PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Star Control 1

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Star Control I
Star Control II
Star Control III
Kuvat

Star Control on yksinkertainen strategia-räiskintäpeli, jossa kaksi osapuolta taistelevat avaruuden herruudesta. Kummallakin osapuolella on erilaiset avaruusrotunsa joilta kultakin on yksi rotunsa paras taistelualus kamppailemassa muiden liittolaistensa rinnalla vihollisen vastaavia vastaan.

Pelissä on kolme pelimuotoa. Ensimmäisessä Practice-osuudessa voi tutustua rotuihin ja niiden aluksiin. Alusten yksityiskohtaisia tietoja saa valitsemalla aluksen ja painamalla välilyöntiä. Tämän jälkeen voidaan kokeilla alusta käytännössä joko tietokonetta tai toista pelaajaa vastaan. Melee-osuudessa molemmat osapuolet käyvät sotaa toisiaan vastaan. Mukana on yksi alus rotua kohden (7 vastaan 7). Tämä on parasta kaksinpelinä.

Pelin kolmas osuus, Full, sisältää myös strategiaa. 3-ulotteisella tähtikartalla on yksi avaruusasema puolta kohden, jossa rakennetaan aluksia. Aluksilla puolestaan liikutaan tähdeltä toiselle. Tähtijärjestelmien planeetoista riippuen voidaan rakentaa kaivoksia tai siirtokuntia. Kaivoksista saadaan resursseja avaruusalusten rakentamiseen ja siirtokunnista voidaan hakea miehistötäydennystä taistelussa kuolleiden tilalle.

Kun viholliset päätyvät samalle tähdelle, alkaa taistelu. Taistelut on toteutettu kaksiulotteisina, joissa kaksi alusta taistelee kuolemaan asti. Aluksilla on kaksi asetta, joilla kurittaa vihollista. Lisäksi taistelukentältä löytyy meteoriitteja ja planeetta, jonka magneettikenttä vaikuttaa alusten liikkeisiin. Myös alusten muut ominaisuudet ovat toisistaan poikkeavia: kiihdytys-, kääntö- ja huippunopeuksissa on eroja.

Pelissä on myös editori, jolla voi luoda omia strategisia taisteluita tai muokata valmiita. Editori on varsin yksinkertainen, eikä vaadi ohjeiden lukemista.

Star Control ei ole hienoimpia avaruusstrategiapelejä, mutta sen yksinkertaisuus ja keskimääräistä parempi pelattavuus tekee siitä kohtalaisen hyvän kaksinpelin.

Matti Kuokkanen

Minä tulin pelanneeksi SC1:sta aikanaan lukiossa. Taktiikkapuolesta tajuan yhtä paljon paavi thrash metalista, mutta melee tuli sitäkin tutummaksi ja myös sen perusongelma: toinen puoli oli aina järkyttävän ylimääräinen riippumatta siitä kuka sillä pelasi - valitettavasti en muista kumpi. Henkilökohtaisesti suositankin mieluummin kakkososaa melee-taistelun välineeksi.

Mikko Järvinen

Accolade (1990)
Räiskintä/strategia
1-2 pelaajaa
PC, C64, Spectrum, Sega MD

© Pelikapseli 2000