PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

MechWarrior, MechWarrior 2 & MechWarrior 2: Mercenaries

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Vuonna 1985 ilmaantui kauppoihin raskaansarjan strateginen lautapeli BattleTech. Peli sisältää kaikki modernin maataistelun elementit. Erityiseksi BattleTechin tavaramerkiksi muodostuivat kävelevät sotakoneet, BattleMechit. Nykyisin BattleTech tunnetaan lähinnä tietokonepelisarjasta MechWarrior.

BattleTech on scifiä siitä realistisesta päästä. Yksi sankari ei planeettaa pelasta saati koko galaksia. Akilleen kantapää kuitenkin löytynee, lähinnä historiallisista seikoista: iso osa BattleTechin historiasta on kirjoitettu 1980-luvulla. Tämä tarkoitta sitä, että Neuvostoliitto on mainittu useita kertoja 2000-luvun historiassa ja kuvaukset maanviljelijöistä sopivat lähinnä tämänpäivän Viroon (1960-1970-luvun maatalouskoneet, ei tietotekniikkaa).

Historia

2000-luvun alussa keksittiin keino liikkua valoa nopeammin. Pian keksinnön jälkeen alettiin rakentamaan hyppymoottoreilla varustettuja avaruusaluksia ja tähtien asuttaminen alkoi. Alku sujui hyvin. Sitten jopa satojen valovuosien päähän matkanneet ihmiset kyllästyivät maksamaan kohtuuttomia veroja Terralle (toiselta nimeltään Maa). Syy oli selvä: maanviljelijät pakotettiin luovuttamaan Terralle viljaa niin paljon, että sitä ei jäänyt riittävästi omiin ja muun planeetan tarpeisiin. Kapinat alkoivat ja Terra veti kaukaa vähäisiä sotajoukkoja hallitsemaan tiukemmin lähempiä planeettoja.

Vaille Terran tukea jääneiltä ihmisiltä kesti aikansa kehittää teknologiaa hyppyalusten rakentamiseen. Nopeammin kehittyneet planeetat alkoivat neuvottolemaan kaupankäynti- ja yhteistyösopimuksia läheisten planeettojen kanssa. Uhka Terran sotavoimien paluusta oli niin suuri, että monia ei tarvinnut kahdesti käskeä. Liitot kypsyivät valtioiksi. Kun kehitysprosessit olivat ohi, Terraa ja sen omistamia planeettoja ympäröi viisi suurvaltaa. Kunkin suurvallan ylimpään johtoportaaseen kuuluu vain yksi henkilö. Titteli oli jokaisella eri, mutta käytännössä voidaan puhua yksinvaltiudesta joka siirtyy vain hallitsijasuvun sisällä.

Suurvaltojen naapuruussuhteet alkoivat kuumeta ja viimeistään 2400-luvulla repesi sota kaikki kaikkia vastaan. Tuona aikana sotakentille ilmestyivät Terran Hegemonyn toimesta uudet superaseet: kävelevät sotakoneet, jotka tunnetaan nimellä BattleMech. Kyseiset sotakoneet ovat erittäin kestäviä ja tulivoimaisia. Koska BattleMech tarvitsee vain yhden hengen miehistön, ne pystyvät reagoimaan tilanteisiin nopeammin kuin perinteiset tankit.

Vuosina 2551-2569 Terran Hegemonya hallitseva Ian Cameron kävi neuvotteluja muiden suurvaltojen hallitsijoiden kanssa. Cameronin tavoitteena oli yhdistää kaikki ihmisen asuttamat planeetat yhden hallituksen alaisuuteen. Luonnollisesti suunnitelmaa vastustettiin, mutta lopulta Cameronin haave yhdistyneestä ihmiskunnasta toteutui. Liiton nimeksi tuli Star League. Star Leaguen aikana kauppa kävi ja teknologia kehittyi jättiaskelin. Tehokkaimmat tehtaat ja sotakoneet rakennettiinkin Star Leaguen lopulla. Mikään ei kestä ikuisesti ja 2700-luvulla Star League saapui tiensä päähän.

Levottomuudet alkoivat tuntemattomilta tahoilta tulevilla hyökkäyksillä ja jäsenvaltioiden välisinä sotina. Lopun alku alkoi viimeistään siinä vaiheessa kun korkeaan valtaan päässyt poliitikko surmasi Cameronin perheen ja kaappasi vallan. Kenraali Kerensky, Star Leaguen puolustusvoimien ylin päällikkö, aloitti sotakampanjan vallankaappaajaa vastaan ja voitti. Jäsenvaltioiden johtajat eivät päässeet yksimielisyyteen seuraavasta koko Star Leaguen poliittisesta johtajasta ja niin vanhat raja-alueet ilmestyivät kartalle Terran Hegemonya lukuunottamatta.

