PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Jetpack, Squarez ja God Of Thunder

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Adam Pedersen on tehnyt pienimuotoisen kulttuuriteon ja nähnyt vaivan julkaista ilmaislevitykseen muutama entinen shareware-peli, joita on ollut tekemässä 1990-luvun alkupuolella. Kun kaikki vielä sattuvat olemaan hyviä ja tuntuvat pyörivän uusilla koneilla ongelmitta, ei voi kuin nostaa hattua. Ja tietenkin ruveta pelaamaan.

Jetpack

Jonkinlaisella porauskyvyllä ja rakettirepulla varustetun persoonattoman sankarin täytyy kerätä jalokivet kentästä jotta ovi aukeaisi seuraavaan. Kentästä kerättävä polttoaine rakettireppuun on useimmiten kortilla, ja eivätköhän erilaiset ansat ja se jatkuvasti kintereillä surraava tappajarobotti vainoa pelihahmoparan henkeä. Mutta sellaistahan se nykypäivän työelämä on, on venyttävä huimiin akrobaattisiin suorituksiin rajallisin resursseihin, jatkuvasti ollaan hoputtamassa eikä palkkiona heru kuin seuraava projekti. Onneksi tuhannen pisteen välein sentään saa lisäelämän.

Pelin yhden ruudun kenttiin mahtuu runsaasti monipuolista menoa, ja parhaita 8-bittisten kotitietokoneiden tasoloikkaperinteitä hyödynnetään mainiosti. Joitakin tiilejä pystyy poraamaan, jolloin ne katoavat hetkeksi. Jos kentässä on vielä näitä mainittuja tappajarobotteja sekä paljon tikkaita, tulee Loderunner oitis mieleen. Toisaalta kentät voivat venyä melkoisiksi sokkeloiksikin. Valtavien marmorikuulien yhdistäminen runsaisiin teleportteihin tuottaa myöskin omanlaistansa toimintaa. Mainio tiiligrafiikka kruunaa tunnelman.

Pelattavuus on sopivan jähmeännäppärää, tuntuma pitää mutta aina on muutama millisekunti aikaa havaita tehneensä väärän liikkeen, jota ei enää saa korjattua. Kiirekin tuppaa tulemaan kun vaikkapa poraa reikää seinään ehtiäkseen hitaasti kimpoilevan sirkkelin tieltä. Turhauttaa mukavasti. Kenttien välinen tallennusmahdollisuus auttaa tilanteissa, joissa ei enää jaksa sisuuntua yrittämään uudestaan. Jetpack on mainiota ajanvietettä sellaisenaan, ja kun mukana tulee vielä editori, jolla väsätä omia kuolemanloukkujaan, niin ei voi kuin suositella.

Squarez Deluxe

Lukuisia ovat pelit, joissa pyritään johonkin geometriseen muodostelmaan vaihtelevan muotoisia palasia asettelemalla. Siinä missä Tetriksessä palaset tippuvat hitaasti ruudun yläosasta ja niistä pyritään mudostamaan vaakarivejä pohjalle, Squarezissa niistä koetetaan muodostaa 3*3 -laatikoita vaakatasossa. Palasen liikuttamiseen on vain hetki aikaa, eikä sisääntuloa pelikentälle sovi tukkia. Puuha on tetrikseen verrattuna leppoisampaa, eikä pelaajan mahdollinen nakkisormisuuskaan häiritse yhtä pahasti. Keskittymisen herpaantuminen johtaa toki nopeasti game overiin.

Tämä perusidea maustuu pelottavan addiktiiviseksi parilla lisäjipolla. Ensinäkin tavallisten tiilien lisäksi palikat saattavat sisältää joitakin erikoistiilejä, jotka aktivoituvat joko kosketuksesta tai kadotessaan onnistuneen palikanasettelun mukana. Toisekseen kenttä on jaettu pystysuunnassa kahtia, ja tätä rajaa pystyy siirtämään, tietyillä tiileillä tietenkin. Hupia varsinkin yhtäaikaisessa kaksinpelissä, mutta tärkeää yksinpelissäkin, ahdas pelitila luo klaustrofobista paniikkia. Muitakin erikoisia löytyy, niin suotuisia kuin ikäviäkin. Esimerkiksi kentän poikki lentävillä, kaiken tieltään tuhoavilla ohjuksilla on mukava härnätä kanssapelaajaa.

