PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Gobliiins

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Gobliiins-trilogia on lähempänä kauhuparodiaa kuin varsinaista kauhua. Kaikissa kolmessa osassa on yhteisiä piirteitä, joissa pelaaja ohjaa joukkoa seikkailijoita, pääasiassa peikkoja. Seikkailijoilla on erilaisia kykyjä, joiden avulla ratkotaan erilaisia pulmia reilun huumorin ja toilailun avustamana.

Gobliiins

Sarjan ensimmäisessä osassa peikkokuningas joutuu noituuksien kohteeksi ja kolme sankarillista peikkoa lähtee selvittämään kuka on noituuksien takana. Peikot omaavat erilaisia kykyjä: ensimmäinen on taistelija, toinen kantaa ja käyttää tavaroita kolmannen hallitessa taikuuden. Näitä kykyjä tarvitaan erilaisten ongelmien ratkomiseen.

Peli etenee ns. ruutu ruudulta. Tämä tarkoittaa sitä, että pelialueet koostuvat 1-3 kuvaruudun kokoisista alueista. Jokaisella alueella on yksi tai useampi tavoite, jotka selvittämällä päästään seuraavaan alueeseen. Tavoitteet ovat usein ongelmien takana, jotka pitää ratkaista peikkojen kykyjä huödyntämällä.

Ongelmat ovat aluksi yksinkertaisia, jotka selvittää kokeilemalla erilaisia tavaroita, yrittämällä ja yrittämällä uudelleen. Myöhemmin on useampia ongelmia, joiden selvittäminen ei ole kovinkaan yksinkertaista. Töppäilystä sakotetaan kaikille peikoille yhteistä energiapalkkia lyhentämällä, jonka loppuessa kenttä menee uusiksi.

Kentissä ja niitä sisältävissä ongelmissa on muutama ärsyttävähkö piirre: läheskään aina ei tidä mitä pitää tehdä päästäkseen seuraavaan kenttään. Jo ensimmäisessä ruudussa pitää tehdä jotakin, mitä ei ole ennestään selvitetty, ja pelaajan ainoa mahdollisuus on kokeilla kaikkia esineitä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Lopulta kentästä saa loihdittua hakun, jolla pääsee kaivamaan seuraavassa ruudussa olevaa timanttia kalliosta.

Kolme osaa käsittävästä sarjasta ensimmäinen, Gobliiins, on vanhentuneesta grafiikasta huolimatta kelpoa ajanvietettä tänäkin päivänä: animaatio on sujuvaa ja huumori on oikeasti hauskaa.

Gobliins 2

Alkuperäisen Gobliiinsin jatko-osassa, Gobliins 2:ssa, peikkokuninkaan poika on kaapattu, jota kaksi sankarillista peikkoa lähtee pelastamaan. Pelimoottoria, grafiikkaa ja animaatiota on uudistettu sekä hölmön puoleista huumoria on lisätty reippaasti.

Tällä kertaa peikot ovat kuolemattomia (lue: ei kuolemanvaarallisia tilanteita) ja molemmat omaavat lähes samanlaiset tiedot ja taidot. Sen sijaan peikoilla on selvästi erilaiset persoonat ja toimintatavat: ensimmäinen on selvästi fiksumpi ja kohtelias toisen ollessa hölmö ja riidanhaluinen.

Pelin eteneminen on selvästi vapaampaa kuin edeltäjässään: Gobliiinsissa edettiin orjallisesti 1-3 kuvaruudun kokoinen pelialue kerrallaan kun Gobliins 2:ssa pystyy vaeltamaan useiden alueiden välillä. Perusidea on ennallaan, jonka mukaan peikkojen taitoja yhdistämällä ratkotaan erilaisia ongelmia.

Goblins 3

Goblins 3 vastaa pitkälle Gobliins 2:ta, jossa lehtimiestä esittävä peikko lähtee etsimään jutunaihetta sanomalehteen ja samalla itselleen mainetta ja kunniaa. Pelin pääosassa oleva lehtimiespeikko, Blount, saa alussa avukseen papukaija Chumpin. Pelissä pääsee ohjaamaan myös muita hahmoja, kuten ihastuttavaa peikkoneiti Yvonnea.

Goblins 3 vetää kaikilta osa-alueilta vertoja edellisiin osiin. Äänen ja grafiikan taso on parantunut selvästi, huumoria ja hölmöjä tilanteita on entistäkin enemmän. Samalla aiempien osien idea ja parhaat ominaisuudet ovat säilyneet ennallaan ja osin paranneltuina.

Yhteenveto

Koko Gobliiins-trilogia on parhaita ja hauskimpia ongelmanratkontapelejä koskaan. Vaikka vaikeustaso nousee välillä hauskuuden ohi, on pelien huumori todella viihdyttävää eikä pelin grafiikka ja äänimaailma jätä moitteen sijaa tänäkään päivänä.

Matti Kuokkanen

Coktel Vision, Sierra (1991, 1992, 1993)
PC
Puzzle/Seikkailu
1 pelaaja

Gobliiins

Gobliins 2

Goblins 3

© Pelikapseli 2000