PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Times Of Lore

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Seikkaillen halki Albarethin maan

Times Of Lore on yksi ehdottomia suosikkejani C-64:n peleistä. Peli kategorioituu helpohkoihin tietokoneistettuihin "roolipeleihin".

Pelin juoni on tulvillaan roolipelien tyypillisiä kliseitä(?). Pikaisena tiivistelmänä mainittakoon: "Albarethin suuri ja mahtava Yli Kuningas Valwyn on kadonnut. Lopetettuaan 10 vuoden sodan barbaareja vastaan hän matkusti kotimaahansa lepäämään ja keräämään voimiaan. Koskaan hän ei reissultaan palannut. On kulunut 20 vuotta, kuningasta ei näy eikä kuulu. Albareth on lähes sekasorron vallassa. Rauha on mennyttä huhut liikkuvat uudesta sodasta ja sinä sankari iänikuinen olet ainoa henkilö seikkailemaan Albarethin maassa etsiäksesi kuningas Valwynin sekä hänen Voiman Amulettinsa".

Peli on ehdottomasti yksinkertaisuuden ylistyshuuto. En tarkoita, että peli olisi helppo koluta läpi, tarkoitan nimenomaan yksinkertaista pelaamista ja helpohkoa (no joo) käyttöliittymää. Testasin peliä C-64:llä, emulaattorilla, sekä PC:llä. Ohjailu sujuu jokaisella versiolla sujuvasti joystickilla. PC:llä lisäksi hiirellä/näppäimistöllä. Alussa valitaan hahmo: ritari, valkyria tai barbaari ja ilman sen ihmeellisimpiä höpinöitä päästään pelaamisen makuun. Pelissä on muutamia tehtäviä suoritettavaksi mm: ennustuskivien etsintä, totuuden taulun etsintä ja yleistä sankarillista toimintaa.

Peli alkaa pääkaupungista Eralanista, paikka on hyvin rauhallinen, eikä alkuun juurikaan rähinöitä tarvitse pelätä. Keskustelu asukkaiden kanssa johdattaa sinut ensimmäiseen seikkailuusi etsimään ennustuskiviä. Peli soljuu pikku pähkinöiden merkeissä ja kieltämättä täytyy tunnustaa, että päätään saa hieman vaivata selvittääkseen pelin. Ohjailu, kuten jo mainitsinkin, on simppeliä ja erikoistoimintoja käytellään ikonijärjestelmällä. "Erikoistoimintoja" ovat: Keskustelu, "katsominen", esineiden keräily/käyttö/hypistely, sekä pelioptiot: lataa, tallenna ja pauseta. Keskustelu pelissä on toteutettu Ultimoiden tyyliin avainsanoilla, joka kieltämättä nykyään tuntuu lähinnä huvittavalta, mutta toimii se silti, usko pois.

Pelialue on mielenkiintoinen. Vierailtavia rakennuksia, luolia, ihmisiä joiden kanssa kommunikoida sekä tietysti, ettei vallan tylsisty taisteluakin löytyy. Taistelu on toteutettu yksinkertaisuuden mantraa noudattaen: paina tulitusnäppäintä, jolloin sankari joko sivaltaa miekallaan tai heittää esimerkiksi kirvestä. Tapetusta hirviöstä (viittä eri sorttia) palkitaan mahdollisesti joko kullalla, ruoalla tai taikaesineellä. On tunnustettava, että aika on jäytänyt peliä kovalla kädellä. Rumahan tämä on, mutta jos viitsii ynnä jaksaa syventyä peliin on tunnelma siinä loistava. Lähinnä tätä tulee pelattua fiilistelypohjalta, mutta se mielestäni onkin retropelaamisen syvin olemus. Peli on kuitenkin kertakäyttökamaa. Kerran pelattuasi sen läpi, ei se seuraavalle kerralle tarjoa mitään varsinaista uutta, etenkin jos kolusit ensimmäisellä kerralla koko laajan pelialueen läpi.

Times Of Lore on Chris Robertsin käsialaa, ajalta jolloin pelit koodattiin yksin ilman varsinaista kehitystiimiä. Robertsin muita tunnettuja pelejä on mm: Bad Blood, lisäksi hän on ollut yhtenä tekijänä Wing Commander -peleissä. Loppukanettina sanoisin: Times Of Lore on tutustumisen arvoinen retropeli. Laaja pelialue takaa hauskuutta riittämiin ja jos katsot peliä retrosedän/tädin silmin ei se niin rumaltakaan näytä.

Janne Heinikangas

Origin (1988)
C-64
Tietokone-RPG

© Pelikapseli 2000