PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Stunt Car Racer

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Kapeita ratoja ja vauhdin hurmaa tarjoaa Stunt Car Racer, jossa kaahataan nappi laudassa vuoristoratamaisilla radoilla. Yksinkertaisena ideana on nousta neljännen divisioonan pohjalta ensimmäisen huipulle voittamalla kisoja.

Kyseessä siis on vauhdikas ajopeli, jossa kaahataan tietokonekuskeja vastaan. Pelaajan iloksi useimmissa radoissa on kallistettuja mutkia, runsaasti korkeuseroja ja hyppyreitä. Huimia temppuja avustaa rajoitettu määrä nitrometaania, jolla auto kiihtyy sataan noin neljässä sekunnissa. Suoralla ajoneuvo kääntyy automaattisesti radan suuntaan, mutta kallistetut mutkat tarjoavat haastetta: kun mutkan jälkeen on korkeuseroja tai hyppyri, on erittäin helppoa vetää auto pois radalta. Näkyvissä olevat eturenkaat pyörivät ja ne joustavat selvästi auton iskeytyessä rataan. Yli sadan metrin loikat ovat ihan mukavia, vaikka eivät tosielämässä (mitä sitten lieneekään) ehkä onnistukaan.

Ratojen metkut on syytä opetella kunnolla, sillä ajoneuvo ei kestä kuritusta loputtomiin. Mutkat ovat kallistettuja, mutta riittävän suurella nopeudella ajoneuvo vaurioituu niissä hieman. Pitkien ilmalentojen päätteeksi tuloksena on usein paha nokkalasku rataan, joka vaurioittaa autoa reippaasti. Vauriotilannetta kuvaa ruudun yläosassa oleva viiva. Todella pahoista iskuista sakotetaan pysyvästi vaurioituneella osalla, joka ei ole kisojen välillä korjattavissa. Kun näitä ruudun yläosaan kertyviä koloja on riittävästi, peli on ohi.

Radat tarjoavat todellista haastetta, sillä auton kasassa pitäminen kolmen kierroksen ajan on joillakin radoilla todella vaikeaa. Lisäksi mukana on mielettömän pitkiä hyppyjä, joista on selvittävä. Muuten törmää kirjaimellisesti seinään. Parhaiden kierrosajojen saavuttaminen vaatii oikeiden jarrutuskohtien löytämistä ja oikeaoppista nitron käyttöä - jos sillä kaahaa liikaa, se loppuu liian aikaisin. Lisäksi liian pitkiä ilmalentoja on parasta välttää, koska ne vaurioittavat autoa sen lopulta iskeytyessä rataan ja nopeus putoaa lennon aikana selvästi. Kerrankin tietokonekuski pääsi väliaikaisesti edelle, mutta erään mäen kohdalla kaasutti itselleen pitkän ilmalennon. Minun lentoni oli lyhyempi, pääsin rataan aiemmin kiinni, sitä kautta johtoon ja voittoon.

Ihan märkäkorvana ei kisaan tarvitse lähteä, sillä mukana on harjoittelumoodi. Tässä pääsee tutustumaan ratoihin rauhassa niin ulkoa päin kuin radan tuntumassakin. Harjoittelun jälkeen voidaan aloittaa ura, jossa noustaan divisioona kerrallaan huipulle. Kisan aikana radalla on vain kaksi ajoneuvoa, joista toista ohjaa pelaaja. Moninpeli rajoittuu vuorotellen ajamiseen.

Peli valmistui alunperin Commodore 64:lle, eikä PC-versio ole merkittävästi nätimpi (Amiga-versio on ja sisältää kaksinpelin sarjakaapelilla. -Toim. huom). Grafiikka on todella karkeaa, radat koostuvat viivoista ja mäet ja mutkat ovat kulmikkaita. Asioita, joista ei ole selvitty tälläkään vuosituhannella täydellisesti. Realismista on turha edes puhua kun renkaiden, jousituksen, rungon yms. kulutus ja kesto on kuvattu varsin yksinkertaisesti. Silti Stunt Car Racer on yksi parhaista koskaan pelaamistani autopeleistä, jota voi yhä suositella kaikille edes kokeiltavaksi.

Matti Kuokkanen

Microstyle/Microplay (1989)
C-64, PC, Amiga
1 pelaaja
Autokisailu

© Pelikapseli 2000-2001