PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Quest for Glory I - So You Want To Be a Hero

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Saksanmaalla on jokin vialla

Sierran Hero's Quest, myöhemmin Quest for Glory I:ksi uudelleen nimetty (ilmeisesti koska peli sekoitettiin aina Gremlin Graphicsin tekemään tietokoneversioon Hero Quest -lautapelistä), oli ja on edelleenkin yksi suosikkipeleistäni. Tapahtumapaikka on perinteinen fantasiaympäristö, tosin tekijät ovatkin sitten vääntäneet monta hauskaa vitsiä pahimpien fantasiakliseiden kustannuksella. Pelaaja saapuu Spielburgin kylään tavoitteenaan tulla maineikkaaksi sankariksi suorittamalla urotekoja. Kylän ympäristöstä löytyy lukuisia mielenkiintoisia paikkoja, jotka lähes kaikki sijaitsevat Spielburgia ympäröivässä metsässä.

RPG vai seikkailu?

Se, mikä erottaa Quest for Glory -sarjan muista Sierran perinteisemmistä seikkailuista, on peliin ripotellut roolipelimäiset elementit. Sankarin ammatin voi valita taistelijasta, varkaasta tai velhosta. Sen lisäksi pelaajalla on useita attribuutteja (mm. strength, mana, stamina) ja taitoja (mm. picklock, climbing, throwing) joihin voi sijoittaa taitopisteitä ja jotka voivat kehittyä pelin aikana. Koska peli tarjoaa useita vaihtoehtoisia kykyjä, voi pelin myös ratkaista useammalla eri tavalla, riippuen minkä ammatin ja mitä taitoja pelaaja valitsee: lihaksikas taistelija avaa oven raa'alla voimalla (tai avaimella ;), varas tiirikoi sen ja velho käyttää lukkoon Open-loitsua. Lukuisat eri ratkaisut puzzleihin pidentävät pelin elinikää runsaasti. Lisäksi peli tarjoaa mahdollisuuden tallentaa hahmon pelin lopussa ja jatkamaan samalla hahmolla pelin erinomaisen hyvässä jatko-osassa Quest for Glory II: Trial by Fire, jossa liikutaankin sitten itämaisissa tunnelmissa. Itse asiassa saman hahmon voi niin halutessaan kuljettaa läpi koko viisi osaa käsittävän Quest for Glory -saagan.

Visuaalista loistoa

Quest For Glory I:n 16-värinen EGA-grafiikka ei ole tänä päivänäkään menettänyt paljoa tehoaan, sillä se loi jo 90-luvun alussa voimakkaan eläytymisfiiliksen. Muita tuon ajan seikkailupelejä monipuolisempi ongelmanratkonta ja tunnelmallinen musiikki (niin SoundBlasterilla kuin überkortti Rolandillakin) nostivat koko Quest For Glory -sarjan minun silmissäni ylivoimaisesti parhaaksi Sierra-pelisarjaksi. Quest For Glory I:stä on myös julkaistu Sierran toimesta tuoreempi VGA-versio, joka näin jälkeenpäin ajatellen on suorastaan pyhäinhäväistys. Se kun käyttää Quest for Glory III:ssa kokeiltua hiirivetoista käyttistä, jota minä itse suorastaan kammoksun. Parhaat kicksit irtoavat edelleen tällä karulla EGA-versiolla.

Pelaamaan siitä, hus!

Sierra on uudelleenkierrättänyt kaikki neljä ensimmäistä alkuperäistä Quest for Glory -peliä ja ykkösen uusitun VGA-version yhteen pakettiin samalle rompulle nimellä Quest for Glory Anthology (jota alkaa nyt tosin olla jo vaikea löytää enää mistään). Nyt kun tämä erinomainen saaga on ilmeisesti saatettu jo päätökseen Quest for Glory V:n muodossa, kannattaa tutustua tähän Sierran ylivoimaisesti parhaaseen seikkailupelisarjaan. Tai ainakin sen kahteen ensimmäiseen osaan: niihin on onnistuttu luomaan sitä Suurta Seikkailun Tuntua ilman yltiörealistiselta näyttävää ja kuulostavaa ympäristöäkin.

AGD Interactiven (ent. Tierran) ilmaisen Quest for Glory II VGA-fanikonversion edistymistä voi seurata täältä: http://www.agdinteractive.com/

Joskus vuoden 2004 aikana se toivon mukaan myös valmistuu.

Kimmo Klemola

Sierra On-Line (1991)
PC, Amiga
Seikkailu/RPG
1 pelaaja

© Pelikapseli 2000-2003