PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Final Fantasy I - VI

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Final Fantasy on pelisarja, joka saa jokaisen konsoleita harrastavanff naavaparran vuodattamaan kaihon kyyneleitä. Final Fantasyt ovat siitä hienoja pelejä, että yksikään osa ei liity toiseen, eli jokaisessa seikkailussa on uniikki maailma ja tarina. Vaikkei mitään NES/SNES -versioista tietäisikään, niin ainakin uudemmat Final Fantasy VII ja VIII ovat tuttuja kaikille. Jokaista pelisarjan osaa yhdistävät hyvä juoni, loistava tunnelma ja uskomaton addiktiivisuus. Jopa ensimmäistä osaa, jonka Square loihti vuonna 1987, jaksaa tahkoa vieläkin ihan tosimielellä. Edes vanhentuneet grafiikat eivät haittaa pelielämystä! Tämä juttu ei käsittele FF7:aa ja 8:a (eikä Snessin kökköä Mystic Questia), ja jos kotoa ei vanhaa konsolia löydy, suurimman osan peleistä, ja vieläpä parhaimmat, saa helposti SNES- ja NES-emulaattoreille, joten eikun imuri käteen ja menoksi.

Koska kaikkia Final Fantasyitä ei ole julkaistu Jenkeissä ja Euroopassa ja pelitt on nimetty aika oudosti, sekaannuksia voi syntyä Super Nintendon Final Fantasy 3 on oikeasti Final Fantasy 6, ja FF2 on FF4. Outoa. Väärinkäsitysten korjaamiseksi kaikki jutussa käsitellyt Final Fantasyt on ilmoitettu jutun lopussa olevassa taulukossa.

Final Fantasy (1987) - Famicom / NES

ffFinal Fantasy oli aikoinaan vallankumouksellinen RPG. Maailmassa vaani suuri paha, ja neljä urheaa sankaria saapuivat hyvisretkelle. Kaupungeista ostettiin aseita, suojia, taikoja (niin, jostain kumman syystä FF1:n loitsut ovat kertakäyttöisiä!), plus muuta sälää, ja vastaantulevien ihmisten kanssa keskusteltiin alkeellisella systeemillä, joka ei ole muuttunut miksikään edes sarjan uusimmassa osassa. Kun kaupungista astui ulos, saapui pelaaja maailmankartalle, jossa satunnaisesti ilmestyvien hirviöiden lätkimisen lisäksi matkustettiin mielenkiintoisesta matkakohteesta toiseen. Peli on edelleenkin rautaa, jos vanhentunut grafiikka, kamalat äänet ja alkeellinen taistelusysteemi eivät haittaa.

Final Fantasy 2 (1988) - Famicom

Käsittääkseni vain Japanissa ilmestynyt Final Fantasy 2 ei tarjonnut paljon mitään uutta pelillisesti ykköseen verrattuna. Tarina noudattaa samaa hyvis/pahis -kaavaa kuin ykkönenkin, eikä ole kovin erikoinen. Outona kikkana hyvisjengi saa heti alussa kriittisesti turpiinsa, jonka jälkeen heidät herätetään henkiin. Kakkonen on jäänyt minulla aika pahasti väliin, koska kökösti ja bugisesti käännetty emulaattoriversio esti pelinautintoa aika pahasti. Kannattaa tähänkin tutustua, mikäli tarinan epäselkoisuus ei haittaa.

Final Fantasy 3 (1990) - Famicom

Final Fantasy 3 (siis ei SNESsin FF3), on myös yksi FF-peli, jota ei julkaistu Japanin ulkopuolella. Olen kokeillut erinomaisesti käännettyä emulaattoriversiota jo kauan sitten, enkä valitettavasti muista enää tarinasta juuri mitään. Peli sisältää aika paljon Squaren tavaramerkkejä: pelissä on Chocoboja (keltaiset söpö-otukset), Moogleja ja muita nykyään tuttuja otuksia. FF3 jäi 8-bittisen Nintendon viimeiseksi FF-peliksi, ja sitten seurasi jotain todella hyvää...

Final Fantasy II / Final Fantasy 4 jap. (1991) - Super Famicom / SNES

ff Final Fantasy II on monen mielestä se paras Final Fantasy. Lentävillä laivoilla matkustavat Red Wingsit (ei NHL-joukkue!) kaappaavat viattomilta ihmisiltä mystisiä kristalleja, eikä kukaan oikein tiedä miksi. Pelissä seurataan Red Wingsien johtajan, Cecilin, seikkailua pitkin valtaisaa maailmaa. Alun package delivery-pikkutehtävä paisuu uskomattomaksi seikkailuksi, kun helvetti pääsee irti ja kuvioihin ilmestyy mystinen tyttö...