Edessä oli neljä koko tunnetun avaruuden (Inner Sphere) kattavaa sotaa. Star Leaguen aikana saavutettu teknologinen taso kadotettiin joko sotatoimien tai puutteellisen dokumentoinnin takia. Hetki ennen Star Leaguen lopullista romahtamista kenraali Kerensky keräsi niin paljon sotavoimia kuin mahdollista ja lähti Inner Spheren ulkopuolelle. Vuonna 3050 Kerenskyn armeijan jälkeläiset hyökkäsivät kaikkia Inner Spheren valtioita vastaan tavoitteena vallata Terra ja palauttaa Star League.

MechWarrior

Across this troubled starscape marched mighty machines of war like titans through a great storm of fire."

Tämä on peli joka aloitti legendaarisen MechWarrior-sarjan vuonna 1989. Tuohon aikaan MechWarrior oli paras laatuaan. En edes muista oliko muita vastaavia pelejä ennen vuotta 1990. Muistatko sinä? MechWarrior säilytti useita vuosia asemansa parhaana kävelevien sotakoneiden simulaationa. Jos MechWarrior menetti asemansa, MechWarrior II otti sen takaisin vuonna 1995.

Pelaaja aloittaa yksinäisenä palkkasotilaana. Varusteena on vaurioitunut Jenner ja miljoona käteistä. Näinollen MechWarrior: Mercenaries olisi kuvaavampi nimi pelille. Pelin päämäärä on kosto 'Mecheillä varustautuneita roistoja vastaan, jotka olivat aiheuttaneet pahaa tuhoa perheen omaisuudelle. Aikaa on viisi vuotta ja tuona aikana pelaaja kerää johtolankoja rosvoista, tekee sopimuksia, ostaa 'Mechejä, palkkaa palkkasotilaita ja todistaa neljännen Succession Warin alun.

Aluksi yksinäinen palkkasotilas haluaa korjata vaurioituneen Jennerin, joten hän suuntaa 'Mech-tehtaalle korjauksia varten. Ystävällismielinen mekaanikko tervehtii ja on halukas kertomaan 'Mech-yksiköistä, joiden tunnus sisältää siivillä koristellun pääkallon. Korjausten jälkeen palkkasotilas suuntaa baariin ja saa lisää tietoja baarimikolta. Aika vilkaista mitä Inner Spheressä tapahtuu. ComStarin uutiset välittävät tämän tiedon. Leipä on tienattava ja palkkasotilas lähtee etsimään töitä.

Pelaaja voi matkustaa vapaasti ympäri Inner Sphereä niin paljon kuin lystää. Suorittamalla onnistuneita tehtäviä suurvaltioille pelaaja ansaitsee kyseisten tahojen luottamuksen, tai epäluottamuksen valtioilta joita vastaan pelaaja toimii. Saapuminen planeetalle jossa pelaajasta ei pidetä voi johtaa välittömään pidätykseen ja peli on ohi. Eri valtioilla on erilaiset näkemykset palkkasotilaista. Draconis Combinen palkka ei edes kata kunnolla tehtävistä aiheutuvia kuluja, kun taas Lyran Commonwealth maksaa paremmin. Pelaaja voi tinkiä tehtävien hintaa ylöspäin.

Tehtävät ovat satunnaisesti luotuja ja hyvin yksinkertaisia. Erilaisia päämääriä on muutamia, mutta kaikki tehtävät ovat suoritettavissa tuhoamalla kaikki viholliset. Mitä enemmän 'Mechejä ja palkkasotilaita pelaaja omistaa, sitä vaikeampia tehtäviä tulee saataville paremmalla palkalla. Voi kuulostaa monipuoliselta, mutta käytännössä esimerkiksi panttivangin pelastaminen on suoritettavissa tuhoamalla pelialueen ainoa rakennus. Lisäksi omien 'Mechien ja sotilaiden määrä vaikuttaa vain vihollisen lukumäärään. Tehtävillä voi olla korkeintaan kaksi tavoitetta ja tässä tapauksessa toinen on aina kaikkien vihollisten tuhoaminen. Vain yksi tavoite tarvitaan tehtävän toteuttamiseen. Toisinaan tehtävissä ei ole lainkaan toimintaa mutta pelaaja saa täyden palkan.

