PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

DOOM:in uudisversiot

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Vuoden 1997 lopussa id Software päätti päästää Doomin lähdekoodin julkiseen levitykseen. Tämän koodin pohjalta onkin vuosien varrella tehtailtu lukuisia erilaisia muunnelmia ja porttauksia Doomista. Tarkoituksenani ei ole kuitenkaan esitellä tässä niitä kaikkia, vaan keskittyä tällä hetkellä suosituimpiin ja niistäkin vain sellaisiin, joista minulla on omakohtaista kokemusta viimeisen vuoden ajalta (esim. Doom Legacy jäi tästä pois sen takia, että käytin sitä viimeksi ties milloin).

ZDoom

ZDoom on tiettävästi tällä hetkellä suosituin Doomia pyörittävä engine. Jännää kuitenkin sinänsä, että ZDoomin tekijän tarkoituksena ei itse asiassa näytä edes olevan Doomin pyörittäminen, vaan lähinnä rakentaa jonkinlainen yleiskäyttöinen 2.5D-(räiskintä)peliengine. ZDoomissa ei ole annettu paljoa arvoa "pikkuseikoille" kuten pelaajan nopeus seinää vasten juostessa tai rakettien räjähdysten kantama. ZDoomin tavoitteena näyttäisi sen sijaan olevan pyrkiä tarjoamaan mahdollisimman hyvät ja monipuoliset puitteet wadien tehtailijoille. Siinä sivussa sitten vain pyöritetään myös Doomia ja muutamaa muuta sen enginellä tehtyä pelejä jotenkuten.

ZDoomille onkin tehty useita hyviä tai ainakin erikoisia wadeja, esimerkkeinä vaikka RTC-3057 ja Action Doom (jolla ei tosin ole mitään tekemistä Action Quaken kanssa). Lisäksi ZDoom on tällä hetkellä tietääkseni ainoa tapa pelata Strifeä minkään Oikean Käyttöjärjestelmän alta (ellei DOSBoxia ja muita sen kaltaisia ratkaisuja lasketa). Pelasin itse Strifen läpi toisen kerran juuri ZDoomilla ja peli toimi hyvin loppuun asti. Siis niin hyvin kuin ZDoom nyt yleensä toimii jonkin tuetun pelin alkuperäisiä tasoja pelatessa, eli "sunnilleen sinne päin". Toisaalta Strifen kohdalla tämä on oikeastaan ymmärrettävääkin, koska sen lähdekoodia ei ikinä julkaistu.

ZDaemon

ZDaemon on tällä hetkellä varmasti helpoin tapa päästä pelaamaan Doomia moninpelinä. Hankit vain doom2.wadin, imuroit ja asennat ZDaemonin, käynnistät launcherin ja luultavasti löydät ainakin muutaman serverin, jolla on pelaajia. Olen itsekin saanut paljon arvokasta harjoitusta ZDaemonin kautta. Valitettavasti se on kuitenkin ZDoom- pohjainen, eikä sen kehittäjiä tunnu aina muutenkaan hirveästi kiinnostavan tarjota täydellistä oldschool-tilaa. Asiaan on kuitenkin tiettävästi lähitulevaisuudessa tulossa parannuksia, itse asiassa eräs epävirallinen muunnelma ZServistä, X-Doom, on jo korjannut monia ZDaemonin epäkohtia. Väittäisin myös, että ZDaemonin ylläpito (nimiä sen kummemmin mainitsematta) toimii välillä hieman arveluttavasti naispelaajien kanssa tekemisissä ollessaan, enkä ole edes ainoa, joka tämän on pistänyt merkille.

ZDaemonin verkkokoodi toimii myös eri tavalla kuin useimmissa Doom-pohjaisissa engineissä, uudempien moninpeliräiskintöjen tyyliin. Itse en pidä tästä kuin esimerkiksi amerikkalaisia vastaan pelatessa. ZDaemonissa on helpompi "ottaa ennakkoa" isolla viiveellä kuin vanhalla Doom- tyylisellä verkkokoodilla. Eurooppalaisten pelaajien kanssa jatkuva arpakuution heittely pelimaailman toimimisen kanssa sen sijaan lähinnä rasittaa, kun tietää, että synkronista PrBoomiakin voisi käyttää.

