PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Stunts

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Stunts, joka myös 4D Sports Drivinginä tunnetaan, on varmasti eräs legendaarisimmista ajopeleistä, mitä on tehty. Pelissä yhdistyi aikaisekseen moderni 3d-moottori, haastavat tekoälyvastustajat, karttaeditori ja pari muuta jippoa.

Teknisesti peli on (aikaisekseen) moderni sisältäen runsaasti ominaisuuksia, joita ei monista muista aikansa peleistä löytynyt. Peli on täysin kolmiulotteinen, autoissa on riittävästi polygoneja ja kääntyvät renkaat. Ajot pystyy nauhoittamaan ja katsomaan uudelleen halutuista kuvakulmista. Jos pitkällä radalla auto meni mäsäksi viimeisessä mutkassa, voidaan tilanne ottaa uusiksi kelaamalla kuva kyseiseen kohtaan ja ajamaan se uudelleen ottamatta koko rataa alusta.

Mukana on myös yksinkertainen rataeditori, jolla voi tehdä omia ratoja. Yksinkertaisesti valitaan listalta sopiva "palikka", joka asetetaan kartalle. Karttoja on muutamia erilaisia ja palikoita riittävästi. Palikat sisältävät kolme erilaista tietä: asfaltti, sora ja jää. Lisäksi löytyy siltoja, pyöreitä tunneleita, esteitä, puita, rakennuksia ja laivoja. Miinuksena sanottakoon, että tarjolla on ainoastaan 90 asteen mutkia, vastaavaa on tosin esiintynyt myös uudemmissa peleissä. Kun rata on valmis, valitaan auto ja baanalle.

Vaihteeksi autoissa on valinnan varaa riittävästi. Merkittävimpiä eroja ovat kiihtyvyys, huippunopeus ja renkaiden pito. Tehokkailla urheiluautoilla tehdään rataennätykset, mutta myös "perheautoilla" ajamisessa on tunnelmansa. Jokaiselle autolle on yksilöllinen kojelautansa. Oli auto mikä tahansa, ajamisessa kannattaa olla varovainen; autot kun eivät juuri kestä törmäilyä. Pienet hipaisut alhaisilla nopeuksilla on kestettävissä, mutta raskaammista kontakteista lasi särkyy ja pelti vääntyy. Valitettavasti kierrosajat tehdään käytännössä Porschen urheiluautoilla. Luulisi edes Audi Quattron olevan jäisellä mutkalla Porschen Indy CART -auton nopeampi, mutta ei ole.

Yksin ei tarvitse ajella, sillä mukaan voi valita (yhden) tietokonevastustajan muutamasta eritasoisesta vaihtoehdosta. Tälle sitten valitaan auto sekä auton väri ja lähdetään kisaan. Samantasoisilla autoilla kisatessa parhaat kuskit tarjoavat vastusta vähintään riittävästi - tai sitten olen huono kuski.

Käytännössä pelistä puuttuu ajopelille tärkeitä ominaisuuksia. Uramoodia ei ole, joten ainoiksi tarkoituksiksi jää ratojen tekeminen, niiden vaihto kavereiden kesken ja kierrosaikojen tappaminen. Näiltä osin Stunts ajaa asiansa riittävän hyvin.

Matti Kuokkanen

Stunts muistetaan myös ikimuistoisista bugeistaan; tylsämielisen kaatuilun sijaan peli osaa järjestää kuljettajalle mitä eriskummallisinta ohjelmaa. Esimerkiksi nopeuden mukanaan tuoma (ilman)vastus on mallinnettu sen verran pienellä muuttajalla, että nopeimmilla autoilla tarpeeksi vauhtia ottamalla ko. muuttujan saa "kierähtämään ympäri" ja tämän jälkeen voidaankin ajaa tolkutonta vauhtia aivan missä tahansa. Niin ikään hyppyriin ajaminen saa auton satunnaisesti nousemaan komeaan ilmalentoon, joka valitettavasti yleensä johtaa ajokin romuttumiseen.

Mikko Järvinen

DSI/Brøderbund (1990)
PC
1 pelaaja
Autoilu

© Pelikapseli 2000-2001