Toisinaan palkkasotilaan on astuttava 'Mechin ulkopuolelle ja selvitettävä asiat kohteliaasti tai väkivaltaisesti. Palkkio kriminaalista johtaa neuvotteluihin rikollisorganisaation kanssa, sopimuksiin, petokseen ja kostoon. Tämä tapahtuu lukemalla tekstiä näytölle ilmestyvistä ikkunoista ja vastaamalla tyyliin kyllä tai ei. Tämän on tarkoitus johtaa askel askeleelta kohti rosvoja ja kostoa. En kuitenkaan pysynyt juonenpätkien perässä vaan eksyin kesken tarinan.

Kontrollit ovat todella surkeat. Torso ei käänny portattomasti, hyppymoottoreiden käyttö ei toimi kunnolla ja muutenkin pelaaminen on painajaista. Käytännössä voi kävellä päin vihulaista ja hakata tabulaattoria (laukaisee kaikki aseet), tosin pitkän kantaman hyökkäykset voivat toimia kunhan pitkän kantaman aseita ja jäähdytystä on riittävästi.

MechWarrior II

"Decision by trial. Combat be the judge."

MechWarrior II on hyvä esimerkki miten peli voi jakaa mielipiteitä. Monille MechWarriorin pelaajille MechWarrior II oli pettymys. Muille se todennäköisesti oli rahanarvoinen ostos.

Suhteet klaanien Wolf ja Jade Falcon välillä ovat lämpenemässä. Vuonna 3057 räjähtää täysimittainen sota, joka tunnetaan nimellä Refusal War tai Trial of Refusal. Syy eri mielipiteiden takana on klaanien hyökkäys Inner Sphereen. Jade Falcon haluaa jatkaa invaasiota ja vallata Terran kun Wolf haluaa lopettaa sotatoimet Inner Sphereä vastaan ja tehdä rauhan. Niinpä Jade Falcon päättää tuhota Wolfin ja johtaa klaanit Terraan.

MechWarrior II:ssa pelaaja astuu yhden MechWarriorin rooliin joko Jade Falconin tai Wolfin puolella. Pelin voi aloittaa harjoitustehtävillä, jotka eivät ole pakollisia. Kouluttaja kertoo yksityiskohtaisesti miten 'Mechiä käsitellään. Kun kaikki harjoitustehtävät on suoritettu, on aika ryhtyä tositoimiin. Tehtävissä pelaaja tuhoaa vihollisia ja ansaitsee korkeampia sotilasarvoja. Tehtävät ovat täsmällisessä järjestyksessä ja ainoa asia mitä pelaaja voi tehdä on suorittaa tavoitteita ja pysyä hengissä.

Korkeampia sotilasarvoja ansaitaan Trial of Positionissa. Trial of Position on klaanien käytäntö, jossa sotilasarvot ansaitaan. Joka haluaa korkeamman arvon, on lyötävä oman klaanin MechWarriorit saadakseen sen. Voittaja ansaitsee korkeamman arvon. Jos pelaaja voittaa kaikki Trial of Positionit, on mahdollista ansaita toiseksi suurin klaaniarvo: Khan (peli päättyy tähän).

Useimpia tehtäviä voi sanoa erittäin hyviksi ja ne pysyvät mielessä pitkään. Eräässä tehtävässä tavoitteena on soluttautua vihollisen tukikohtaan niiltä pöllityllä 'Mechillä ja räjäyttää reaktori. Kaikki tehtävät sisältävät useita erilaisia tavoitteita. Tavoitteilla voi olla eri prioriteetit: kriittinen tavoite on saattaa oman puolen 'Mech tukikohtaan ja alempi prioriteetti on kaikkien vihollisten tuhoaminen (tehtävän voi suorittaa ilmankin).

'Mechien painot vaihtelevat 20 tonnin Firemothista 100 tonnin Dire Wolfiin. Useimmissa tehtävissä 'Mechin paino on rajattu alle 100:n tonnin. Pelaaja voi varustaa 'Mechit mieleisekseen. MechWarrior II -sarja on ainoa MechWarrior- sarja jossa lasereiden lentonopeus on valoa hitaampi. Muut aseet ovat vielä hitaampia.

Aseet eivät ole hyvin tasapainossa. Koska konekivääri ei paina paljon eikä tuota lämpöä, se on tulivoimaisin ase lyhyellä kantamalla. Jopa 100 tonnin Dire Wolf räjähtää muutamassa sekunnissa kahdeksan konekiväärin toimesta! Pitkän kantaman laserit ampuvat pidemmälle kuin pulssilaserit, mutta se on niiden ainoa hyvä puoli: tulinopeus on hitaampi ja ne tuottavat enemmän lämpöä laukausta kohden.