Skulltag

Skulltag on jonkinlainen "Doom-modi" uusilla aseilla, powerupeilla, pelimuodoilla ja kartoilla. Se käyttää ZDaemonin verkkokoodia ja on niinikään ZDoom-pohjainen. Siinä on kuitenkin myös erikoisuutena oldschool-tila, joka on kuulemma huomattavasti parempi kuin ZDaemonin vastaava. Itse en ole Skulltagiin viitsinyt kuitenkaan koskea. Skulltagin lähdekoodi ei nimittäin ole jaossa. Siis huolimatta siitä, että tekijä on itse hyötynyt mm. ZDoomin ja ZDaemonin (ja Doomin) avoimesti jaossa olevasta lähdekoodista. On myös esitetty epäilyjä siitä, että hän olisi ottanut koodia myös PrBoomista, jonka lisenssi (GPL) kieltää moisen. Tiedän myös yhden tapauksen, jossa eräs henkilö auttoi tekijää korjaamaan erään ongelman Skulltagin oldschool-tilasta, mutta kun hän kysyi apua erään toisen ongelman korjaamiseen X-Doomista, niin vastaus oli tyyliä "mitäs jos yrittäisit keksiä itse"...

jDoom

jDoom on luultavasti ainakin massojen mielestä tällä hetkellä parhaimman näköinen versio Doomista. Tunnustan, että pidän itsekin sen valoefekteistä. Joku muu sanoisi niistä ehkä että "sateenkaaren väristä yrjöpasketta", kuten eräs kaverini totesi Quake 3:sta. Tarjotut 3D-polygonikorvikepaketit spriteille sen sijaan näyttävät olevan kauttaaltaan rumia Quake 1 -tasoisia legopalikkaukkeleita. Oikeastaan niiden ainoa etu spriteihin nähden on se, että ne näkyvät oikein myös ylhäältä ja alhaalta katsottuina ja tämä ominaisuus ei taas ole alkuunkaan tarpeellinen ainakaan alkuperäisiä karttoja pelatessa. Tähän on kuitenkin ehkä tulossa muutos joskus, katsokaa vaikka tämä kuva (eri asia on sitten tietysti se, miten hyvin tämän tason 3D-mallit toimivat Doomin vihollismassojen kanssa, mistä syystä kannattaisikin ehkä pysyä spriteissä...).

Highres-tekstuurit taas eivät jotenkin muuten vain tunnu sopivan kokonaisuuteen. Näyttää hassulta, kun vuodelta 1993 peräisin olevaan palikkablokkiympäristöön liimataan päälle jotain 1024x1024 pikselin kokoisia tekstuureita. Tekstuurien filtteröintiä ei myöskään tunnu saavan valikoista käsin pois päältä sitten mitenkään. Jouduin itse tekemään muutoksia lähdekoodiin ja kääntämään drOpenGL.dll:n uudelleen saadakseni näkymän halutun kaltaiseksi. Doomsday Enginelle löytyy jDoomin lisäksi myös jHeretic ja jHexen. Erikoisuutena mainittakoon Doom64:n epävirallinen PC-porttaus.

doom2.exe

Alkuperäistä engineäkin käytetään vielä nykyään ihan oikeasti. Itse asiassa sen suosio on harmittavankin suurta sellaisten kannalta, jotka haluaisivat pelata Doomia Doomina joko asentamatta huonoa DOS-pohjaista käyttöjärjestelmää ainoaksi käyttöjärjestelmäkseen tai boottailematta jatkuvasti edestakaisin. Nimittäin kun id julkaisi Doomin lähdekoodin, niin kyseessä ei ollutkaan juuri täsmälleen tämän viimeisen DOS-julkaisun lähdekoodi, vaan kolmannen osapuolen hieman siistimä kopio linuxdoomin CVS-versiosta.

Pelimaailma ei tässä versiossa enää toiminutkaan täysin identtisesti version 1.9 kanssa. Tuntuu vähän siltä, että tämän takia kaikilta olisi ikään kuin mennyt luottamus lopullisesti siihen, että joku uusi versio Doomista voisi vielä jonain päivänä olla täydellisesti alkuperäisen kaltainen. PrBoomia eivät läheskään kaikki hyväksy sitten millään, vaikka se on versiossaan 2.2.6 oikeastaan valikkojaan ja muutamaa muuta pikkuseikkaa lukuunottamatta aivan identtinen 1.9:n kanssa oikein säädettynä. Se tuntuu jäävän ikään kuin väliinputoajaksi: ei kelpaa ylenmääräisen multimedian ystäville, muttei myöskään useimmille tikku-ukkoteknologiasta pitäville.

Ei siinä toki ole mitään pahaa, jos ihan oikeasti tykkää alkuperäisestä enginestä enemmän. Toimiihan se varmasti hitailla koneilla parhaiten. Koneilla, joissa olisi joka tapauksessa muutenkin järkevintä käyttää DOSia tai jotain DOS-pohjaista Windowsia. Lisäksi musiikki kuulostaa vanhoilla FM-pohjaisilla korteilla parhaalta tällä. On kuitenkin henkilöitä, jotka asentavat ihan tosissaan joihinkin tuliteriin P4-pohjaisiin koneisiinsa Windows 98:n ainoaksi käyttöjärjestelmäksi. Omapa on tietenkin asiansa, mutta kun esimerkiksi neuvoa kysyvälle aloittelijalle ei näytä saavan sanoa, että Windows 98:n ja DOS-yhteensopivan äänikortin hankkimisessa ja asentamisessa vain Doomin takia ei ole lopulta mitään järkeä nykyään.

