PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Vampire

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Codemasters aloitti uransa vaatimattomasti julkaisemalla halpapelejä, jotka olivat hintaansa nähden kuitenkin yllättävän laadukkaita. Vampire on vuodelta 1986 jolloin itse olin vielä hiukan pullea esimurrosikäinen poika, joka luki Tarzaneita täyttä häkää ja naposteli samalla voileipiä. En ollut vielä sairastunut keuhkokuumeeseen joka pudotti painoni lähes pysyvästi 54 kiloon, enkä ollut ihastunut Piiaan, josta alkoi pysyvä alamäkeni naismarkkinoilla.

Brok

Vampire on harvinaisella tavalla ajaton peli. Grafiikka on vähän karkeaa ja pelin huikea äänimaailma koostuu suhinoista ja vinkumisesta, mutta jo tuolloin ideapuolella lyötiin lukkoon muutamia tasohyppelypelien perusteita, jotka ovat ihastuttaneet ja vihastuttaneet lukemattomia pelaajia. Ehkä juuri mutkattoman rakenteensa vuoksi Vampire on säilynyt hiomattomana timanttina ajan armottomissa hampaissa.

Vampiressa lähdetään metsästämään vampyyriä isoon linnaan, joka kuhisee lepakoita, nuoliansoja, hämähäkkejä ja muita vihollisia. Pelin sankari Brok on jostain kumman syystä tullut ulkoavaruudesta ja pukeutunut avaruuspukuun. Hyppely sujuu ilmeisesti avaruuspuvun suihkumoottoreilla, koska Brokin lentomatka on aina vakiomittainen ja hypyn kontrollointi on jokseenkin kankeaa. Vaihtoehtoina on sentään kaksi lentomatkaa, lyhyt ja pitkä.

Lähes jokaisessa huoneessa on vihollisia joita pitää väistellä, tai ne kuluttavat energiaa. Örkit liikkuvat aivottomina pitkin edestakaista rataansa, mutta koska niitä yleensä on useampia niin osumia on vaikea välttää. Hirviöiden lisäksi pelissä on putoavia kiviä ja piikkipalloja jotka vievät kerralla yhden energiapalkin ja palauttavat Brokin ruudun alkuun. Energiaa saa lisää syömällä linnan varastoista löytyvää ruokaa. Alun nääntyminen muuttuu iloksi kun löytää tiensä kellariin ja pääsee käsiksi sen mittaamattomiin ruoka-aarteisiin.

Kaiken muun harmin lisäksi linnassa on syviä ansakuoppia joista ei pääse ylös. Tuollaiseen unholaan voi joutua jos kulkee varomattomasti, koska monet niistä on sijoitettu heti huoneen alkuun.

Unhola

Tehtävään sisältyy myös esineiden etsimistä, joista jotkin aukaisevat tien jatkoon ja toiset auttanevat vampyyrin listimisessä. Myös tämä peli on jättänyt pysyvät arvet tikapuuhermostooni. Eräässä vaiheessa tuleva klassinen tasohyppely liikkuvien tasojen päällä ja sen jälkeen putoaminen takaisin alkuun yhdestä virheestä olisi jo yksistään riittänyt aivotuhoon, mutta kun olin selvittänyt tuon lähes mahdottomalta tuntuvan urakan niin törmäsin johonkin omituiseen laitteeseen joka tappoi Brokin välittömästi.

Vampire muistuttaa vähän elämää itseään. Sitä tulee ulkoavaruudesta suorittamaan Tehtävää eli pahan tappamista, mutta porukat hyörivät ympärillä ja kuluttavat energiaa. Välillä voi jopa pudota masennuksen unholaan jos antaa periksi maailmalle. Loppusuoralla alkaa miettimään, että onko se pahan tappaminen tämän arvoista vai antaisiko sen olla omassa rauhassaan. Entä olisiko Piia ollut lihava ja viinaan menevä nainen, joka olisi talon ja lapset saatuaan jättänyt minut? Scotty, beam me up.

Paul 'Spoocky' Pekkarinen

Codemasters (1986)
MSX
Tasohyppely
1 pelaaja
Ikkunat auki
Patarumputasot
Avainpulma
Tornihuone
Makuuhuone
Ruokavarasto

© Pelikapseli 2000-2003