PELIKAPSELI - retropelitaivas
Kun Playstation ei riitä...

= UKK kirjoittajille =

Pääsivulle Jutut Pelit Linkit Koneet

Pelikapselin UKK kirjoittajille

Miten Pelikapselia tehdään?

Pelikapselilla on päätoimittaja, joka vastaa lehden sisällöstä. Tällä hetkellä päätoimittaja myös toimittaa juttuja, taittaa jutut HTML:ksi ja julkaisee ne omalla kotisivutilallaan. Tämä on hieman köykäistä, mutta tuleepahan lehti tehdyksi. Tulevaisuudenhaaveissa on hieman ketterämpi, tietokantapohjainen nettisivusto.

Pelikapselin toimitus keskustelee postituslistalla Yahoo! Groupsissa. Siellä keskustellaan tulevien numeroiden teemasta ja sisällöstä, ja kommentoidaan numeroon tulevia juttuja ennen julkaisua.

Lisäksi käytössä on postituslista avustajille, jolla ilmoitetaan tulevien numeroiden deadlinet ja teemat.

Avustajaksi (eli postituslistalle) voit liittyä mainitsemalla halukkuudestasi päätoimittajalle. Kirjoitusvelvoitetta ei ole. Toimitukseen liittymiselle on myös avoimet ovet. Toki siinä vaiheessa on suotavaa, että aktiivisuutta ottaa kantaa Pelikapselin sisältöön ja kohtuullista kirjoitusinnokkuutta löytyy.

Käytännössä voi myös jutella päätoimittajan kanssa ja tarjota juttuja ja ideoita "epävirallisesti" suoraan päätoimittajalle. Tämä käy sähköpostitse tai irkissä (Keskitalo@IRCnet). Tai vaikka kasvokkain, jos sattuu pärstä kävelemään joku päivä vastaan.

Mitä kaikkea jutunkirjoittajan tarvitsee tehdä?

Tärkeintä jutussa on (yleensä) teksti. Kolumneja ja muita juttuja vartenhan muuta ei välttämättä tarvitakaan, joskin niitä piristämässä voi aina olla kuva tai pari sekä aiheeseen liittyviä linkkejä.

Pelijuttuja varten tarvitaan yleensä kuvaruutukaappauksia sekä 'tietolaatikon' tiedot: julkaisija, julkaisuvuosi, eri laitealustat joille peli on julkaistu, pelaajamäärä ja genre. Lisäksi linkit ja kenties jopa olennaiset (huom. lailliset) tiedostot piristävät juttua. Voi myös kuvaruutukaapata pelistä pelin logon jutun otsikoksi. Tätä kaikkea ei ole aivan pakko tehdä itse, kiireisyys tai muu resurssipulaisuus on täysin hyvksyttävää. Päätoimittaja ja toimitus auttavat.

Jutun saa halutessaan ja osatessaan itse taittaa HTML:ksi asti. Tämä helpottaa taittajan työtä mukavasti ja nopeuttaa siten Pelikapselin ilmestymistä. Osoitteesta http://koti.mbnet.fi/ktalo/kapseli/pohjat/ löytyy kolumneja sekä peliartikkeleita ja niiden kuvasivuja varten valmiit sivupohjat. Lisäksi siellä on myös Pelikapselissa käytetty .css-tyylimääritystiedosto. Sen täytyy suhteessa juttuun sijaita kaksi hakemistopolkua taaksepäin jotta se tulisi käyttöön.

Huomattavaa:

GIF, PNG ja JPEG ovat netin kuvatiedostotyypeistä ne standardit, joten kuvat mielellään näissä muodoissa. Kuvista ei tarvitse isompia versiota erikseen, sillä selaimet osaavat venyttää niitä annettujen ohjeiden perusteella. Jos pelin grafiikka on isoa, voi varsinaiselle arvostelusivulle laittaa pienennettyjä versioita. Nämä pitää yleensä käsitellä niin ettei niistä tule aivan epäselvää mössöä.

Tiedostonnimet pienellä. Netti on case sensitive ja kokemus on osoittanut että tämän kanssa tulee mokailtua.

Html-tiedostot päätteellä "html", ei "htm".

Muista HTML:ää tehdessäsi vaihtaa "otsikko"-tekstit pelin/jutun nimeen.

Erillistä kuvasivua tehtäessä kannattaa pieniresoluutioinen grafiikka venyttää suuremmaksi.

Jäikö jotakin epäselväksi? Älä epäröi kysyä.

© Pelikapseli 2000-2006