Oikeastaan ainoa syy tällaisessa tilanteessa suosia alkuperäistä engineä on se, että mahdollisesti haluaa lähettää demojaan COMPET-N:ään. He kun hyväksyvät vain alkuperäisellä enginellä nauhoitettuja demoja. Toisaalta tiedän erään taitavan C-N-pelaajan, joka nauhoittaa demonsa ilman ääniä NT-pohjaisen Windowsin alta... (ennen kuin joku uskovainen vetää tästä herneet nenukkiin: minullakin on toisella osiolla Windows 98 asennettuna)

PrBoom

PrBoom ei sinänsä ole kai kovin suosittu, mutta se on oma suosikkini näistä, joten käsittelen sen tässä myös. Se nimittäin on moderneissa käyttöjärjestelmissä toimivista Doom-engineistä säädettävissä toiminnaltaan kaikkein lähimmäksi alkuperäistä. Itse asiassa siinä on lähes täydellinen v1.9-yhteensopivuustila, kuten tulikin jo mainittua. Oletusasetukset ovat kyllä hieman pielessä (moottorisahaa karkuun peruuttavia vihollisia?), mutta asiat saa noin viiden minuutin säätämisellä kuntoon. Joitain pieniä eroja toki on: kartalta ei ilmeisesti saa koordinaatteja mitenkään pois näkyvistä (big deal), pelaajat voivat valita moninpelissä oman värinsä (teoriassa reilumpaakin, jos kaikki valitsevat saman värin) ja yhtäaikaa näkyvissä olevien spritejen määrää ei ole rajoitettu (ei vaikuta käytännössä koskaan yhdessäkään id:n julkaisemassa kartassa).

Tämän lisäksi PrBoom merkkaa yhteensopivuustilassa nauhoitetut demot itsellään nauhoitetuiksi. Tämä merkintä on valitettavasti toteutettu niin, että se hidastaa pelihahmoa aivan pikkiriikkisen. Ei niin paljoa, että sitä pelin aikana huomaisi, mutta kuitenkin sen verran, että se rikkoo useat nk. "grabit" eli temput, joissa juokset seinää tai koroketta kohti lujaa ja saat seinän takana tai korokkeen päällä olevan esineen. Onneksi -longtics-parameteri korjaa tämän: merkintä tehdään tässä tilassa siten, että se ei vaikuta pelin kulkuun (longtics-tuki alkuperäiseen engineen pitää tosin hankkia erikseen "binääripätsinä" esim. täältä). Windows-käyttäjien kannattaa imuroida uusimman version lisäksi myös version 2.2.4 paketti ja ottaa siitä tiedosto SDL_mixer.dll, sillä uudempien pakettien mukana tulee versio, jolla musiikki saattaa tietyillä ajureilla kuulua vain vasemmalta puolelta.

Mistä pelidata?

Nopein tapa päästä kokeilemaan jotain näistä engineistä on imuroida Doomin shareware-versio (lähinnä sen wad-tiedosto doom1.wad) esim. täältä. Jos haluat id:n paketin, jonka mukana seuraa alkuperäinen engine, sen saa ainakin täältä. Halvin tapa hankkia kaikki id:n julkaisemat kaupalliset Doom-wadit (lukuunottamatta Master Levels -pakettia Doom 2:lle) käsiinsä (siis warettamatta) ollee tällä hetkellä Doom Collector's Edition. Sen mukana et tosin saa alkuperäisiä manuaaleja kuin pdf- tiedostoina CD:llä.

Lisäksi engineksi tarjotaan mukaan ainoastaan käsittämättömän surkea ja buginen Doom95. Joudut siis etsimään itse alkuperäiset DOS-enginet jos haluat ne. Shareware- version paketin mukana tuleva doom.exe käy myös Doom 2:n pelaamiseen (se on oikeastaan sama tiedosto), mutta Ultimate Doom tarvitsee neljättä episodiaan varten erillisen exe-tiedoston. Final Doomkin kyllä toimii, mutta et näe kartalla tasojen oikeita nimiä etkä väli- ja lopputekstejä.

Ville Vuorinen

ZDoom

kaiser_6.wad

RTC-3057

Action Doom
ZDaemon
jDoom
doom2.exe
PrBoom

© Pelikapseli 2000-2005