PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Speedball 2: Brutal Deluxe

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Rollerballin henkeen

Speedball 2 on Bitmap Brothers -tiimin erinomainen futuristinen urheilupeli, joka on enemmän kuin vähän velkaa James Caanin tähdittämälle kulttileffalle Rollerball. SB2 jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi: alkuperäinen Speedball-peli on liian korruptoitunutta, joten eräs entinen Speedball-veteraani uudelleenorganisoi paitsi pelijärjestelmän, myös luo sille uudet pelaajamarkkinat ja liigat. Speedball 2 on syntynyt.

Säännöt on helppo muistaa: kuula on saatava vastapuolen maaliin hinnalla millä hyvänsä. Ja tässä pelissä se otetaankin sitten kirjaimellisesti: minkäänlaista erotuomaria tai sääntöjä ei pelistä löydy ja pelaajat saavat taklata ja runnoa toisiaan niin paljon kuin ehtivät. Pelien aikana voi kentältä keräillä myös erilaisia bonusesineitä ja varusteita, jotka tuovat pientä lisäväriä peliin ja antavat joksikin aikaa jonkin kivan erikoiskyvyn. Käytännössä vain sillä on merkitystä, kuinka monta maalia joukkue saa tehtyä pelin aikana, sillä taklauksista ja vastapuolen pelaajan invalidisoimisesta (har har) saa turhan vähän pisteitä. Yksi peli kestää kahden puoliajan verran, joiden välissä joukkueet vaihtavat päätyjä. Voitto tuo pelaajan komentamalle joukkueelle paitsi liigapisteitä, myös arvokkaita krediittejä (joita muuten voi myös keräillä kentältä, lienevät yleisön heittämiä tippejä?). Krediiteillä on tarkoitus roolipelimäisesti nostaa joukkueen pelaajien statteja ja ostaa "tsekkiläisiä vahvistuksia" liigan pelaajapörssistä.

Ei kaikki kromi aina kiillä

Speedball 2:n VGA-grafiikka on erityisen komeaa ja metallinhohtoista, joskin melko karua (siis juuri sopivaa pelin tyyliin). Äänipuolella Roland pääsee taas loistamaan: SoundBlaster- ja/tai AdLib-ääniin verrattuna se on musiikissa ylivoimainen, PC-speakerista nyt puhumattakaan. Soundblasterilla tosin saa lohdutuksena muutaman samplatun huudon: "Excellent!" ja myyjäpojan väsähtänyt "Ice Creeeeam!!!" jäivät päällimmäisinä mieleen.

PC-version pelattavuus kärsii hieman siitä, että näppäimistöltä pelatessa liikkumisnäppäimet on sijoiteltu hassusti (q,a,o,p). Kun heitto/taklausnappi on vielä välilyönti, alkaa ainakin allekirjoittaneella olla pieniä vaikeuksia päästä pelituntumaan levällään olevien näppäinten takia. Eikä niitä voi edes vaihtaa! Siksipä joystick on ainoa varteenotettava vaihtoehto pelata Speedball 2:sta. Pelissä on myös mahdollisuus pelata kaksin toisiaan vastaan, mutta käytännössä se vaatii kaksi joystickia, juuri ongelmallisen näppisohjauksen takia.

Siihen jää koukkuun (teitä on varoitettu)

Kontrolliongelmista huolimatta Speedball 2 on edelleenkin parasta mahdollista "urheilua" PC:llä tai millä tahansa muulla tietokoneella. Mahdollisuus pelata sitä joko toimintapainotteisena urheilupelinä tai pelkkänä manageripelinä on mukava lisä. Manageripelissä pelaaja vain varustaa joukkueensa ottelujen välissä, jonka jälkeen tietokone hoitaa molempien joukkueiden pelaamisen ja pelaaja voi istua tuolin reunalla ja jännätä oman joukkueensa menestyksen puolesta. Parempaa viihdettä kuin minkään oikean urheilulajin seuraaminen töllöstä! Suosittelen kylmästi.

Kimmo Klemola

Bitmap Brothes / Renegade (1990)
PC, Amiga, ST, C-64
Urheilu
1-2 pelaajaa

© Pelikapseli 2000-2003