PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

King's Quest - Quest for the Crown

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Ken ja Roberta Williams saivat tehtäväkseen tehdä pelin joka hyödynsi IBM:n kotikäyttöön valmistaman PC:n resursseja. King's Quest oli monella tapaa vallankumouksellinen peli, ja sen jatko-osat ovat olleet seikkailupelien edelläkävijöitä. Peli yhdisti näppäimistöltä syötettävät komennot kauniiseen animoituun graafiseen ympäristöön, joka sisältää monia lastenkirjoissa nähtyjä elementtejä.

Daventryn kuningaskunta on menettänyt kolme suurta aarretta ja ennen kukoistanut valtakunta on luhistumisen partaalla. Kuningas Edward lähettää ritareista parhaan, Grahamin, etsimään ja palauttamaan aarteet. Jos Graham onnistuu, hänestä on tuleva kuningas. Peli sisältää tyypillisimpiä lastentarinoiden kliseitä: piparkakkutalo, luudalla lentävä noita, pilvimaailma ja siellä asustava jätti...

Ritari Grahamia kävelytetään numeronäppäimillä eri ilmansuuntiin. Pelimaisema koostuu ruuduista. Kun Graham kävelee ruudun reunaan, taloon tai luolaan, maisema vaihtuu toiseen ruutuun. Ruudut voivat sisältää kohteita, joiden kanssa voi vuorovaikuttaa syöttämällä tekstikomentoja tyyliin ota esine, avaa ovi, katso avaimenreikään jne. Tämä järjestelmä tunnetaan nimellä AGI ja se on käytössä monissa muissa Sierran seikkailupeleissä.

Lisäksi peliin liittyy koko joukko ongelmia: siltaa lähestyttäessä esiin hyppää äreä peikko joka vaatii tullia sillan ylittämisestä. Kultahipun antamalla pääsee yli ja hetken päästä huomaa että olisi ollut muitakin siltoja joen yli. Ja miten ihmeessä kellistetään aarrearkkua vartioiva jätti? Vaikka pelin sankari onkin ritari, mitään äksöniä ei ole. Mitään aseiksi kelpaavaa ei ole saatavilla eikä Graham osaa edes antaa turpiin wanhalle noita-akalle. Satunnaisesti ilmestyy vaaroja, kuten nälkäinen susi, joita Grahamin pitää juosta karkuun.

Graafisesti peli on kuin lasten kuvakirjoista. Sen osalta peli on käypää tavaraa vielä tänäkin päivänä. Pelihahmojen animointi oli aikanaan jotain todella uutta. Muuten pelimekanismi on auttamatta vanhentunut eikä aina tiedä mitä pitäisi tehdä ja millä komennoilla. Ämpärin sai alas kaivoon ja usean eri synonyymin yrittämisen jälkeen ylös, mutta pitäisikö ämpärissä olevalle vedelle tehdä jotain? Äänet ja musiikki tulevat ulos PC:n sisäisestä kaiuttimesta, joka ei ole tämän vuosituhannen kokoonpanoissa kovin laadukas. Hyvälaatuisella kaiuttimella musiikki on ihan siedettävää, mielipiteestä riippuen jopa kaunista kuultavaa.

Kokonaisuutena King's Quest: Quest for the Crown oli aikanaan erinomainen peli. Tälläkin vuosituhannella tehdään Windows-ympäristöön AGI-järjestelmän mukaisia pelejä, joten ihan vielä se ei ole täysin poissa muodista. Itse sain pelin 19.12.2003 kokolmapaketin mukana 5 eurolla, enkä ole katunut sen parissa viettämääni aikaa. Jos osaat englantia ja näet pelin jossakin, suosittelen kokeilemaan.

Matti Kuokkanen

Sierra (1984)
PC (Apple II, Atari ST, Amiga, Sega Master System)
Seikkailupeli
1 pelaaja

© Pelikapseli 2000-2004