Aseet on rajattu kymmeneen. Henkilökohtainen suosikkiarsenaalinini on 2 isoa pulssilaseria, 6-8 konekivääriä ja vapaaksi jäävä tila täytetään jäähdytysjärjestelmillä, panssarilla ja ammuksilla. Tietysti tämä ei ole ainoa hyvä yhdistelmä. Hyppymoottorit ovat saatavilla kaikkiin 'Mecheihin, mutta ei ole tehtävää jossa ne olisivat viemänsä tilan ja painon arvoisia. On myös mahdollista valita voimanlähteen tyyppi ja muita pieniä yksityiskohtia.

'Mechien kontrollit ovat parhaat kaikista MechWarrior-peleistä. 7 nappia hyppymoottoreiden ohjaamiseen voi vaikuttaa liialta, mutta kuusi niistä on ryhmitelty nuolinäppäimien yläpuolelle. Nämä kontrollit sisältävät liikkumisen eteen, taakse, sivuille, käännöt ja ylös (J-nappi). Ohjaimien konffaus on hieman rajoittunut, mutta hiiri ja näppisyhdistelmä toimii loistavasti. Tutkanäyttö voi olla pienenä ruutuna nurkassa tai täyttää koko ruudun. Stelliittilinkki avaa näkymän ympäröivään maastoon ja on hyvä työkalu löytää suojaa vihollisilta ja vihollisten löytämiseen suojista. Zoomi ja muut optiset välineet ovat kaikki käyttökelpoisia maaston hahmottamiseen ja vihollisten paikallistamiseen.

Musiikki on enimmäkseen hyvää. Ääniefektit eivät ole ihan niin vaikuttavia: räjähtävät 'Mechin palaset eivät kuulosta riittävän hienolta, mutta puhuva taistelutietokone luo oikeaa tunnelmaa. Grafiikka on vanhentunutta mutta silti riittävän selkeää. Windows-versio tukee vain 640x480-resoluutiota. Moninpeluu on rajoitettu modeemiin, kaapeliin ja LANiin.

MechWarrior II Titanium edition on itsenäinen tuote, joka sisältää päivitetyn grafiikan ja moninpelin internetissä. Titanium editionin voi imuroida ilmaiseksi, mutta se on rajoittunut vain moninpeleihin. Täysi versio (kaupasta) vaaditaan pelien perustamiseen.

MechWarrior II: Mercenaries

"Look at the bright side, kid. You get to keep all the money!"

MechWarrior II: Mercenaries on se peli jota fanit odottivat alkuperäiseltä MechWarrior II:lta. Pelaaja johtaa palkkasotilasryhmää läpi tehtävien ja kampanjoiden. Tämä peli yhdistää ensimmäisen MechWarriorin idean MechWarrior II:n päivitettyyn pelimoottoriin. Peli alkaa vuonna 3044. Planeetta Outreachilta käsin pelaaja tekee sopimuksia, ottaa osaa suurvaltojen rajarähinöihin ja todistaa klaanien hyökkäyksen Inner Sphereen.

Pelaaja aloittaa 30 tonnin Commandolla (virhe pelissä, virallinen FASA:n lähde sanoo painoksi 25 tonnia) joko palkkasotilaana tai palkkasotilaiden komentajana. Palkkasotilaana ainoat asiat pelaajan huolena on valita 'Mech tehtävää varten, vaihtaa varustus jos tarpeen ja mennä pistämään paikat matalaksi. Komentajana pelaajan on ostettava 'Mechit, ostettava aseet, palkattava palkkasotilaita ja tehtävä sopimuksia. Lukuunottamatta ComStarin uutisia kaikki maksaa ja omille palkkasotilaille maksetaan kuukausipalkkaa. Aluksi rahaa on erittäin vähän ja uuden 'Mechin ostaminen ansaitsee paljon harkitsemista: vaihtaako vahna 'Mech välittömästi hieman parempaan vai pitää nykyiset 'Mechit ja säästää rahaa uuteen sotakoneeseen ja tämän kuljettajan palkkaamiseen?

Sopimukset voivat olla yksinkertaisia tehtäviä ensimmäisen MechWarriorin tyyliin. Paremmin ansaitsee kampanjoista, jotka sisältävät useita tehtäviä. Palkkasotilaana pelaaja voi säätää 'Mechejä kampanjoiden aikana, mutta komentajana tämä rajoittuu vain aseiden lataamiseen ja korjauksiin kunnes kampanja on suoritettu. Sitten on aika vilkaista saatavilla olevat 'Mechit, aseet ja varusteet ja ostaa mikä sopii parhaiten rahaan ja seuraavaan tehtävään. On hyvä ajatus pitää ylimääräisiä aseita ja varusteita varastossa, koska kun ' Mech menettää käden, se menettää aseita käden mukana. Ammuksiakin kuluu.

