PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Gateway

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Frederik Pohl's Gateway

Käymättömistä korpimaista vihoviimeistä kolutaan parserin avustuksella pelissä Gateway. Uskomatonta, kuinka mallikkaasti ja vetovoimaisesti voidaan toteuttaa peli, joka nojaa tarinaltaan puhtaasti tekstilliseen kerrontaan. Pelissä grafiikka on toissijaisessa asemassa ja tekstipeleille uskollisena tarinan kerronta on vahva.

Gateway pohjautuu väljästi Frederik Pohl:n samannimiseen novelliin. Juoni kaikessa lyhykäisyydessään on seuraavanlainen: "Gateway on hylätty Heechee-alienien avaruusasema jossain Merkuriuksen ja Venuksen tienoilla. Joulukuussa 2101 voitat kuukausittaiset arpajaiset, jotka järjestävät Wyomingin osavaltio ja työnantajasi, kemiallisen ruoan monialayhtymä Pedro Food Incorporated. Palkintona on menolippu Gatewayhin, Heechee-aluksen hallintakurssi ja mahdollisuus päästä osalliseksi rikkauksista, joita et voi edes hurjimmisakaan unelmissasi kuvitella. Neljän kuukauden matkan jälkeen, planeettojenvälisessä kuljetusaluksessa, joka kuljettaa ihmisiä ja tarvikkeita Titaniin, Ioon, Venukseen ja Merkuriuseen, saavut Gatewayn avaruusasemalle. Tämä alienin hylkäämä valtava avaruusasema löydettiin sattumalta 2077, se on tuhansien valoakin nopeampien sota-alusten tukikohta, jotka antavat sille nimen: Gateway. Aseman omistaa nykyisin maailmanlaajuinen suuryhtiö Gateway Corporation, joka käyttää alusta tutkiakseen galaksia vapaaehtoisten avustuksella, joista yksi olet sinä. Ensimmäisenä asemallaolopäivänäsi pääset aluksen käsittelyn oppitunnille, jossa sinut koulutetaan yhtiön lentomiehistöön, tavoitteena valmentaa sinut hallitsemaan nopeiden alusten kommervenkit. Tämä on hyvin riskialtista, sillä alusten toiminnan tuntee kunnolla ainoastaan Heechee-rotu, joka ohjelmoi alukset 500000 vuotta sitten...."

Tästä vallan mielenkiintoinen seikkailu kehkeytyykin. Alku aina hankalaa, mutta tämäkin peli varmasti aukenee, kun rauhassa siihen perehtyy. Muistan itse tuskailleeni tämän kanssa monesti, mutta vastaavasti kerran pelin aloitettuani en sitä malttanut jättää hyllyyn pölyttymään, sillä onhan luvassa mielenkiintoinen seikkailu jossa kuljetaan alun avaruusaseman lisäksi muutamalla planeetalla, koukaten satelliitin kautta helvettiin... Alussa pelaajaa neuvotaan riittävästi, ettei pelaamisen hauskuus latistu heti alkumetreillä.

Onneksi myöskään kaikki ei ole kellontarkkaa eikä tietyssä paikassa tarvitse olla tiettyyn aikaan, vaan jos esimerkiksi missaat alussa olevat oppitunnit - niillä on oma tarkka alkamisajankohtansa - palaat vain hyttiisi ja nukuttuasi yön yli on jälleen mahdollisuus koettaa ehtiä tunnille, eikä mitään peruuttamatonta päässyt tapahtumaan . Muutenkaan tekstipelith eivät vaadi pelaajalta niitä Half-Life-pelurin refleksejä, vaan kaikki tapahtuu suhteellisen verkkaiseen tahtiin. Luettavaa on paljon, ja kieltämättä useasti kielitaito joutuu koetukselle, mutta kyllä ihan peruskielitaidollakin pärjää - olen siitä elävä esimerkki.

Gatewayssa viehättää ehkäpä juuri vahva tarina, ja pelaajan mielenkiintoa onnistutaan myös kiitettävästi pitämään yllä. On kuin kirjaa lukisit ja huomaamattaan pelin ääreen uppoutuu tunneiksi. Vilkas mielikuvitus vain lisää pelin kiehtovuutta. Pelillisesti katsottuna tekele on terävää kärkeä omalla suosikkilistallani tekstiseikkailuissa. Parseri on kohtuullisen hyvä ja ymmärtää hieman kaukaa haetutkin "komennot". Parserirajoitteisille on tarjolla myöskin hiirenheiluttelu mahdollisuus, ja käyttöliittymä on varsin toimiva & sujuva, mutta itse mielelläni annan komennot hyväilemällä näppäimistöä.

Ongelmia on paljon ratkaistavaksi ja ne on hyvin pultattu pelin tapahtumiin, eivätkä ne ole kovin hankaliakaan ja osaan pulmista on myös useita eri ratkaisuvaihtoehtoja. Toisaalta tässä piilee mielestäni myös yksi pelin harmittavin piirre , nimittäin välillä tuntuu, että erilaisia ongelmia on sijoitettu liiankin kanssa peliin. Ilmeisesti ideana on ollut saada enemmän vaikeutta ja siinä kyllä on onnistuttu, mutta ehkä vähempikin olisi riittänyt.

Graafisesti peli ei loista, pelissä on kuva jokaisesta paikasta jossa kulloinkin olet. Hurjimmille Tekstipelifaneille™ on tarjolla vaihtoehto, jolla saa kuvat kytkettyä pois päältä. Pelikoneeksi riittää hyvin 386 ja VGA. Mainittakoon nyt vielä ohimennen, että Gatewayn käyttöliittymä löytyy useasta muustakin Legendin tekstipeleistä, esimerkiksi Gateway II: Homeworldista, Eric The Unreadysta ja Spellcastingeista (301, 101 ja 201), joten Gateway-veteraanilla olo on kotoisa myös näiden pelien parissa. Sanotaan Legendistä mitä tahansa, niin Gateway on varsin mielenkiintoinen ja viihdyttävä kokonaisuus. Välillä se jopa vitseillään onnistuu naurattamaankin.

Janne Heinikangas

Legend Enterntainment Company (1992)
Tekstiseikkailu
1 pelaaja
PC

© Pelikapseli 2000