PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

King's Valley

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Japanilainen Konami julkaisi 80-luvun puolivälissä tukun todella hyvälaatuisia modulipelejä MSX:lle. Kaupasta saattoi huoletta kantaa minkä tahansa reilun satasen maksaneen Konami-modulin kotiin ja tiesi että paketista löytyisi pelattavaa viikoiksi.

King's Valley vuodelta 1985 kuuluu tähän legendaariseen Konami-listaan. Tarkalleen ottaen se on numero 29 -- jatko-osa King's Valley 2 vuodelta 1988 on numero 60 ja on toiseksi viimeinen Konamin MSX1-moduli. En ole selvillä onko King's Valleytä käännetty muille koneille. Monista Konamin herkuista ei ole käännöksiä - jotkin ultimatekillerit kuten Nemesis ja Track & Fieldit tietysti poislukien.

Siirtäkäämme historia sivuun ja siirrytään itse peliin. King's Valley on varsin tyypillinen puzzle: pelaaja ohjaa pikku-ukkoa, jonka tehtävänä on kerätä tavaroita, varoa monstereita ja kaikki tavarat saalistettuaan siirtyä seuraavaan kenttään aloittamaan sama homma alusta. Tylsää ja yksinkertaista?

Ei suinkaan! Pelissä on yllättävä imu. Ensinnäkin konteksi on tärkeä. Taustalla pimputtavat sävelmät vievät mielen välittömästi jonnekin itämaisten basaarien perukoille. Pääsemme ohjaamaan (kansikuvan perusteella) Indiana Jonesin näköistä argeologia, joka etsii pyramideista ei mitä tahansa tavaroita vaan timantteja. Pahat muumiot ovat monstereita, käytössämme on miekkoja ja hakkuja ja edessämme 15 haastavaa pyramidia. Odottaako lopussa faaraon suuri aarre vaiko kirous?

Peli on myös haastava. Pääosaan nousevat kenttiin sirotellut kertakäyttöiset hakut. Usein timantin noukkiminen vaatii useamman kuopan kaivamista prikulleen oikeaan kohtaan. Koska hakkuja on rajallisesti, on yksikin väärä liike hakku kädessä turmiollinen. Tässä ilmeneekin yksi King's Valleyn ikävistä puolista joka oli tuon ajan peleille tavanomaista: pelaat yhtä pähkäilykenttää pitkälle ja yksi pieni väärä napin painallus tuhoaa kaiken.

King's Valley on periaatteessa edelleen emulaattoreiden kautta hauskaa hubaa tyhjiin hetkiin. Joskin veteraania alkaa pian pännimään, kun pelitilannetta ei voi tallentaa eikä kenttien välillä hyppiä. Joka kerran joudut aloittamaan siitä turhankin tutustua pyramidista numero 1. (Minkä tietenkään ei pitäisi tallennuskykyisten emulaattorien aikakaudella olla mikään ongelma? toim. huom.)

Olkoon sitten niin. Valitus on lopultakin turhaa sillä timantit odottavat. Siispä kypärä päähän, hakku käteen ja menoksi!

Mikko Välimäki

Konami (1985)
MSX
Tasohyppely / älypeli
1 Pelaaja

© Pelikapseli 2000