Niin hilpeää kuin kaksinpeli parhaimmillaan onkin, Squarez on myös sellainen peli jonka ääreen jumittuu meditatiivisen pelaamisen ilosta tuntikausiksi, toisin sanoen se addiktoi pahasti ja aiheuttaa hetkittäistä syrjäytymistä yhteisöstä. Kaksinpeliä hienoisesti heikentää sen kilpailullisuutta vähentävä ominaisuus, sillä toisen hävitessä peli ei pääty, vaan jatkuu kuin yksinpelinä konsanaan. Useimmiten sen seuraaminen ei ole hävinneestä kovinkaan mielenkiintoista - no, eihän sitä ole pakko pelata, sen kun aloittaa uuden pelin. Omituista silti. Yhtä kaikki, peli jota voi sekä suositella että kehottaa pysymään siitä kaukana, sen verran se elämästäsi aikaa voi ryhtyä varastamaan.

God Of Thunder

Norskien ylijumala Odin on ottanut pikku nokoset kerätäkseen voimansa, ja uinailun aikana tämän ilkeä ottopoika Loki otti tilaisuudesta vaarin ja otti ja riisti Midgardin (Maa) hallinnan itselleen, kiitos parin rikostoverin. Odin ei tästä perusta, mutta aamu-unisena ei vielä viitsi itse lähteä hoitamaan hommaa kotiin, vaan pistää asialle toisen poikansa, myrskynjumala Thorin. Tämän täytyy sitten seikkailla ylhäältä kuvattuna ykkös-Zeldan tapaan ruutuihin jaetussa maailmassa ja listiä pahoja ökkömönkiäisiä lähinnä kivien yms. työntelyyn ja kytkinten käntämiseen perustuvien puzzlejen lomassa. Välillä jutellaan Midgardin asukkien kanssa, joilta yleensä saadaan neuvoja tai tyhjänpäiväisiä kommentteja, mutta joihinkin tehtäviin keskustelu liittyy olennaisesti. Varsinainen seikkailupeli siis.

Myrskyn jumalaksi Thor on melkoinen lusmu, mutta omistaapa sentään heitettäessä takaisin käteen palaavan vasaran. Jonkinlainen valkyyriapalvelu pelaa myös, Thor nimittäin ei suostu kuolemaan edes kuollessaan, palaapahan vain ruudun alkupisteeseen. Onneksi vastuskin on lähinnä tyhmää ja heikkoa laatua (tosin ainakin ensimmäisen episodin loppupomo on ihan hauskaa tapettavaa). Varsinainen haaste tuleekin puzzleista, jotka vaativat näppäryyttä ja/tai aivotyöskentelyä. Usein niistä löytyy jonkinlaisia maasta kurkkivia matoja, jotka ampuvat Thor-paran kuoliaaksi, mikäli tämä sattuu tulilinjalle. Kivien tai muiden esteiden työntäminen niiden tulituksen eteen on olennainen osa useimpia hankalimmista puzzleista.

Alkupuolen seikkailu on sellaista kevyttä harjoittelua, mutta ennen pitkää eteen tulee ongelmia joita joutuu pähkäilemään pitkäänkin. Täytyy myöntää, että en kovin pitkälle pötkinyt toisessa episodissa ennen kuin löysin minut lannistaneen puzzlen. Tämä nyt kertoo kuitenkin lähinnä allekirjoittaneen keskittymiskyvystä, peli on mainio ja sitä kannattaa kokeilla jos kaipaa kevyttä toimintaseikkailua Zeldan jalanjäljissä aivopähkinöillä höystettynä.

Pelit voi imuroida Adept Softwaren sivuilta.

Eino Keskitalo

Jetpack
Adam Pedersen (1993)
PC
1 pelaaja
Toimintapuzzle
Squarez Deluxe
Adam Pedersen (1993)
PC
1-2 pelaajaa
Puzzle
God Of Thunder
CSE Games (1994)
PC
1 pelaaja
Toimintapuzzle

© Pelikapseli 2000-2001