Monet tehtävät sisältävät yksityiskohtaisen tehtävänjaon, mutta kaikki eivät. Kampanjoiden välillä pelaaja voi suorittaa satunnaisesti generoituja tehtäviä ensimmäisen MechWarriorin tapaan. Ratkaisu jakaa mielipiteet mutta itse pidän järjestelmästä. Monet yksittäiset tehtävät ovat helppoja tapoja tienata rahaa vaativampiin kampanjoihin. Kaikki yksittäiset tehtävät eivät ole satunnaisia, vaan joillakin on yksityiskohtainen tehtävänjako ja mielenkiintoiset tavoitteet, kuten yksinäisen Atlas-'Mechin tuhoaminen (sillähän oli hävittäjiä kavereina!). Kampanjat ovat pelin ydin mutta vain viimeinen on pakollinen pelin läpäisemiseen. Muuten kampanjat on ohitettavissa käyttämällä (pelin) aikaa yksittäisiin tehtäviin.

Useimmista kampanjoista on mahdollista saada lisää aseita ja varusteita tuhotuilta 'Mecheiltä. Alunperin tämä oli skriptattu mutta päivitys korjaa asian: jos tuhottu 'Mech ei ole liian pahasti vaurioitunut, se on mahdollista ottaa omaan käyttöön. Tehtävät ovat yksityiskohtaisia ja ne sisältävät lyhyen videon (satunnaistehtävät poisluettuna). Toisinaan asiat eivät mene tehtävänjaon mukaan: tehtävä kaupungin turvallisuuden varmistamiseen suuryrityksen johtajille ja insinööreille oli itseasiassa roistojen järjestämä väijytys. Jos kampanjan tehtävä epäonnistuu, seuraava tehtävä voi olla hieman erilainen kuin mitä se olisi ollut edellisen tehtävän onnistuessa.

BattleMecheja ja aseita on ehkä enemmän kuin missään muussa yksittäisessä julkaisussa. Vanha kunnon Jenner, massiivinen Atlas ja monia muita 'Mechejä on mukana. Myös aseita on todella paljon ja lisää tulee saataville pelin edetessä. Muutaman vuoden jälkeen saataville tulee pitkän kantaman laserit, pulssilaserit, Gauss-kivääri, XL-voimanlähde ja paljon muuta. Kun klaanit ilmestyvät, aseiden ja 'Mechien määrä lähes kaksinkertaistuu. Ainoat tavat saada klaanien aseita ja 'Mechejä on kerätä niitä kentältä ja ostaa kaapattuja klaanien 'Mechejä markkinoilta. 'Mechien säätäminen on joko erittäin mielenkiintoista tai erittäin turhauttavaa.

Kontrollit ja vahinkojärjestelmä ovat erittäin samankaltaisia kuin MechWarrior II:ssa. Aseita voi nyt olla enemmän kuin kymmenen ja esimerkiksi konekiväärien ammukset ovat kaikille yhteisiä. 'Mechien säätäminen on hieman helpompaa ja varsinainen ongelma on suunnitella miten sijoittaa aseet ja varusteet. Esimerkiksi XL-voimanlähde painaa vähemmän kuin normaali mutta maksaa paljon ja vie enemmän tilaa. Kun teknologia kehittyy, vanhoja 'Mechejä tulee saataville uusilla aseilla ja varusteilla. Windows-version pudotusvalikot ja näppäinoikotiet toimivat nopeina keinoina päästä pelin osoista toisiin. Päivityksen jälkeen moninpeli toimii myös Internetin kautta.

MechWarrior II: Mercenaries jakaa mielipiteet. Minun mielipiteeni on, että se sisältää parhaat yksinpelitehtävät kaikista MechWarrior-peleistä. Kampanja massiivisella jääasteroidilla, Solaris VII:n 'Mech-turnaus, Trial of Position klaanin 'Mehciä vastaan ja monet muut mahtavat tehtävät muistaa pitkään. Jos satut näkemään pelin kaupan hyllyllä, se on varmasti hintansa arvoinen.

Matti Kuokkanen

MechWarrior
Dynamix/Activision (1989)
PC
1 pelaaja
Mechasimulaatio
MechWarrior 2
Activision (1995)
PC (Playstation, Saturn)
1-8 pelaajaa
Mechasimulaatio
MechWarrior 2: Mercenaries
Activision (1996)
PC
1-8 pelaajaa
Mechasimulaatio

© Pelikapseli 2000-2003