Final Fantasy nelosessa oli erinomaisen tarinan lisäksi aivan loistava musiikki, mikä koitui Final Fantasyiden tavaramerkiksi SNES-kaudella. Peli on edelleen aivan loistava, muttei silti voita henkilökohtaista suosikkiani, FF3:sta (japanissa FF6).

Final Fantasy 5 (1992) - Super Famicom

Final Fantasy 5 oli erinomainen peli, jota pelaajien suureksi harmiksi ei julkaistu Japanin ulkopuolella. Mutta tänä päivänä ongelma ei ole minkään näköinen, sillä emulaattorit on keksitty, ja mukavana plussana joku on myös kääntänyt pelin, muttei aivan täydellisesti. Käännösongelmista huolimatta olen pelannut FF5:sta aivan helvetisti, ja hauskaa on ollut. Maailmassa on jotain outoa tekeillä (esim. tuuli on kateissa), ja urhea sankariporukka lähtee ratkaisemaan arvoitusta. Kun matkaan hyppää vielä merirosvo Faris, lähtee seikkailu todella käyntiin. Taistelusysteemiä parannettiin entisestään lisäämällä mukaan kätevän aikapalkin, joka säätelee hahmojen vuorot. Pelissä on loistava grafiikka, tunnelmallinen musiikki ja mukaansatempaava tarina, joka saa aikaiseksi toiseksi parhaan Final Fantasy-pelin.

Final Fantasy III / Final Fantasy 6 jap. (1994) - Super Famicom / SNES

ff Ja vihdoin, kaikkien aikojen paras Final Fantasy. Japanin ulkopuolella ihmiset alkoivat jo närkästyä uuden Final Fantasyn puutteesta, joten Square päätti tehdä viisaan tempun, eli julkaista FF6:n myös SNESsille. Vaikka kauan sitä sai odottaa, peli lunasti odotukset, ellei jopa ylittänytkin ne. Peli on päällisin puolin pieniä viilauksia lukuunottamatta täysin samanlainen kuin muut Final Fantasyt, mutta itse seikkailu on jotain aivan uskomatonta.

Final Fantasy 6 on myös ensimmäinen Final Fantasy, jossa on scifistisiä elementtejä, kaikkien muiden osien tavaramerkki oli vahva fantasiapainoitteisuus. Pelin maailmankartta oli jo puoliksi 3-deetä, mikä oli myös hyvä lisä. Kuten jo sanoin, pelin tarina on loistava. Peli sijoittuu noin 1000 vuotta Final Fantasy 5:n jälkeen, joten on sanomattakin selvää, että koneet ovat alkaneet yleistyä. Taika (tai mana, miten vaan) on kielletty asia, ja vain harvat osaavat sitä käyttää. Pelätty imperiumi terrorisoi ihmisiä, ja maailmassa on muutenkin vaikeaa elää. Pelaaja astuu Terran, nuoren taikavoimia omaavan neitosen housuihin, ja yrittää selvittää henkilöllisyyttään. En spoilaa tarinaa enempää, sillä pilaisin varmasti pelinautintonne. Final Fantasy 3 kuuluu ehdottomasti pelaajan yleissivistykseen, ja on pakkohankinta SNESsin omistajille.

Loppusanat

Jos Phantasy Stareja ei olisi olemassa, olisi Final Fantasy paras tietämäni RPG-sarja. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, mutta pienellä varoituksella: jokainen osa omaa sellaisen imuvoiman, että pelin lopettaminen voi tuntua miltei mahdottomalta. Jos pukki ei tuonut jotain hyvää peliä ja aikaa riittää, hommaa ehdottomasti Nesticle sekä Zsnes, ja tutustu pelisarjaan, joka vie kielen mennessään. :)

Japanin ja muun maailman FF-pelien yhteneväisyys

Muu maailmaJapani
Final Fantasy 1 (NES)Final Fantasy 1 (FAM)
Ei julkaistuFinal Fantasy 2 (FAM)
Ei julkaistuFinal Fantasy 3 (FAM)
Final Fantasy 2 (SNES)Final Fantasy 4 1(SFAM)
Ei julkaistuFinal Fantasy 5 (SFAM)
Final Fantasy 3 (SNES)Final Fantasy 6 (SFAM)

1 Japanin versio on tyystin erilainen kuin muun maailman.

NES = Nintendo Entertainment System
SNES = Super Nintendo Entertainment System
FAM = Famicom (Japanin NES)
SFAM = Super Famicom (Japanin SNES)

(Lähde: Final Fantasy Headquarters)


Vastoin tapojaan Pelikapseli tarjoaa myös ennakkovilauksen sarjan uusimmasta osasta.

Lassi Hietala

© Pelikapseli 2000