joilla on tapana jäädä alueelle kytemään useaksi vuoroksi estäen päällerakentamisen. Toinen on legendaarinen propagandapallo, jolla saa vallattua vastustajan yhden tykin vuoron ajaksi. Ilkeitä ovat myös alueiden alkuasukkaat, jotka eivät ollenkaan pidä siitä että heidän aluettaan linnoitetaan.

Kyseessä on on siis useamman pelaajan kesken varsin ratkiriemukas kokemus, miinuksena lähinnä suora käännös kolikkopelistä, mm. valikot voisivat toimia vähän selkeämminkin. Grafiikka ja äänet ajavat asiansa ja tulituskomentojaan huuteleva miehenääni on varsin mehevä.

Pelin julkaisija jäi vähän epäselväksi: PC-versio on ilmeisesti Electronic Artsin käsialaa, mutta myös ainakin Atari ja Tengen ovat julkaisseet omat versionsa eri platformeille.

Mikko Järvinen

Electronic Arts (1990)
Kolikkopeli, PC, Amiga, ST (testattu PC)
Toiminta
1-3 pelaajaa

Jälleen uusi unettava merirosvolaivasto.

Propagandapallo työssään.

Hävinneen on helppo hymyillä.

Taistelua kuumimmillaan. Punaisen pelaajan tykit ovat jäänet muurien ulkopuolelle eikä niitä siksi voi käyttää. Sininen on jo niin varma voitostaan että keskittyy mieluummin kurittamaan natiiveja, vaikka sitten kahdella supertykillä.

© Pelikapseli 2000