PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Chaos Engine

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Jos metsään haluat mennä nyt

Bitmap Brothersin kupeilta on lähtenyt lukuisia klassikoita. Yksi ehkä kaikkein parhaimmista Bitmap Brothersin peleistä Speedball 2:n ohella on Chaos Engine. Peli sijoittuu steampunk-henkisesti viktoriaaniseen 1800-luvun Englantiin. Iso pyssyt ja höyrykäyttöiset mutkikkaat vimpaimet ovat arkipäivää. Kuten on Kaaoskonekin. Vähänpä paroni Fortesque tiesi koneen vaaroista käynnistäessään sen. Nyt kuitenkin Englannin maaseudulla tapahtuu outoja: paroni itse on kadonnut, ja maita myllertävät oudot pedot. Kaksi rohkeaa sankaria ottavat tehtäväkseen etsiä ja tuhota Kaaoskoneen ja selvittää, mitä paroni Fortesquelle on tapahtunut.

Luokkataistelu

Itse peli alkaa hahmonvalinnalla. Valittavissa on kuusi erilaista hahmoa: Maantierosvo, Palkkasoturi, Herrasmies, Ratatyöläinen, Ryöväri ja Pappi. Räiskintään lisää syvyyttä se, että jokainen hahmo poikkeaa muista jollakin tavalla. Valitako ketterä mutta heikolla tulivoimalla varustettu Pappi vai hidas mutta raskaasti aseistettu Ratatyöläinen? Hahmoille on annettu erilaisia ominaisuuksia, kuten äly, terveys, nopeus ja näppäryys (Dexterity). Äly vaikuttaa lähinnä tietokoneen ohjaaman hahmon oivalluskykyyn ja reagointiin. Terveyttä ja nopeutta ei tarvinne selittää, mutta näppäryys vaikuttaa lähinnä hahmon aseen tulinopeuteen. Alussa saadut ominaisuudet eivät ole lopullisia, vaan kaikkia näitä taitoja pääsee kehittämään rahaa vastaan jatkossa joka toisen kentän jälkeen, kun sankarimme piipahtavat kaupan puolella. Lisäksi joka hahmolla on jokin erikoisesine, kuten kartta, palopommi tai ensiapulaukku, jota voi hyödyntää pelin kuluessa niin monta kertaa kuin pelaajan esineessä on "latauksia". Lisälatauksia voi kerätä maastosta tai ostaa kaupoista.

Maailmaan mä avaraan

Chaos Enginen maailma muodostuu neljän kentän sarjoista, joissa on aina jokin oma teemaympäristönsä. Alkuteemana on metsäinen teollisuusmaisema, joka vaihtuu kakkososiossa täydeksi tehdassokkeloksi ja niin edelleen kohti yhä mielikuvituksellisempia kenttiä ja vastustajia. Pelin hirviöt poikkeavat tarpeeksi paljon toisistaan, mitä edemmäs mennään. Niillä on vaihteleva nopeus, liikkumistapa ja tulinopeus sekä älykkyys, jotta ne eivät tuntuisi vain toistensa kopioilta. Joka toisen kentän jälkeen pääsee käymään kaupassa, jolloin kentiltä kerätyt krediitit hyötykäytetään. Pelaajat voivat ostaa kaupassa lisäelämiä, uusia erikoisesineitä ja lisätehoa aseisiin. Jos kaveri on kuollut, voi toinen ostaa tämän peliin kuolleen rahoilla tai vaikka rahoittaa sen omillaan. Pelin jatkuvuus on hoidettu vanhojen konsolipelien tapaan salasanasysteemillä. Salasanan saa aina neljän kentän välein teemaympäristöä vaihdettaessa.

Peliä voi pelata joko kaksinpelinä tai antaa tietokoneen ohjata toista kumppania. Kaksinpelissä tuttuun Bitmap Bros -tapaan vain toinen pelaaja voi pelata näppikseltä: kaksinpeli vaatii käytännössä ainakin yhden joystickin. Grafiikka on sujuvaa ja tarpeeksi selkeää VGA:ta, tosin taustojen värivalinnat ovat joissakin kentissä hieman räikeitä. Ääniefektit ovat mitäänsanomattomia, itseasiassa niihin ei tullut kiinnitettyä paljoakaan huomiota pelin aikana. Syynä on uskomattoman hieno musiikki, jota Chaos Engine pelaamisen aikana suoltaa. Sitä kelpasi kuunnella jopa Soundblasterilla, vaikka Roland teknisesti kuulostikin kirkkaammalta ja paremmalta.

Steampunkin kanssa ei voi mennä pieleen

Chaos Engine on tinkimätön todiste siitä, kuinka loistavia pelejä Bitmap Brothers suuruutensa aikoina väsäsi. Metallinhohtoisuus, hiottu pelattavuus ja onnistunut toteutus kruunaavat parhaimman 2D-räiskintäpelin tittelin allekirjoittaneen silmissä. Kiistaton klassikko.

Kimmo Klemola

Bitmap Brothers / Renegade (1993)
PC, Amiga, ST, SNES, MegaDrive
Toiminta
1-2 pelaajaa

© Pelikapseli 2000-2003