PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

TASO

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Pelin kotisivut,
joilta löytyy niin kokoversio 1.31 niin DOS:ille kuin Kalle Immolan Windows-porttaus (!), sekä vanhempien versioiden rekisteröimättömät (DOS-)versiot

TASO on kappale kauneinta suomipeliä. Armor Alleystä, erinäisistä ja luolaräiskinnöistä ja kenties jopa muinaisesta Chopper Commandista inspiroituneen oloinen peli edustaa pelityypeistä jalointa, kaksinkamppailua, taitojen mittelöä, kaverin rehtiä turpaanvetoa ja nöyryyttämistä. Kuten muissakin lajin mainioimmissa kiteytymisessä, pelaaminen on äänekästä, raivoisaa eikä koston kierrettä revanssien muodossa voida estää.

Homman nimi on siis vastustajan täydellinen tuhoaminen. Kummallakin pelaajalla on tukikohta, josta löytyy väkivallan välinettä, tärkeimpinä itse ohjattavat kopterit. Versiosta riippuen koptereita on muutamaakin sorttia, ja tuoreimmista löytyy jopa kertakäyttöinen isommanpuoleinen ohjus, jollainen on mukava mätkäistä keskelle vastustajan tukikohtaa. Jos sen onnistuu sinne asti ohjaamaan, se on muistaakseni aika hankalaa. Lisäksi uudemmista versioista löytyy tavallisen pelimuodon lisäksi eräänlainen RTS-inspiroitunut pelimuoto jossa tukikohtaan suunnitellaan resurssien puitteissa itse ja kopterit sun muut ostetaan siihen päälle. Täytyy vain myöntää, että aikaisempi pelitasapaino tuntui aikoinaan sen verran täydelliseltä, etteivät nämä lisähoukutukset innostaneet kokeilua enempää. Tässä kerrottu perustuukin siis versioon 1.20. Uusin versio on nykypäivänä freeware-levityksessä, ja kokoversiosta löytyy tuki useammallekin kuin kahdelle pelaajalle. Mitään turhaa yksinpelimuotoa ei pelistä löydy.

Oh honey, let's make war

Koptereita on kahdenlaista sorttia: raskaampi ilmasta-maahan -versio, jonka tiputtavat pommit ovat pääasiallinen ase vastustajan tukikohdan kurmoottamiseen. Lisäksi alaspäin suunnatulla konekiväärillä on mukava lakaista vastustajan sotilaita pois häiritsemästä. Ilmatorjuntaan löytyykin sitten kevyempi, vaakatasoon suuntaavilla raketeilla ja konekiväärillä varustettu kopteri. Koptereita saa käyttöön niin kauan kuin tukikohdan hangaari on pystyssä, mutta kun nakkisormi kosauttaa kiikkerän lennokkinsa päin palmua, saa uuden käyttöönottoa jonkin aikaa odotella. Silloin tällöin tasatilanteessa, esimerkiksi pelin alussa käydään eräänlainen turnajaistyylinen peitsentaitto: molemmat pelaajat ottavat käyttöönsä torjuntakopterin, hyökkäävät sutena toisiaan päin ja selviäjä käy äkkiä hakemassa pommittajakopterin tilalle.

Tukikohdasta löytyy kopterien lisäksi myös sotilaita, joita voi jalkauttaa jompaan kumpaan suuntaan - taistelukenttä nimittäin yhdistyy laidoistaan eli "wrappaa". Sotilaat on helppo nitistää, mutta jos ne pääsevät tukikohtaan asti, tuhoa voi tulla ikävänpuoleisestikin. Psykologinen viivytysefekti lienee kuitenkin sotilaiden tärkein ominaisuus - lemmingsmäisesti mossahtavia ukkeleita kun on yksinkertaisesti pakko jäädä teurastamaan. Tukikohdan perusvarustukseen kuuluu vielä IT-tykki, jolla voi, vaikkapa uutta kopteria odotellessa, yrittää kurmoottaa tukikohtaa pommittavaa kanssapelaajaa.

Rakennukset korjautuvat hitaasti itsekseen, joten kopterihangaarinsa menettänyt ei ole vielä varma häviäjä, kunhan onnistuu puolustamaan itseään IT-tykin ja sotilaiden avulla. Tykki ja parakit ovatkin sitten viholliskopterin seuraavia kohteita. Niiden tuhouduttua voidaan vain katsella sivusta kun vastapelaaja kylvää säälimätöntä tuhoa. Toisaalta, voi sitä riemua kun omalla puolella on enää pahainen tutka pystyssä, mutta vihollisen kopterista loppuvat pommit - ja mokoman käydessä aseidenlatausmatkalla ketterät talonmiehet saavat kopterihallin pystyyn. Oivallista.

Kaikenkaikkiaan TASO on jälleen yksi osoitus, hmm, suomalaisten 90-luvun puolenvälin jälkeisestä taidosta ja innostuksesta koodata nautittavia, helposti omaksuttavia pelejä kavereiden nöyryytykseen. Yhtä monipuolinen kuin jotkin saman suuntauksen edustajat se ei ole, mutta ainaisten luolalentelyiden rinnalla omaperäinen ja omillaan erittäin viihdyttävä.

Eino Keskitalo

Vili Lehdonvirta (1997)
PC
2-4 pelaajaa
Räiskintä

© Pelikapseli 2000-2003