PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Shadowgate

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Shadowgate on varhainen puoligraafinen seikkailu muutamalla valikkokomennolla. Tavanomaisesta tapa iso paha -juonestaan ja äkkikuolemista huolimatta varsinkin NES-versio tuntui myyvän aikoinaan mukavasti, ja pelisarjan suosio lienee edelleen kohtuullista, päätellen tekijöiden tuottamista versioista uudemmille laitteille.

NES-version arvostelusta vastaa Matti Kuokkanen.


Paha velho on piiloutunut maanalaiseen luolastoon, ja vain Viimeinen Kuninkaan Ritari voi estää maailmaa joutumasta Lopulliseen Pimeyteen. Shadowgaten NES-käännös on yritys tuoda tekstipelit konsolille, eikä epäonnistu siinä kovin pahasti.

Koska 80-luvun konsoleille ei ollut saatavilla näppäimistöä, on mukaan saatu vain välttämätön lista komentoja, joita selataan peliohjaimella. Edellisessä numerossa olleen Gatewayn tapaan kuvat toimivat lähinnä viitteellisenä kuvauksena pelimaailmasta, ja sille onkin varattu vain pieni alue vasempaan ylänurkkaan. Suurin osa informaatiosta näkyy tekstinä kuvan alareunassa.

Peli alkaa massiivisen puisen oven edestä ja kertomuksella siitä, mitä ollaan tekemässä ja miksi. Sisään ei tietenkään pääse avaamatta ensin ovea, joten aktivoidaan kuvan keskiosassa oleva painike Open-sanan vierestä, siirretään kursori ristiohjaimella oven kohdalle ja painetaan nappia. Ääniefektin säestämänä iso ovi avautuu. Seikkailu on alkanut!

Peli ei suinkaan ole 'kokeile kaikkia esineitä kaikilla toiminnoilla', vaan pelaaja saa tosissaan miettiä miten pelissä pääsee eteenpäin. Jo alussa on lukittu ovi, johon pitää löytää avain. Seuraavassa huoneessa on kirja, mutta sen ottamalla avautuu ansaluukku ja herra Game Over kolkuttaa. Kirjan avaamalla välistä löytyy avain, joka sopii edellisessä huoneessa olevaan oveen.

Olennainen osa pelitunnelmaa on musiikki. Myös kuvat ovat hillittyjä ja sopivat hyvin yhteen musiikin ja tunnelman kanssa. Musiikin tehtävä ei rajoitu viihdyttämiseen, vaan soihdun hiipuessa musiikki muistuttaa sytyttämään uuden. Pimeässä kun on paha törmäillä.

Shadowgate ei ole järin moninpuolinen seikkailu, mutta on toteutukseltaan lähestulkoon parasta, mitä konsolille voidaan toteuttaa. Lisäksi peliä on ilo pelata vaikka PC:llä emuloituna.

Matti Kuokkanen


Shadowgate-pelejä löytyy lukuisille eri alustoille. Jatko-osat Beyond Shadowgate sekä Shadowgate 64 ilmestyivät vain konsoleille, tarkemmin (järjestyksessä) PC-Engine/Turbografx 16 -laitteelle ja Nintendo 64:lle. Alkuperäinen Shadowgate ilmestyi ainakin PC:lle, Atari ST:lle ja NES:ille. PC:lle julkaistiin vuonna 1991 Windows 3.1-versio. ICOM Simulationsista jalostunut Infinite Ventures on tehnyt Shadowgate Classic -nimikkeen alaisuuteen versiot myös Windows 9x:lle, Windows CE:lle sekä Gameboy Colorille.

Vanha Windows 3.1 -versio pyörii liian nopeasti uudemmilla koneilla, mikä muodostaa ongelman soihtujen loppuunpalamisen vuoksi. Vanhalla 486SX-koneella se pyöri kuten odottaa sopikin, ja kyllähän komentojen naksutteleminen hiirellä on leppoisampaa kuin ristiohjaimella.

 • Virallinen Shadowgate-pelien kotisivu
 • ICOM Simulations
  (1989, 1991 jne)
  NES, PC, Atari ST
  Seikkailu
  1 Pelaaja

  © Pelikapseli 2000-2001