PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Dynablaster

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Banzai!

Bomberman on peli-ilmiö, joka starttasi ensin PC Engine-konsolilla ja jota on sittemmin käännetty muille konsoleille hieman eri nimillä. Lopulta se päätyi myös tietokoneiden ruuduille: Dynablaster julkaistiin 16-bittisille koneille vuonna -91 Hudson Softin kääntämänä. Yksinpeliä varten pelistä löytyy jopa juoni: Musta dynablaster-ukkeli pöllii jonkin sorttisen prinsessan Valkoisen dynablasterin nokan edestä, josta Valkoinen ottaa nokkiinsa ja lähtee yhdistetylle kosto- & pelastusretkelle. Kiljoonan levelin läpi, kuinkas muuten.

Jos se liikkuu, räjäytä se

Pelin idea on simppeli: pelaaja on sokkelossa, jonka käytävät on täytetty tiilillä. Näitä tiilenpaloja voi räjäyttää auki pelaaja hallussa olevilla pommeilla, jotka räjähtävät tasaisesti joka pääilmansuuntaan pienen viiveen perästä, kunhan pelaaja on ensin napin painalluksella sen pudottanut. Kun peli etenee, voi pelaaja kerätä lisää pommeja ja räjähdysliekkejä pidentäviä bonuslaatikoita joidenkin tiilien alta. Jotkut bonuslaatikot on merkitty pääkallokuviolla, jolloin ne sisältävät jonkun hauskan yllärin, kuten nopeutuksen, hidastuksen tai vaikkapa kontrollien kääntymisen päinvastaiseksi. Lisäksi joka kentästä löytyy lauma ökkömönkiäisiä, jotka pitää räjäyttää pois, ennenkuin pääsy seuraavaan kenttään on mahdollista. Sitä varten täytyy tiilien alta räjäyttää esiin sininen portti, joka aktivoituu vasta, kun jokainen monsteri on kentästä tapettu. Kaikki tämä pitää toteuttaa aikarajan puitteissa, joka yleensä on muutaman minuutin luokkaa. Luvassa on myös loppumonstereita kunnon tasohyppelypelien tyyliin.

"Voitit mut, senkin... otetaanko uusiksi?"

Dynablasterin moninpeli on uskonnollisiin asfääreihin nouseva kokemus. Se on juuri niitä pelejä, joita aloitetaan pelaamaan kaveriporukalla ja lopetetaan siirtämällä kamppailu tosielämään. Lienee sanomattakin selvä, että moninpelinä Dynablaster on riemastuttava ja addiktoiva kokemus. Kontrollit eivät voisi olla enää yksinkertaisemmat: pääilmansuunnat ja pomminpudotusnippula. Yhdellä koneella voi parhaimmillaan pelata 1-4 pelaajaa, kaksi näppiksellä ja kaksi joystickeilla. Valitettavasti PC-version joystick-ohjaus ei ainakaan minun 486-koneellani toiminut, joten jouduin tyytymään pelkkään kaksinpeliin näppäimistöllä. Parhaimmillaan Dynablaster on kuitenkin ehdottomasti vasta yli kolmella pelaajalla, silloin meno äityy todella villiksi, kun jokainen yrittää nakittaa toisen ja väistellä samalla muiden pommeja. Amigalla moninpeli onnistuu erillisellä neljän joystickportin lisäadapterilla (jota voi olla vaikea löytää enää nykyisin).

Kawaiii!

Pelin japanilaistyylinen ällösöpö grafiikka hilpeillä AdLib-luritusmusiikilla luo juuri oikeanlaisen tunnelman. Vaikka grafiikka on aika yksinkertaista ja äänet juuri ja juuri keskitasoa, sopivat ne pelin tyyliin niin hyvin, että Dynablasterin pimputuksia kuuntelee ihan mielellään. Edes Roland-tuen puute ei tympäise kovin kauaa. Dynablastereista löytyy myös positiivisena yllätyksenä konsolimainen salasanatallennus, jolla yksinpeliään voi jatkaa myöhemminkin.

Bombermanin perilliset

Dynablaster/Bomberman sai vuonna -97 jatkoa: Windows-pohjaisen uusintaversion, Atomic Bombermanin. Edelleen Hudson Softwaren tekemänä (tosin Interplayn levittämänä). Mutta Bombermanin ja Dynablasterin inspiroimana on myös tehty freeware-peli Mr. Boom, jossa on mukana IPX-verkkotuki peräti kahdeksalle pelaajalle, uusia kenttäpohjia ja hilpeitä bonusesineitä. Mr. Boom onkin ehdoton hankinta jokaiselle, jolla on mahdollisuus pelata verkon kautta, nimittäin 8 pelaajan peliin riittää 4 konetta, yhdelle koneelle kun mahtuu pelaamaan kaksi (ex-)kaveria, eikä se edes vaadi koneelta niin paljon kuin Atomic Bomberman ja on kuitenkin lähes yhtä monipuolinen. Mr. Boomin ainoa miinuspuoli on sen DOS-pohjaisuus.

Mr. Boomia voi yrittää bongata vaikkapa täältä:
http://www.dosgamesarchive.com/download/game/29
http://www.geocities.com/joyboxes/b_mrboom1.html

Java-pohjaista Bombermania voi pelailla vaikka Jippiin pelisaitilla:
http://www.jippii.fi/jsp/games/index.jsp

Kimmo Klemola

Hudson Software (1991)
PC, Amiga, ST
Toiminta
1-4 pelaajaa

© Pelikapseli 2000-2003