PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

Zero Wing

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Galaktisen laivaston lippulaivassa räjähtää pommi. Pian tämän jälkeen saapuu iskuun syyllistyneen roistokoplan päälliköltä viesti: "All your base are belong to us". Tähtilaivan kapteeni käskee: "Take off every 'zig'!!" Käännöksestä vastuussa olleella japanilaisella näkyy olevan suunnilleen yhtä hyvä käsitys englannin kieliopista kuin minulla on ruotsin vastaavasta.

Tyhjänpäiväinen tarina vielä tyhmemmällä käännöksellä sikseen, Zero Wing on perinteikästä sivustakuvattua avaruusräiskintää. Pelaajalla on tulivoimainen hävittäjä, tehtävänä on vallata vallatut tukikohdat takaisin ja ohessa potkitaan pahiksia läskiin. Välillä poimitaan powerupeja, jotka joko tehostavat käytössä olevaa asetta tai vaihtaa sen toiseen.

Aseita on kolme erilaista. Pikatykit paukuttavat sarrjaa useampaan eri suuntaan, laserit keskittävät tulivoiman nokan osoittamaan suuntaan ja ohjukset hakeutuvat itsenäisesti kohti vihollisia. Aseet valitaan powerupeja poimimalla tai vaihtoehtoisesti voi jättää pari aseenvaihto powerupia väliin ja sitten poimimalla käytössä olevan aseen powerup jolloin sen tulivoima kasvaa. Asetta vaihtaessa on käytössä sen tehostettu versio. Tulivoimatasoja on kolme. Ohjattavan hävittäjän lisäksi on pari aseyksikköä jotka on kiinteästi ryhmittyneinä hävittäjän ylä- ja alapuolelle.

Peli tunnetaan parhaiten surkeasta käännöksestä ja All your base are belong to us on muodostunut lähes yhtä kuuluisaksi kliseeksi kuin joidenkin elokuvien kuuluisat lausahdukset. Pelillä on myös muitakin ansioita ihan omasta takaa. Tärkeimpänä on haastavuus ilman turhautumista, eli pelin jaksaa oikeasti pelata loppuun asti toisin kuin vaikkapa Megaman-sarjan esikoisen.

Matti Kuokkanen

Toaplan Co. (1991)
Mega Drive, PC-Engine CD
1-2 pelaajaa
Avaruusräiskintä

© Pelikapseli 2000-2006