PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Wasteland

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Ennen laskeumaa

Fallout 1 ja 2 ovat tietokoneroolipelien klassikkoja. Harva kuitenkin tietää niiden pohjautuvan jo 1986 julkaistuun Wasteland-peliin. Julkaisijana toimi silloinkin Interplay ja pelimaailma oli samanlainen ydinsodan jälkeinen joutomaa mutantteineen.

Vaatimattomasti Wastelandissa on tarkoitus pelastaa maailma. Tätä tarkoitusta varten luodaan "oikeista" roolipeleistä tutulla nopanheittotyylillä sotilasjoukkue jonka avulla lähdetään kohtaamaan vaaroja. Tietynlaista Fallout-tunnelmaa tuleekin kun vastassa on mutanttikasveja sekä mm. isoja rottia. Muuten pelit erovat jo ikänsäkin johdosta kuin yö ja päivä, perusrunko on kuitenkin hyvin samanlainen.

Pelaaminen on samanlaista kuin monessa muussakin wanhassa CRPG:ssä eli viholliset ilmestyvät suunnilleen tyhjästä, keskustelu hoidetaan parserilla ja taistelusta annetaan huikean "jännittävä" kuvaus. Pelialue on kohtalaisen suppea mutta kattaa erilaisia mielenkiintoisia paikkoja sekä muutaman kaupunginkin.

Wasteland on nykyään monien naavapartojen mielestä klassikkopeli ja koska se toimii moitteetta niin moinen on hyvin ymmärrettävää. Taitoja on monia, niiden käyttö on on helppoa ja sangen loogista sekä muutenkin pelimaailma toimii paremmin kuin monessa aikalaisessaan. Pidemmän päälle jatkuvaan taisteluun, etenkin kaupungissa saa jengiläisiä ampua läjään melkoisen kasan, ja pelimekaniikan rajoituksiin alkaa kyllästyä. Toisaalta erilaiset hienoudet kuten baarista pokattavat (charmi vain peliin...) tarjoilijat yms. ylimääräiset jipot piristävät ruumispínojen yli kävelemistä.

Kokonaisuutena Wasteland on kelpo peli. Musiikki ei ole erikoista ja grafiikka on etenkin kaupungeissa turhan samankaltaista. Siitä huolimatta pelissä on jotakin samaa kuin myöhemmissä seuraajissaan. Kannattaa siis tutustua millainen oli joutomaa ennen lopullista laskeumaa ja miten jengit hallitsivat katuja ennen teräksen veljeskunnan tuloa.

Riku Neuvonen

© Pelikapseli 2000