PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Terra Nova: Strike Force Centauri

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Vuosi on 2327. Centaurin siirtokunnat perustavat Strike Force Centauri -nimisen iskuryhmän tarkoituksenaan saada piratismi ja salakuljetus kuriin. Samaan aikaan suhteet Maan Hegemoniaan kiristyvät. Aseinaan SFC käyttää voimahaarniskoita, joita kutsutaan Power Battle Armoreiksi (PBA).

Syväjohtamisen perusteet

Pelaaja asetetaan märkäkorvaisen, juuri akatemiasta valmistuneen Nikola Ap Io:n rooliin. Mies nakitetaan SFC:n ryhmänjohtajaksi. Ja mikäs on ryhmää johtaessa, kun se on näin upeasti toteutettu. Taistelutovereiden käskyttäminen hoituu kätevästi hiirellä ja käskyille on olemassa myös näppäinoikotiet. Alaisilleen voi antaa täsmällisten käskyjen lisäksi myös yleisiä toimintaohjeita tyyliin hold fire, fire at will, tactics aggressive jne. Waypointteja voi kliksutella hiirellä kartalle, tosin vain yhden kerrallaan. Silti systeemi toimii loistavasti ja moni uudempikin peli saisi ottaa Terra Novasta oppia.

Ryhmänsä varustuksen ja kokoonpanon saa pelaaja päättää itse ennen tehtävää. Tosin joskus on pakko ottaa tiettyjä henkilöitä ryhmäänsä juonenkuljetuksesta tai tehtävän luonteesta johtuen. Voimahaarniskoita on kolmea tyyppiä: tiedustelu, standardi ja raskas. Tiedusteluhaarniska on nopeampi, mutta heikommin panssaroitu ja huonommin aseistettu kuin standardi- ja raskashaarniskat.

Uusia varusteita saa käyttöönsä pelin edetessä ja ne edustavat tuttua ja turvallista scifi-linjaa: partikkelikanuunoita, kranaatinheittimiä ja lasereita. Oma suosikkiaseeni on jokseenkin tehoton, mutta hurjalla tahdilla projektiileja syytävä raidetykki, jonka ammuksista jää hienot savuvanat. Puvun varustukseen kuuluu myös zoomi, luotain ja jumpjetit. Myös pimeänäkö löytyy, mutta se on melko turha, eikä auta pimeässä näkemiseen juuri lainkaan.

Anonyymit alkoholistit

Tehtävien välissä juonta kuljetetaan hyvin Wing Commandermaisilla välivideoilla. Terra Nova on onneksi ihmissuhteiden osalta realistisempi kuin WC: ihmissuhdeongelmia ei tarvitse metsästää hiirellä pitkin tukikohtaa, vaan ne tulevat pelaajan luo aivan itsestään.

Hyvin useassa välivideossa iskuryhmä on nauttimassa virvokkeita paikallisessa ravitsemusliikkeessä. Rankka työ ilmeisesti vaatii rankat huvit. SFC:n pitäisi koostua eri klaanien eliitistä, mutta viiden pennin näyttelijät eivät vakuuta.

Välivideot on ilmeisesti tehtykin kieli poskessa, sillä niin kliseisiä ovat henkilöiden ongelmat: piraatit tappoivat perheeni, repivät äänihuuleni yms.

Suurennuslasin läpi

Itse tehtävät ovat vanhoja tuttuja tiedustelu-, suojelu- ja räjäyttelykeikkoja. Mukavasti niihin on silti saatu vaihtelun tuntua ja peliä pelaa edelleen mielellään eikä pelkästä nostalgian halusta. Tovereiden radiopulina luo mukavasti tunnelmaa ja musiikkikin kuulostaa kohtalaiselta wavetable- synteesillä.

Graafisesti Terra Nova on auttamattomasti vanhentunut. Peli näyttää kuin se olisi viime vuosisadalta ja sitähän se onkin. Resoluutioita peli tarjoaa hulppeat kaksi: 320x240 ja 320x400. Valitsi resoluutioksi kumman tahansa, on peli silti melko rupisen näköinen. Grafiikka kuitenkin täyttää tehtävänsä: maasto näkyy kauas ja eri säätilatkin on mallinnettu. Ja luohan rupinen ulkoasu karun militaristisen tunnelman.

Terra Novaa voi suositella kaikille militaristisen scifiherkun ystäville, tosin pienellä varauksella. Kaikkein kultasilmäisimmät pelaajat eivät kestäne karua ja suoraan sanottuna rumaa grafiikkaa. Se on heidän menetyksensä.

Aslan Abioqa

Looking Glass Studios (1996)
PC
1 pelaaja
Taktinen räiskintä

© Pelikapseli 2000-2003