PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Frontier

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Gametek (1993)
Avaruussimulaattori
1 Pelaaja
PC
Kuvat

Frontier ei ole varsinainen jatko-osa Elitelle vaan Elite uusissa vaatteissa (vrt. Dune II ja Dune 2000). Perusidea on sama: pelaaja on yksinäinen susi, joka matkaa avaruuden kolkasta toiseen, ostaa tavaraa halvalla ja myy sitä muualla kalliilla. Voitoilla varustetaan alusta tai ostetaan uusi (vanhasta aluksestaan saa sentään hyvitystä).

Pelimoottori ja pelattavuus ovat kuitenkin kuin toisesta galaksista Eliteen verrattuna: aurinkokunnat ovat todella monipuolisia sisältäen useita planeettoja, kuita, planetoideja, avaruusasemia ja - joissakin tapauksissa - useita aurinkoja ja pienempiä tähtiä. Mainitut taivaankappaleet kiertävät toisiaan ja niiden magneettikentät vaikuttavat myös pelaajan ohjaaman aluksen liikkeisiin. Myös etäisyydet tuntuvat realistisilta.

Myös aluksen ohjaaminen on kokenut radikaaleja muutoksia: Newtonin lait pätevät, joten laserit sinkoilevat valonnopeudella eikä aluksen suunnan muuttaminen tapahdu hetkessä kun mittarissa on 5000 kilometriä sekunnissa. Tämä mahdollistaa kohtalaisen realistiset avaruustaistelut, paitsi että lasereiden kantama on vain noin 3 km eikä osuminen ole helppoa (missä on automaattitähtäys?).

Planeetat, kuut ja planetoidit eivät ole mitään pallomaisia kulisseja, vaan niiden pintojen yläpuolella pääsee lentämään. Planeetoiden pinnoilla pääsee ihastelemaan kaupunkinäkymiä ja laskeutumaan paikallisille tähtiasemille (starport). Avaruusasemia löytyy useita erilaisia. Planeetoille laskeutumista varten on oltava varuste, joka estää aluksen hajoamisen ilmakehään tultaessa. Ilmakehättömille kuille ja planetoideille sekä avaruusasemille pääsee toki ilmankin.

Kaupankäynnin lisäksi voi suorittaa erilaisia tehtäviä, jotka vaihtelevat tavaran ja henkilöiden kuljetuksesta laittomaan kauppaan ja salamurhiin. Myös ahnaat piraatit ovat valmiina hyökkäämään päälle. Itsensä puolustamiseen löytyy monipuolisia työkaluja: useita lasereita, miinoja, ohjuksia, ECM-järjestelmiä jne. Itse ei kannata ruveta turhan liipaisinherkäksi, sillä asuttujen planeettojen ja avaruusasemien lähistöllä aseen käytöstä ja murhista sakotetaan ankarasti.

Aluksia löytyy moneen lähtöön: on hävittäjiä ja rahtialuksia sekä näiden yhdistelmiä. Pelaajalle saatavilla olevien alusten massa on 8 tonnista 2500 tonniin. Moottoreiden tehoissa on myös eroavaisuuksia, joten massiivisella Boalla on turha lähteä tehokkaiden hävittäjien perään tai niitä karkuun. Lisäksi suuremmat alukset vaativat miehistöä, jolle on maksettava palkkaa. Aluksiin voidaan kiinnittää aseita eteen, taakse, ylös ja alas. Ylä- ja alalaserit toimivat kääntyvinä torneina Star Warsin Millennium Falconissa tapaan. Eliten aikaiset sivuampumot on kielletty niiden vaarallisuuden takia.

Pelialue on selvästi laajempi kuin Elitessä. Aurinkokuntia on useita satoja tai enemmänkin. Matkailu Aurinkokuntien välillä tapahtuu hyperavaruuden kautta. Tätä tarkoitusta varten on hyperavaruusmottorit, joita on useita erilaisia. Tehokkaammat painavat enemmän ja toiset vaativat kalliimpaa polttoainetta. Myös aluksen massa on vaikuttava tekijä hyperavaruushyppyjen etäisyyksiin ja nopeuteen. Pitempään matkailuun löytyy madonreikiä.

Vapaamielisen kruisailun ja kaupankäynnin lisäksi on myös erikoisempia tavoitteita. Työskentelemällä armeijalle voidaan kohottaa sotilasarvoa. Alun papereiden ja mitalien rahtaamisen jälkeen voi suorittaa mielenkiintoisempia tehtäviä. Lisäksi voi löytää legendaarisen Thargoid-hävittäjän, joka on lähes tuhoutumaton. Thargoidin löytäminen ei ole mikään yhden kuukauden juttu, joten pelattavaa riittää.

Frontier on valtava ja mahtava peli, jota pelaa useita viikkoja (tai kuukausia). Lisäksi Internetistä löytyy useita fanisivustoja, joiden ylläpitäjät ja monet vierailijat ovat yhä aktiivisia pelaajia.

Frontierin maailmankaikkeus mahtuu yhdelle 1,44 Mt:n levykkeelle suoraan pelattavassa muodossa. Harmillisesti EMS-muistin tarve pienentää mahdollisuutta pelata jokaisella eteen sattuvalla tietokoneella.

Deep Space Outpost

Matti Kuokkanen

© Pelikapseli 2000